Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 23 și 24 septembrie

Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 23 și 24 septembrie
Publicat: 23/09/2023, 08:15

Toamna și-a intrat în drepturi, ceea ce începe să se vadă și în peisajul cultural bucureștean, motiv pentru care ți-am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și concerte care să amâne cât mai mult inevitabila nostalgie. 

Filme pe agenda de weekend

Invitația la film din această săptămână se concretizează în cele cinci premiere pe care le-am pus și de această dată pe agenda de weekend.

„Jocuri de groază”

Un grup de adolescenți din Salem descoperă un cuțit blestemat care dezlănțuie un demon care îi obligă să joace versiuni macabre și mortale ale unor jocuri din copilărie în care nu pot exista învingători, ci doar supraviețuitori.

Regia: Eren Celeboglu, Ari Costa

Cu: Keith David, Asa Butterfield, Natalia Dyer, Annabeth Gish, Laurel Marsden

Gen film: Horror

„Expendables 4: Eroi de sacrificiu”

Eroii de sacrificiu se așează, din nou, în formație de luptă. De data asta au de înfruntat un traficant de arme care are sub comandă o uriașă armată privată.

Regia: Scott Waugh

Cu: Jason Statham, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Sylvester Stallone

Gen film: Acțiune

„Mammalia”

Un bărbat de 39 de ani se trezește într-o noapte că nu mai are penis. Coșmarul continuă cu dispariția iubitei Andreea, care întâlnise un fost iubit. Camil începe să o caute, îmbrăcat în haine de femeie.

Regia: Sebastian Mihăilescu

Cu: István Teglas, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Bălăcianu, Rolando Matsangos

Gen film: Dramă

„Din alte vieți”

Nora și Hae au o legătură specială din copilărie, dar drumurile lor se despart când familia Norei emigrează. După 20 de ani, în New York, cei doi se regăsesc pe parcursul unei săptămâni, timp în care își confruntă noțiunile despre iubire și destin.

Regia: Celine Song

Cu: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Gen film: Dramă

„Vorbește cu mine”

Un grup de tineri care intră în posesia unei mâini îmbălsămate descoperă că o pot folosi pentru a invoca spirite. Distracția lor ia o turnură înspăimântătoare când unul dintre ei descătușează, fără să vrea, forțe supranaturale înspăimântătoare.

Regia: Michael Philippou, Danny Philippou

Cu: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Otis Dhanji, Miranda Otto, Joe Bird

Gen film: Horror

Teatru pe agenda de weekend

Stagiunea teatrală bucureșteană a început în forță, așa că în afară de propunerile de piese de pe agenda de weekend, ai o mulțime de alte variante din care să alegi.

„Menajeria de sticlă”

Întreaga existență a unei familii este întreruptă de plecarea tatălui. Acest moment de dezechilibru familial devine pentru cei trei membrii ai familiei un moment zero, o gaură neagră care, pe măsură ce timpul trece, le absoarbe viața. Incapacitatea de a se desprinde de trecut îi împiedică să evolueze, să trăiască și nu doar să supraviețuiască unui prezent în care se simt profund nefericiți.

Spectacolul sondează fragilitatea ființei umane, este un studiu psihologic asupra modului în care ființa noastră vibrează adânc și sistematic la abandon, la absența iubirii, dar și la speranța și la gândul de a evada într-o lume mai bună.

Când: sâmbătă, 23 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Mic, Sala Studio

Distribuția: Liliana Pană, Irina Rădulescu/ Silvana Mihai, Andrei Seuşan/Alexandru Voicu, Tudor Istodor

Regia: Liliana Pană, Gelu Colceag

„Zorro”

În urma unui eveniment traumatizant din viața lui, personajul principal al acestui monolog începe să reconsidere însuși sensul existenței sale, începe să devină conștient de inconstanța raporturilor dintre membrii familiei lui, să refuze superficialitatea celor care-l înconjoară și se refugiază într-o excludere socială, percepută ca fiind unicul mod de supraviețuire logic într-un univers care i se pare construit numai pe aparențe.

Personajul alternează între lirism și realism, lirism atunci când își revendică diferența cu demnitate și mândrie, realism atunci când evocă ceea ce îi lipsește cel mai mult: iubirea, limbajul empiric devenind astfel mijlocul de expresie al disperării, accentuându-i singurătatea.

Artiștii sunt de cele mai multe ori vagabonzi care au avut noroc. Care au reușit să nu-și petreacă noaptea sub cerul liber, însă care duc cu ei anxietatea rătăcirii, își plimbă privirea, judecă lumea, au obsesii, ritualuri. Sunt expuși în fiecare zi riscului de a nu mai găsi drumul înapoi, de a se pierde.

Cum ar arăta viața noastră dacă, într-o zi, cineva, fără să ne fi anunțat dinainte, fără ca ceva din împrejurul nostru să ne fi dat cel mai mic semn, toate ancorele care țineau nava vieții noastre legată de țărm ar dispărea? Dacă toate reperele în funcție de care ne-am construit existența s-ar evapora, dacă toate lucrurile care dădeau sens drumurilor noastre pe hartă nu ar mai exista?

Când: sâmbătă, 23 septembrie, ora 19.00

Unde: TNB, Sala Pictura

Distribuția: Ioan Andrei Ionescu

Regia: Toma Dănilă

„familienormală.jpeg”

Daria aduce pentru prima oară un băiat acasă – dar nu cu scopul de a-i cunoaște familia, a cărei afacere de creație de stock photos i-a făcut de mai multe ori cvasi-celebri pe internet. În redescoperirea părinților Dariei prin ochii lui Ionuț – a studioului foto în locul unde ar trebui să fie o sufragerie, a manifestelor artistice declamate în momentul în care ar trebui luat micul dejun, a improvizației creative în locul rutinei, se naște o comedie despre refugiile bizare la care apelăm în momente de criză.

Spectacolul deschide o ușă, aprinde o lumină și construiește o lume unde, într-un moment în care toți căutăm să dezlegăm un sens în absurditatea vieții cotidiene, o familie se opune, trăind în binecuvântat haos.

Când: duminică, 24 septembrie, ora 20.00

Unde: Apollo111 Teatrul

Distribuția: Adrian Ban, Florin Grigoraș, Bogdan Iancu, Pamela Iobaji, Cristina Toma

Regia: Irisz Kovacs

„E adevărat, E adevărat, E adevărat!”

Piesa „E adevărat, E adevărat, E adevărat!”, montată în 2018 la Breach Theatre și aflată la prima montare în România, reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe.

„La începutul anului 1612, Artemisia Gentileschi îl acuză de viol pe profesorul său de perspectivă, pictorul Agostino Tassi. Pe durata celor șapte luni de proces, tot ea, în calitate de victimă, este supusă altor abuzuri, în încercarea justiției de a descoperi adevărul. Timp de șapte luni de zile, Artemisia a afirmat neîncetat, în ciuda tuturor presiunilor atât fizice, cât și psihice, că tot ce spune este adevărat!

Strigătul ei se face auzit astăzi, la mai bine de 400 de ani, prin vocea a trei actrițe minunate: Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea și Emilia Bebu. Patru secole mai târziu, Artemisia ne vorbește pe scena Teatrului ACT despre abuz, nedreptate, artă și, nu în ultimul rând, despre puterea eliberatoare a adevărului. Spectacolul ne provoacă spre reflecție și ne pune în situația de a ne întreba: oare cât de mult s-a schimbat percepția asupra femeii în 400 de ani?”, spune regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

Când: duminică, 24 septembrie, ora 19.30

Unde: Teatrul Act

Distribuția: Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Concerte pe agenda de weekend

Nu avem foarte multe concerte pe agenda de weekend la acest final de săptămână, dar propunerile pe care ți le facem sunt greu de refuzat.

J-Rock | MIYAVI, Arena Națională, sâmbătă, 23 septembrie, ora 20.00

Moon Band, Hard Rock Cafe, sâmbătă, 23 septembrie, ora 21.00

Red Parlament, True Club, sâmbătă, 23 septembrie, ora 22.00

Turneu Național Ana Lugojana de Filaret Barbu, Arenele Romane, duminică, 24 septembrie, ora 18.00

Somebody to love | Concert Caritabil, The Pub – Universității, duminică, 24 septembrie, ora 19.00

Jazz under the Stars: Palace Garden | Sorina Rotaru, Palatul Bragadiru, duminică, 24 septembrie, ora 19.00

Cea de-a treia ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), în acest weekend la București, Pitești și Sinaia

Avem pe agenda de weekend un eveniment cinematografic în desfășurare până duminică, pe 24 septembrie, la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și Cinema Trivale din Pitești. Aici se desfășoară cea de-a treia ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), ce prezintă publicului o selecție de filme de animație din lumea întreagă. Având ca subtemă”Arta ca instrument împotriva discriminării”, festivalul aduce 11 scurtmetraje din tot atâtea țări în competiția internațională,  o secțiune dedicată animațiilor clasice din Letonia și 5 lungmetraje. Detalii despre festival se găsesc pe site https://abiff.ro/ și pe Facebook.

Festivalul va fi deschis la Cinemax Veranda din București cu proiecția filmului „Robot Dreams,” regizat de Pablo Berger, un film de animație bazat pe celebrul volum grafic al scriitoarei americane Sara Varon. Bine primit atât de public, cât și de critici, și inclus în selecția mai multor festivaluri internaționale de prestigiu (Cannes Film Festival 2023, Toronto International Film Festival 2023  și Sarajevo Film Festival 2023), filmul prezintă într-o manieră subtilă și totodată puternic emoționantă prietenia, aventurile și ghinioanele lui Dog și Robot în New York-ul anilor ’80.

În programul ABIFF de la București, la Cinema Union, secțiunea specială „ABIFF Classic Latvian Animation Shorts Showcase,” dedicată animațiilor clasice din Letonia, va oferi publicului o incursiune interesantă în patrimoniul animației letone și va putea fi vizionată sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 16:00 și de la ora 20:00, fiecare calup fiind urmat de lungmetrajele românești de animație „Mercy Street”, respectiv „Novăceștii”.

Foto: Bad Unicorn

CITEȘTE ȘI: „Share, Tag or Dye Again”, instalația colectivă ce reunește peste 300 de artiști din 35 de țări, între 23 și 30 septembrie, la București

SoMe Festival, 33 de lucrări video imersive în 33 de locuri din București, între 22 septembrie și 12 octombrie

Muzeul de Artă Recentă București găzduiește zeci de lucrări semnate de Picasso, aduse de la Paris. Expoziție – eveniment în România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...