Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine

Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine
Publicat: 15/10/2022, 10:00

Chiar dacă o poză poate face uneori cât o mie de cuvinte, nimic nu poate înlocui puterea cuvântului scris și impactul acestuia în viețile noastre. Motiv pentru care pentru aceste zile am ales lecturi de weekend despre puterea conflictului și cum ne găsim consolarea într-o lume obsedată de succes.

„Despre consolare. Cum să-ți găsești alinarea în vremuri întunecate”, Michael Ignatieff, Editura Trei

Cum ne consolăm unii pe alții și pe noi înșine într-o epocă a necredinței? Când suferim pierderi sau asistăm la o catastrofă, căutăm consolare. Cândva domeniul preoților și al filosofilor, limbajul consolării a dispărut din vocabularul modern. Încă din secolul al XVI-lea, omenirea a început să renunțe la alinarea adusă de vechile texte religioase și s-a îndreptat către știință, ideologie și terapie.

Consolarea este opusul resemnării. Putem fi resemnați în fața morții fără a fi consolați și putem accepta tragismul vieții fără a ne resemna. De fapt, putem găsi consolare în lupta noastră cu destinul și în modul în care această luptă îi inspiră pe ceilalți. A fi resemnat în fața vieții înseamnă să renunți, să lași deoparte orice speranță că ar putea fi altfel. Pe de altă parte, a fi împăcați cu viața ne permite să păstrăm speranța pentru ceea ce ar putea aduce viitorul. Pentru a fi împăcați, trebuie mai întâi să ne împăcăm cu pierderile, înfrângerile și eșecurile noastre. A fi consolați înseamnă a accepta aceste pierderi, a accepta ceea ce ne au făcut și a crede, în ciuda tuturor, că nu trebuie să ne bântuie viitorul sau să ne distrugă posibilitățile rămase.

Cum ne găsim consolarea când credința religioasă este în scădere și trăim într-o cultură obsedată de succes? (…) În această carte deosebit de importantă, Ignatieff susține că nu doctrinele, ci oamenii sunt cei care ne consolează.

Puterea conflictului, Ed Tronick, Claudia M.Gold, Editura Trei

Cum de unii oameni se bucură de legături sociale apropiate și satisfăcătoare, în timp ce alții suferă din cauza lipsei de conectare și a singurătății? De ce unii oameni sunt triști, retrași și lipsiți de stimă de sine, iar alții sunt veseli, curioși, afectuoși și încrezători? Bazându-se pe experiența clinică acumulată în zeci de ani de practică și pe rezultatele cercetărilor desfășurate, autorii ne propun un nou mod de a ne privi pe noi înșine și relațiile noastre. Ideea centrală a acestei cărți este că relațiile nu se dezvoltă într-o armonie perfectă, trecerea de la o etapă la alta nu este lină. Simțul identității și abilitatea noastră de a ne apropia de alții se formează prin acceptarea conflictelor, a desincronizărilor și resincronizărilor interacțiunilor, esențiale pentru creștere și schimbare și pentru relații mai bune cu noi înșine și cu ceilalți.

Ed Tronick este psiholog clinician și profesor de Științe ale Creierului și Dezvoltării în cadrul Universității Massachusetts din Boston, și cercetător în cadrul Diviziei pentru Sănătatea Nou-Născutului din cadrul Facultății de Medicină de la Harvard. Este recunoscut pe plan internațional pentru cercetările realizate asupra neurocomportamentului sugarului și asupra dezvoltării socio-emoționale a sugarului.

Claudia M. Gold este medic pediatru și scriitoare. A practicat timp de peste douăzeci de ani pediatria generală și comportamentală, iar acum este specializată în sănătatea mentală a copilăriei timpurii. Ea face parte din colectivul didactic al Programului de Sănătate Mentală a Sugarului și a Părintelui, din cadrul Universității Massachusetts din Boston, precum și din Institutul Brazelton din cadrul Spitalului de Copii Boston și din Institutul Psihanalitic din Berkshire.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Două romane ale câștigătoarei premiului Nobel pentru Literatură 2022, Annie Ernaux, vor fi lansate în România în această toamnă

Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Se suspendă plata pensiei! Trebuie să trimiteți urgent acest document până pe 18 iulie
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...