Ziua 312 de război. Din nou explozii în Kiev. Zelensky: ”Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victoria!”

Ziua 312 de război. Din nou explozii în Kiev. Zelensky: ”Vreau să ne urez tuturor un singur lucru - victoria!”
Foto: Profimedia
Publicat: 01/01/2023, 11:40
Actualizat: 03/01/2023, 07:18

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 312. Chiar și în noaptea dintre ani, exploziile nu au contenit în capitala Ucrainei, dar și alte localități din țară. Sirenele de raid aerian s-au auzit peste tot, în primele ore după intrarea în Anul Nou, relatează AFP.

Atacurile au venit la câteva minute după mesajul de Anul Nou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Administraţia militară a oraşului Kiev a anunţat că 23 de ”obiecte aeriene” lansate de Rusia au fost distruse.

Forțele rusești își epuizează probabil stocurile de muniție de artilerie și, ca urmare, vor avea dificultăți în susținerea ritmului actual al operațiunilor pe anumite părți ale frontului din Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Grupul de reflecție american a declarat duminică, într-o actualizare, că constrângerile privind munițiile vor contribui probabil la împiedicarea forțelor rusești de a menține un ritm operațional ridicat în zona puternic contestată Bakhmut din estul Ucrainei pe termen scurt, scrie The Guardian, citat de g4media.

Mesajul de Anul Nou al lui Volodimir Zelensky

Anul 2023 va fi anul victoriei în războiul împotriva Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de Anul Nou, încurajându-şi compatrioţii.

”2022 ne-a lovit inimile. Am vărsat toate lacrimile. Toate rugăciunile au fost urlate. 311 zile. Avem ceva de spus despre fiecare minut. Dar cele mai multe cuvinte sunt de prisos. Nu e nevoie de nicio explicație.

Este nevoie de tăcere pentru a auzi. Este nevoie de pauze pentru a realiza. Nu știm cu siguranță ce ne va aduce noul 2023. Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victoria. Și acesta este principalul lucru. Fie ca acest an să fie anul întoarcerii. Revenirea poporului nostru. Soldații – la familiile lor. Prizonierii – la casele lor. Imigranții – la Ucraina lor. Întoarcerea pământurilor noastre. Iar cei ocupați temporar vor deveni liberi pentru totdeauna”, a spus Volodimir Zelensky în mesajul său de Anul Nou.

Foto: Profimedia

”Vreau să vă spun tuturor: Ucraineni, sunteţi incredibili! Vedeţi ce am făcut şi ce facem! Cum ne-am sprijinit unii pe alţii şi statul. Toată lumea este importantă în război. Cine deţine o armă, volanul unei maşini, cârma unei nave sau a unui avion, un bisturiu sau un indicator. Oricine se află în spatele unui laptop, cine conduce o combină, un tren. Cine se află la un baraj rutier şi la o centrală electrică. Jurnalişti şi diplomaţi, lucrători de utilităţi şi salvatori. Toţi. Cine lucrează. Cine studiază la o universitate sau la o şcoală. Şi chiar şi cei care abia învaţă să meargă.Vreţi credinţă şi speranţă? Amândouă sunt de mult timp în forţele armate (ucrainene) (…) Dorinţa de lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate”, a mai spus preșerdintele Ucrainei.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 311 de război: Ucrainenii apără pozițiile din Donbas. Rusia a pierdut până în prezent peste 100.000 de soldați

Ziua 309 de război: Ucraina ar fi fost atacată „masiv” de armata lui Vladimir Putin. Peste 120 de rachete de croazieră au fost lansate asupra țării, cu trei zile înainte de Anul Nou

Ziua 308 de război: Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski / Oficialii de la Kiev cer bisericii moscovite din Ucraina să se dezică de Rusia: „Spuneți că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol!”/ Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute

Ziua 305 de război: Volodimir Zelenski, în mesajul din Ajun: „Speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă. Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti”

Ziua 304 de război: Cinci morți și 20 de răniți într-un bombardament al Rusiei în centrul Hersonului, în Ajunul Crăciunului / Volodimir Zelenski: „Asta e teroare, e ucidere pentru a intimida şi a-ţi (satisface) plăcerea” / FOTO CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?