Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 14 și 15 ianuarie

Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 14 și 15 ianuarie
Publicat: 14/01/2023, 08:15

Un binemeritat final de săptămână nu poate fi complet fără agenda de weekend pe care am pus, ca de obicei, filme, piese de teatru și evenimente culturale care să te scoată din casă în aceste zile friguroase.

Filme pe agenda de weekend

Trei premiere avem astăzi pe agenda de weekend, un film SF, o comedie și o animație, vedete și povești cu suflet. Mergi la cinema și bucură-te de zile libere relaxante.

„Un bărbat pe nume Otto”

O poveste emoționantă și amuzantă despre dragoste, pierdere și viață, Un bărbat pe nume Otto arată că familia poate fi găsită uneori în cele mai neașteptate locuri.

Regia: Marc Forster

Cu: Tom Hanks

Gen film: Comedie

„M3GAN”

Un inginer specializat în robotică, angajat la o companie producătoare de jucării, construiește o păpușă care se trezește treptat la viață.

Regia: Gerard Johnstone

Cu: Allison Williams, Violet McGraw, Jenna Davis, Brian Jordan Alvarez, Arlo Green

Gen film: SF

„Mumiile: Aventuri moderne”

Animația lui Juan Jesús García Galocha spune povestea a trei mumii care ajung în Londra zilelor noastre, unde pornesc în căutarea unui inel antic care a aparținut familiei regale și care a fost furat de prea ambițiosul arheolog Lord Carnaby.

Regia: Juan Jesús García Galocha

Cu: Eleanor Tomlinson, Sean Bean, Hugh Bonneville, Celia Imrie, Joe Thomas

Gen film: Animaţie

Teatru pe agenda de weekend

Comedii spumoase, piese celebre, experimente teatrale: iată doar câteva dintre lucrurile pe care le vei regăsi în această săptămână pe agenda de weekend.

„Picasso vs. Einstein”

Einstein și Picasso intră într-un bar, mai precis celebrul Lapin Agile din Paris. Amândoi sunt tineri, necunoscuți încă publicului larg, însă știu deja cu certitudine că urmează să schimbe lumea. Rezultatul acestei întâlniri este poate cel mai complex banc spus vreodată, cu absint, muze, oi, artă, triunghiuri amoroase, mesageri, frigidere, calcule matematice și lăbuțe de pisică, dar și o concluzie pe măsură: creativitatea este nelipsită din fiecare acțiune a omului, de la cele mai mărunte lucruri, la cele mai mari descoperiri științifice.

O comedie inteligentă și extrem de specială care îmbină umorul american cu elemente de stand-up, de cabaret parizian și sitcom TV în același timp, totul sub amprenta inconfundabilă a imaginației fără margini a genialului actor și dramaturg Steve Martin, în această premieră națională care cucerește deja publicul din toată lumea de aproape 30 de ani.

Când: sâmbătă, 14 ianuarie, ora 19.00

Unde: Teatrul de Comedie, Sala Nouă

Distribuția: Răzvan Krem Alexe, Theodor Costache, Sorin Miron, Marius Drogeanu, Emanuel Cifor / Angel Popescu, Dragoș Galbăn / Cosmin Gaspar, Iosif Paștina, Ana Maria Turcu, Andreea Alexandrescu, Laura Creț

Regia: Teodora Petre

„Švejk”

Spectacolul are la bază dramatizarea realizată de regizorul Alexandru Dabija, inspirată de cartea scrisă de Jaroslav Hašek – „Peripețiile bravului soldat Švejk”. Este considerată una dintre cele mai memorabile și reușite scrieri satirice din literatura mondială, fiind pe lângă un inteligent și convingător manifest anti-război, și unul din cele mai amuzante romane scrise vreodată.

„Nu știu dacă voi izbuti să redau ceea ce am vrut. Faptul că am auzit pe unii oameni tratându-se reciproc cu: „Ești prost ca Švejk”, mărturisește oarecum contrariul. Dar chiar dacă Švejk va deveni o nouă înjurătură în cununa înfloritoare a ocarei, trebuie să mă mulțumesc și cu această contribuție la îmbogățirea limbii cehe.”, spunea autorul cărții.

Când: sâmbătă, 14 ianuarie, ora 19.00

Unde: Teatrul Odeon

Distribuția: Pavel Bartoş, Cezar Antal, Ioan Batinaş, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Sabrina Iașchevici / Alina Berzunțeanu, Dorina Lazăr / Dana Voicu, Ruxandra Maniu, Paula Niculiţă, Alexandru Papadopol, Gabriel Pintilei, Anda Saltelechi, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Veronica Gherasim, Dan Iosif

Regia: Alexandru Dabija

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”

Spectacolul își dorește să poarte publicul de toate vârstele în tărâmurile fantastice ale basmului românesc, în care Făt Frumos pornește să găsească ceea ce niciun muritor nu a găsit vreodată – tinerețe și viață nesfârșită. În această călătorie va fi însoțit de un prieten năzdrăvan, de nedespărțit: calul fermecat, cel înaripat.

Căutarea lui îl poartă pe meleaguri fantastice, în aventuri uluitoare în care va întâlni personaje mitice (Gheonoaia cu două capete, Zâna, Uncheșul cel Bătrân, Calul Înaripat) pe care le înfrânge sau pe care le îndrăgește. Călătoria lui durează sute de ani, care trec ca o clipită. Eroul nostru reușește să biruiască orice, mai puțin dorul! Întors pe tărâmul omenesc, el descoperă că nimic nu poate să îi ostoiască dorul, căci totul s-a schimbat în lipsa lui. Totul, dar mai ales el!

Când: duminică, 15 ianuarie, ora 19.00

Unde: Teatrul Coquette

Distribuția: Olga Delia Mateescu, Ruxandra Bălașu, Ioan Andrei – Ionescu, Alexandru Făiniși

Regia: Constantin Andrei – Ionescu

„Opera de trei parale”

Spectacolul lumii urcă pe scenă și vi se dezvăluie electrizant, bulversant, imprevizibil (ca viața!) într-o creație scenică de o teatralitate cuceritoare, care îmbină grandoarea și decadența, sarcasmul și umorul, ludicul și luciditatea.
„Opera de trei parale” este un musical atipic, un non-musical care comentează ironic-inteligent genul liric și îl pune în relație cu alte genuri, cu alte stiluri – cu liedul, cu cabaretul. Este un spectacol care nu ține cont de nicio „rețetă” pe care este construit un musical în adevăratul sens al cuvântului.
„Opera” care a dat lumii unul dintre cele mai cunoscute șlagăre ale ultimului secol vă așteaptă să o descoperiți pe scena de la Excelsior într-o viziune curajoasă care vorbește fără menajamente despre lumea noastră plină de contraste și valori răsturnate. Un spectacol ca un theatrum mundi în care răsună polifonia atâtor puncte de vedere contrastante ale societății de astăzi, reunite într-o interogație fundamentală: Ce înseamnă să fii OM?
Când: duminică, 15 ianuarie, ora 19.00
Unde: Teatrul Excelsior
Distribuția: Lucian Ionescu, Mihai Mitrea, Mihaela Coveșeanu, Oana Predescu / Maria Alexievici, Mircea Alexandru Băluță, Ana Udroiu, Mihaela Trofimov, Alex Popa, Dan Clucinschi, Dragoș Spahiu, Ovidiu Ușvat, Alex Călin, Matei Arvunescu, Ion Bechet, Dana Marineci, Andreea Hristu, Iulia Samson, Raluca Botez, Robert Radoveneanu, Dan Pughineanu
Regia: Răzvan Mazilu

Concerte pe agenda de weekend

Chiar dacă scena muzicală din București nu este foarte generoasă la acest final de săptămână, am pus totuși pe agenda de weekend câteva concerte de neratat.

Taake & Anomalie, Quantic Pub, sâmbătă, 14 ianuarie, ora 20.00

Bedda Band, True Club, sâmbătă, 14 ianuarie, ora 22.00

BASSKA, Club Fabrica, sâmbătă, 14 ianuarie, ora 22.00

Ștefan Câlția. Însemnări dintr-un timp trăit

În această săptămână avem pe agenda de weekend un eveniment special: expoziția „Ștefan Câlția. Însemnări dintr-un timp trăit”. Expoziția face parte dintr-o cercetare sistematică a operelor picturale și grafice mai puțin cunoscute din procesul creației lui Ștefan Câlția.Demersul curatorial de la Muzeul Național de Artă Contemporană propune structuri narative inspirate de discursul vizual cu o dominanță epică și se concentrează, în special, asupra lucrărilor realizate între anii 1965 și 1995.

O privire retrospectivă asupra acestui interval evidențiază o constanță atât conceptuală, cât și estetică: parcurgând opera, remarcăm o pluralitate de atitudini, redate în compoziții cu zoomorfe sau monștri imaginați în peisaje tenebroase, dar și peisaje, naturi statice, călători care facilitează o înțelegere a lumii și o regăsire a echilibrului într-un spațiu cultural, politic, social și economic tulburat.

Ne îndepărtăm, astfel, de o citire comodă și propunem redescoperirea lui Ștefan Câlția ca un comentator pătrunzător, uneori cu vervă, alteori extrem de subtil, al cotidianului în care își formează opera.

Foto: Andrei Gîndac/Excelsior
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers