LIVE UPDATE. Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

LIVE UPDATE. Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”
Vladimir Putin | Foto - kremlin.ru
Publicat: 23/12/2022, 11:00
Actualizat: 23/12/2022, 12:23

Joi se împlinesc 303 zile de război în Ucraina / Președintele rus Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din țara vecină „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America. „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”, a spus liderul din Kiev.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 12:00 – Zelenski a călătorit în secret, în SUA. Cum a reușit președintele Ucrainei să ajungă la Casa Albă fără să știe nimeni

Vizita surpriză a președintelui Volodimir Zelenski la Washington, prima a liderului ucrainean de când a început invazia rusească în urmă cu peste 300 de zile, a început cu o călătorie secretă cu trenul spre Polonia, la sfârșitul zilei de marți, relatează The Guardian.

Miercuri dimineață, liderul ucrainean a ajuns în orașul polonez Przemysl, acolo unde a fost observat în stația de tren, conform unor imagini video făcute publice de o televiziune privată.

Liderul de la Kiev se afla în prezența ambasadoarei americane în Ucraina, Bridget Brink, care a mers cu el în această călătorie.

(Citește mai multe detalii aici…)

UPDATE ora 11:00 – Volodimir Zelenski anunță că s-a întors în biroul său din Kiev

Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întors în biroul său din Kiev după călătoria în SUA. Vizita la Washington a fost prima pe care președintele ucrainean a efectuat-o în afara țării sale de la invazia Rusiei, din februarie.

El se întoarce încurajat de sprijinul arătat miercuri de președintele Joe Biden.

„Ne întoarcem de la Washington cu rezultate bune. Cu ceva care ne va ajuta cu adevărat”, a declarat Zelenski pe Telegram, citat de Mediafax.

Administrația Biden a anunțat un alt ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un sistem de apărare antirachetă Patriot.

Dar vizita lasă multe întrebări fără răspuns, inclusiv modul în care ar putea evolua ajutorul militar american, dacă sprijinul Congresului american se va menține, precum și cum se va încheia războiul.

Volodimir Zelenski – președintele Ucrainei | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 09:00 – Rusia afirmă că rachetele Patriot oferite de SUA Ucrainei nu îi vor sta în cale

Rusia a afirmat că faptul că Ucraina va primi rachete Patriot de la Statele Unite, anunţat în timpul vizitei preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, la Washington, nu va ajuta la rezolvarea conflictului sau să împiedice Moscova să îşi atingă obiectivele, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Deşi sistemul de apărare anti-aeriană Patriot este privit în general ca unul avansat, preşedintele rus Vladimir Putin l-a calificat ca ”destul de vechi”, spunându-le jurnaliştilor că Moscova va găsi o cale să îl pareze. În acelaşi timp, el a spus că Rusia vrea să pună capăt războiului din Ucraina şi că asta va implica, în mod inevitabil, o soluţie diplomatică.

UPDATE ora 08:00 – Putin a numit luptele din Ucraina ”război”, o schimbare faţă de mesajul său obişnuit

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a pronunţat, joi, cuvântul ”război”, în timp ce discuta cu jurnaliştii despre luptele din Ucraina, scrie CNN. citat de News.ro.

Fostul ofiţer KGB, care îşi alege cuvintele cu grijă, s-a referit deseori la războiul din Ucraina ca la o ”operaţiune militară specială”.

„Obiectivul nostru nu este să învârtim roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”, a declarat Putin reporterilor, la Moscova, după ce a participat la o şedinţă a Consiliului de Stat privind politica pentru tineret.

”Am făcut şi vom continua să facem eforturi pentru acest lucru”, a continuat el.

După ce a participat la şedinţă, Putin a răspuns întrebărilor jurnaliştilor pe diverse teme, inclusiv despre luptele din Ucraina, livrarea de către SUA a unui sistem defensiv de rachete Patriot către Ucraina şi economia Rusiei.

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Andrzej Duda la revenirea din SUA: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

Volodimir Zelenski a adresat joi un discurs scurt ucrainenilor, în care vorbit despre deplasarea sa în Statele Unite şi despre întâlnirea pe care a avut-o, pe drumul de revenire în ţară, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

„Astăzi voi avea un discurs foarte scurt şi în condiţii neobişnuite, dar ca întotdeauna – despre ceea ce am reuşit. Ne întoarcem de la Washington – venim cu rezultate bune. Cu ceva care va ajuta cu adevărat. Când spunem „patrioţi” în Ucraina şi în Statele Unite, ne referim în egală măsură la protecţia statului şi a poporului. Această problemă a fost rezolvată pentru Ucraina.

Există şi sprijin financiar. De asemenea, există şi alte acorduri. Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru ajutor, leadership-ul său în plan internaţional şi determinarea sa de a câştiga. Sunt recunoscător Congresului Statelor Unite – ambelor camere, ambelor partide, tuturor celor care susţin Ucraina, tuturor celor care îşi doresc victoria la fel de mult ca noi toţi. Va fi victorie!”, a afirmat Zelenski. “Slavă fiecăruia dintre războinicii noştri! Slavă tuturor celor care ne apără statul! Aducem în Ucraina, în Donbas, în Bahmut şi în sud deciziile pe care Forţele noastre de Apărare le aşteptau”, a adăugat el, citat de News.ro.

Volodimir Zelenski a explicat şi în ce a constat discuţia sa “într-un format special” cu Andrzej Duda: “În drum spre casă, m-am întâlnit cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Le-am mulţumit lui, tuturor polonezilor, oraşului – salvator Rzeszów pentru tot ceea ce fac pentru Ucraina şi pentru protejarea noastră – pentru protejarea Europei. Astăzi, într-un format special, faţă în faţă, am discutat despre interacţiunea noastră cu Andrzej. I-am spus despre ce mi s-a spus în Statele Unite, despre viziunea noastră strategică pentru anul viitor… Ne pregătim, ne întărim forţele comune”.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 302 de război: Zelenski, în Congresul SUA: ”Ucraina este în viaţă. Banii voştri nu sunt caritate”

300 de zile de lupte în țara vecină. Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut aflat pe linia frontului / UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear

Ziua 299 de război: Kiev, ţinta unui nou atac cu drone. A fost lovit un punct critic de infrastructură / Marea Britanie va livra armatei ucrainene muniţie în valoare de 300 de milioane de euro în 2023

Ziua 297 de război. Harkov este în beznă, după ce rușii au bombardat infrastructura orașului

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu