Actrița Anna May Wong, prima personalitate de origine asiatică aflată pe o monedă americană

Actrița Anna May Wong, prima personalitate de origine asiatică aflată pe o monedă americană
Publicat: 20/10/2022, 17:35

Monetăria Statelor Unite va emite prima monedă gravată cu imaginea unei personalităţi americane de origine asiatică, cea a actriţei Anna May Wong, care a fost o prezență constantă la Hollywood într-o perioadă plină de rasism şi stereotipuri, conform Reuters.

Moneda de 25 de cenţi pe care apare actriţa, cu breton şi unghii lungi, va intra în circulaţie ca parte din programul Femei americane pe moneda de 25 de cenţi, a precizat Monetăria Statelor Unite într-un comunicat.

„Alături de munca, determinarea şi talentul pe care Anna May Wong le-a adus profesiei de actriţă, cred că spectatorii de cinema au fost captivaţi cu adevărat de chipul şi gesturile ei expresive, aşa că am inclus aceste elemente”, a spus Emily Damstra, designer în cadrul Monetăriei, care a contribuit la realizarea monedei.

Wong, pe numele real Wong Liu Tsong, s-a născut în 1905 la Los Angeles. A făcut pentru prima dată figuraţie în filmul „The Red Lantern” din 1919 la vârsta de 14 ani, iar primul rol principal l-a avut în 1922 în „The Toll of the Sea”.

A apărut în continuare în peste 60 de filme printre care şi unul dintre primele realizate în Technicolor. A devenit prima actriţă americană de origine asiatică într-un rol principal într-un show de televiziune american graţie „The Gallery of Madame Liu-Tsong” în 1951.

În ciuda succesului său, Wong s-a confruntat cu discriminare anti-asiatică şi rasismul de la Hollywood unde a fost distribuită în roluri stereotipe, plătită insuficient şi ignorată la distribuirea rolurilor principale, motiv care a determinat-o să meargă în Europa pentru a juca în filme şi la Londra şi New York pentru a primi roluri în teatru. Wong a murit în 1961.

„Cea de-a cincea monedă din programul Femei americane pe moneda de 25 de cenţi o celebrează pe Anna May Wong, o activistă curajoasă care a promovat creșterea reprezentării şi mai multe roluri multi-dimensionale pentru actorii de origine asiatică”, a spus Ventris Gibson, directoarea Monetăriei americane.

Scriitoarea şi activista pentru drepturi civile Maya Angelou, astronauta Sally Ride, prima femeie americană care a ajuns în spaţiu, au fost de asemenea celebrate prin monede dedicate în cadrul acestei serii.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu, la Muzeul Colecțiilor de Artă

Les Films de Cannes à Bucarest .13: „71 de minute cu Tora Vasilescu”, pe 28 octombrie

Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase