UPDATE | Volodimir Zelenski merge la Copenhaga după anunțul privind livrarea de avioane F-16 din Danemarca și Olanda. Rusia: Decizia este o escaladare

UPDATE | Volodimir Zelenski merge la Copenhaga după anunțul privind livrarea de avioane F-16 din Danemarca și Olanda. Rusia: Decizia este o escaladare
Sursa FOTO: Twitter/ ZelenskyyUa
Publicat: 21/08/2023, 12:00
Actualizat: 21/08/2023, 15:47

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni, la parlamentul din Copenhaga, pentru a discuta cu premierul danez Mette Frederiksen. Vizita vine la câteva zile distanță după ce SUA a aprobat livrarea de avioane F-16 din Danemarca și Olanda către Kiev.

UPDATE 13.30

Rusia reacționează la decizia Danemarcei de a trimite avioane de luptă în Ucraina prin ambasadorul Federației la Copenhaga.

Vladimir Barbin consideră că această decizie va duce la „o escaladare a conflictului”.

Faptul că Danemarca a decis acum să doneze aeronave F-16 Ucrainei duce la o escaladare a conflictului, a declarat ambasadorul rus, citat de BBC.

Mai mult decât atât, diplomatul rus a afirmat că alimentarea cu arme nu lasă Ucrainei decât opțiunea de a continua confruntarea militară.

Ascunzindu-se în spatele unei premise conform căreia Ucraina însăși trebuie să determine condițiile pentru pace, Danemarca intenționează, prin acțiunile și cuvintele sale, să nu lase Ucrainei altă opțiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia, a mai declarat Vladimir Barbin, potrivit sursei citate.

Executivul danez a transmis că Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 promise doar pe teritoriul ucrainean, conform condițiilor impuse.

„Donăm arme cu condiția ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Și nu mai departe de atât. Acestea sunt condițiile, a spus Jakob Ellemann-Jensen, potrivit BBC.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Țările de Jos și Danemarca s-au angajat să livreze Ucrainei avioane de luptă F-16, o mișcare pe care președintele Zelenski a numit-o „istorică”. Mult râfnitele avioane F-16, produse de compania americană Lockheed Martin, sun cerute de președintele ucrainean încă de la începutul invaziei ruse. 

Liderul de la Kiev s-a adresat luni parlamentului din Copenhaga, mulțumind personal poporului danez pentru sprijinul acordat în timpul conflictului din Ucraina și a avertizat că Rusia vrea „să ducă această suferință în Europa și în lume”. Danezii se vor ocupa inclusiv cu antrenamentul militarilor ucraineni pe noile avioane de luptă Fighting Falcon. Zelenski nu a venit singur în capitala Danemarcei, ci alături de prima doamnă, Olena Zelenska.

Danemarca va livra 19 avioane, primele șase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, pentru publicația britanică Independent. Alte opt vor fi trimise în 2024 și cinci până la finalul lui 2025.

Vă mulțumim tuturor pentru că ne-ați ajutat în lupta noastră, luptă dificilă pentru libertate. Pentru că ne-ați ajutat în acest război pe care Rusia l-a adus în țara noastră și pe care încă vrea să îl arunce în casele altor națiuni și sunt sigur că puteți vedea asta. Acum, răul rusesc lovește cu durere și moarte în orașele și satele ucrainene. Dar ei spun deschis că Ucraina nu este de ajuns. Mai târziu, ei (Rusia) vor să ducă această suferință mai departe în Europa și în lume. Și sunt sigur că o auziți, o auziți de la Moscova, toți vecinii Rusiei sunt amenințați dacă Ucraina nu învinge. Dreptul internațional nu va fi resuscitat, democrațiile din lume, fiecare dintre ele poate deveni o țintă. Fie pentru rachete, fie pentru mercenari, fie pentru destabilizare. Și sunt sigur că o puteți simți. Dar Ucraina va învinge. Și vreau să o vedeți, să o auziți, să o simțiți. Ucraina va învinge.” a transmis  Zelenski.

Vizita lui Zelenski vine la puțin timp după ce acesta s-a întâlnit cu premierul olandez Mark Rutte, la o bază aeriană din Eindhoven. Olanda are în prezent 24 de avioane F-16 operaţionale, care vor fi eliminate progresiv până la jumătatea anului 2024. Alte 18 avioane F-16 au fost scoase la vânzare.

Sursa: Twitter/ ZelenskyyUa / Facebook/ Mette Frederiksen

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 544. Zelenski primește 61 de avioane F-16 din Olanda și Danemarca / Ciolacu, discuții importante la Atena

VIDEO | Premierul Ucrainei Denis Şmîhal întâlnire cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoria

VIDEO | Premierul României către omologul ucrainean: Dragă Denis, continuați să luptați ca și până acum!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern