Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine

Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine
Publicat: 15/10/2022, 10:00

Chiar dacă o poză poate face uneori cât o mie de cuvinte, nimic nu poate înlocui puterea cuvântului scris și impactul acestuia în viețile noastre. Motiv pentru care pentru aceste zile am ales lecturi de weekend despre puterea conflictului și cum ne găsim consolarea într-o lume obsedată de succes.

„Despre consolare. Cum să-ți găsești alinarea în vremuri întunecate”, Michael Ignatieff, Editura Trei

Cum ne consolăm unii pe alții și pe noi înșine într-o epocă a necredinței? Când suferim pierderi sau asistăm la o catastrofă, căutăm consolare. Cândva domeniul preoților și al filosofilor, limbajul consolării a dispărut din vocabularul modern. Încă din secolul al XVI-lea, omenirea a început să renunțe la alinarea adusă de vechile texte religioase și s-a îndreptat către știință, ideologie și terapie.

Consolarea este opusul resemnării. Putem fi resemnați în fața morții fără a fi consolați și putem accepta tragismul vieții fără a ne resemna. De fapt, putem găsi consolare în lupta noastră cu destinul și în modul în care această luptă îi inspiră pe ceilalți. A fi resemnat în fața vieții înseamnă să renunți, să lași deoparte orice speranță că ar putea fi altfel. Pe de altă parte, a fi împăcați cu viața ne permite să păstrăm speranța pentru ceea ce ar putea aduce viitorul. Pentru a fi împăcați, trebuie mai întâi să ne împăcăm cu pierderile, înfrângerile și eșecurile noastre. A fi consolați înseamnă a accepta aceste pierderi, a accepta ceea ce ne au făcut și a crede, în ciuda tuturor, că nu trebuie să ne bântuie viitorul sau să ne distrugă posibilitățile rămase.

Cum ne găsim consolarea când credința religioasă este în scădere și trăim într-o cultură obsedată de succes? (…) În această carte deosebit de importantă, Ignatieff susține că nu doctrinele, ci oamenii sunt cei care ne consolează.

Puterea conflictului, Ed Tronick, Claudia M.Gold, Editura Trei

Cum de unii oameni se bucură de legături sociale apropiate și satisfăcătoare, în timp ce alții suferă din cauza lipsei de conectare și a singurătății? De ce unii oameni sunt triști, retrași și lipsiți de stimă de sine, iar alții sunt veseli, curioși, afectuoși și încrezători? Bazându-se pe experiența clinică acumulată în zeci de ani de practică și pe rezultatele cercetărilor desfășurate, autorii ne propun un nou mod de a ne privi pe noi înșine și relațiile noastre. Ideea centrală a acestei cărți este că relațiile nu se dezvoltă într-o armonie perfectă, trecerea de la o etapă la alta nu este lină. Simțul identității și abilitatea noastră de a ne apropia de alții se formează prin acceptarea conflictelor, a desincronizărilor și resincronizărilor interacțiunilor, esențiale pentru creștere și schimbare și pentru relații mai bune cu noi înșine și cu ceilalți.

Ed Tronick este psiholog clinician și profesor de Științe ale Creierului și Dezvoltării în cadrul Universității Massachusetts din Boston, și cercetător în cadrul Diviziei pentru Sănătatea Nou-Născutului din cadrul Facultății de Medicină de la Harvard. Este recunoscut pe plan internațional pentru cercetările realizate asupra neurocomportamentului sugarului și asupra dezvoltării socio-emoționale a sugarului.

Claudia M. Gold este medic pediatru și scriitoare. A practicat timp de peste douăzeci de ani pediatria generală și comportamentală, iar acum este specializată în sănătatea mentală a copilăriei timpurii. Ea face parte din colectivul didactic al Programului de Sănătate Mentală a Sugarului și a Părintelui, din cadrul Universității Massachusetts din Boston, precum și din Institutul Brazelton din cadrul Spitalului de Copii Boston și din Institutul Psihanalitic din Berkshire.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Două romane ale câștigătoarei premiului Nobel pentru Literatură 2022, Annie Ernaux, vor fi lansate în România în această toamnă

Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului