LIVE UPDATE | Ziua 308 de război: Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski / Oficialii de la Kiev cer bisericii moscovite din Ucraina să se dezică de Rusia: „Spuneți că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol!”/ Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute

LIVE UPDATE | Ziua 308 de război: Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski / Oficialii de la Kiev cer bisericii moscovite din Ucraina să se dezică de Rusia: „Spuneți că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol!”/ Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute
Mănăstire din Kiev / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/12/2022, 14:50
Actualizat: 29/12/2022, 07:21

Ziua 308 de lupte pe teritoriul Ucrainei. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a cerut Bisericii Ortodoxe Ucrainene să întrerupă oficial și cu adevărat, nu doar la nivel simbolic, relațiile cu Moscova și să-l numească pe Putin Satana.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, este în vizită la Kiev

Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, a efectuat, miercuri, o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax.

Vizita are loc în contextul în care Franţa, care a organizat pe 13 decembrie o conferinţă internaţională pentru susţinerea Ucrainei, insistă că menţine disponibilitatea de a furniza în continuare Kievului asistenţă umanitară şi militară.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat săptămâna trecută că Parisul va livra lansatoare de rachete şi sisteme de artilerie Ucrainei.

UPDATE ora 12:00 – Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Reuters prezintă miercuri conţinutul acestui plan şi ecourile pe care le-a avut la nivel mondial, scrie Agerpres.

  1. Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
  2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.
  3. Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.
  4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.
  5. Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei – despre care Zelenski a spus că „nu poate fi negociată” – şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.
  6. Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
  7. Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.
  8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.
  9. Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.
  10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.

UPDATE ora 11:00 – Vladimir Putin și-a dus prietenii într-un club de striptease erotic deținut de fosta sa amantă / Încearcă să își consolideze relațiile zdruncinate din cauza războiului 

Vladimir Putin și-a dus prietenii într-un club de striptease erotic deținut de fosta sa amantă. Liderul de la Kremlin încearcă să își consolideze relațiile zdruncinate din cauza războiului, scrie presa britanică.

Președintele rus, în vârstă de 70 de ani, și-a dus prietenii într-un loc neobișnuit în încercarea de a-și consolida relațiile, care au fost tensionate din cauza războiului din Ucraina.

Grupul a fost dus cu un autobuz VIP la clubul din Sankt Petersburg, relatează site-ul rus de investigații Project Media și ziarul Kommersant, citate The Sun.

Clubul din Leningrad este deținut de fosta amantă a lui Putin, Svetlana Krivonogikh, în vârstă de 47 de ani, o fostă femeie de serviciu, care este acum una dintre cele mai bogate femei din Rusia. Ea deține un imperiu bancar și imobiliar, spune Project Media.

(Citește mai multe detalii….)

Vladimir Putin și-a dus prietenii într-un club de striptease
Vladimir Putin și-a dus prietenii într-un club de striptease

UPDATE ora 09:00 – Luptele din Ucraina se intensifică, Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute

Forțele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile din orașul ucrainean Herson ultimele 24 de ore, a declarat armata ucraineană, în timp ce luptele s-au intensificat, Rusia desfășurând mai multe tancuri și vehicule blindate pe linia frontului, scrie Reuters.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în raportul său de dimineață că forțele rusești au atacat cu mortiere și artilerie zonele populate de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de Herson.

Forțele ruse au abandonat Herson luna trecută, într-una dintre cele mai semnificative victorii ale Ucrainei în războiul de 11 luni, dar luptele au intrat într-o fază lentă și greoaie, pe măsură ce s-a instalat iarna, scrie Mediafax.

„Au existat foarte puține schimbări în ceea ce privește linia frontului, dar presiunea inamicului s-a intensificat, atât în ceea ce privește numărul de oameni, cât și tipul și cantitatea de echipament”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

UPDATE ora 07:00 – Secretarul Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina cere Bisericii Ortodoxe să afirme că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a cerut Bisericii Ortodoxe Ucrainene să întrerupă oficial și cu adevărat, nu doar la nivel simbolic, relațiile cu Moscova și să-l numească pe Putin Satana.

„Dacă nu aveţi legături cu Rusia, atunci spuneţi-le oficial la revedere, spuneţi că preşedintele rus Vladimir Putin este Satana”, a declarat, marţi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare Naţională, Oleksii Danilov,.

Patriarhul ortodox rus Kirill este şi el un diavol, a adăugat Danilov.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost ataşată Patriarhiei Moscovei până în luna mai, când şi-a rupt legăturile cu Rusia din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

Dar autorităţile ucrainene continuă să o suspecteze de colaborare cu Moscova.

Sediul Bisericii a fost percheziţionat de mai multe ori. Contractul de închiriere pentru Mănăstirea Peşterilor din Kiev a fost reziliat la sfârşitul anului.

Şeful mănăstirii, Mitropolitul Paul, l-a criticat atunci pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi i-a cerut să i se permită să rămână, scrie News.ro.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 306 de război: Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU / Explozii la o bază aeriană din Rusia. Trei militari din armata lui Putin au murit

Ziua 305 de război: Volodimir Zelenski, în mesajul din Ajun: „Speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă. Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti”

Ziua 304 de război: Cinci morți și 20 de răniți într-un bombardament al Rusiei în centrul Hersonului, în Ajunul Crăciunului / Volodimir Zelenski: „Asta e teroare, e ucidere pentru a intimida şi a-ţi (satisface) plăcerea” / FOTO CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer