Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, printre starurile franceze care și-au tăiat părul în semn de solidaritate cu femeile din Iran

Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, printre starurile franceze care și-au tăiat părul în semn de solidaritate cu femeile din Iran
Publicat: 05/10/2022, 18:38

Actriţe franceze celebre, printre care Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, şi-au tăiat şuviţe de păr în semn de protest faţă de moartea tinerei iranience Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliţiei moravurilor din Iran, scrie Reuters.

„Pentru libertate”, a spus Juliette Binoche, înainte de a-şi tăia o suviţă din păr în faţa camerei, într-un videoclip difuzat pe reţelele de socializare, într-un montaj video care are drept fundal sonor melodia „Bella ciao” cântată în farsi și în care au mai apărut și Marion Cotillard, Angèle, Isabelle Carré, Rebecca Marder, Pomme, Eye Haïdara, Isabelle Huppert, Juliette Armanet, Muriel Robin, Laure Calamy, Jane Birkin şi Charlotte Gainsbourg, Berenice Bejo, Mélanie Laurent şi Julie Gayet.


La fel cu ea, actriţele şi cântăreţele s-au mobilizat în semn de susţinere cu lupta iraniencelor. Manifestaţiile lor, declanşate de moartea la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliţia moravurilor, au fost reprimate violent.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie în Teheran din cauza ”ţinutei nepotrivite” şi a murit trei zile mai târziu în spital stârnind valuri de proteste în care au murit 130 de persoane, potrivit organizaţiilor din domeniul drepturilor omului.

Poliţia moravurilor veghează la respectarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice.

„Mahsa Amini a fost abuzată de poliţia moravurilor până la moarte. Singura ei vină a fost că a purtat vălul într-un mod necorespunzător. A murit pentru că avea câteva şuviţe de păr expuse”, se spune în textul unui videoclip publicat pe Instagram de soutienfemmesiran (Susţinere pentru femeile din Iran).

Postarea a fost larg distribuită şi pe alte reţele de socializare cum ar fi Facebook şi Twitter.

Liderii religioşi ai Iranului se confruntă, după moartea lui Amini, cu cele mai ample proteste la nivel naţional, organizate ulterior şi în străinătate în oraşe precum Londra, Paris, Roma şi Madrid, în semn de solidaritate cu protestatarii iranieni.

„Femeile iraniene aşteaptă sprijin din partea comunităţii internaţionale. Aceasta este o modalitate frumoasă de a arăta un astfel de sprijin”, a declarat pentru Reuters avocatul francez Richard Sedillot, iniţiatorul demersului.

„Este doar un prim pas, sper ca toată lumea la nivel global să-l urmeze, nu doar actriţe, ci toată lumea. Bărbaţii pot de asemenea să-şi taie şuviţe din păr. Cred că aşa se va şi întâmpla”.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Protest în cușcă: actrița Marion Cotillard a cerut eliberarea activiștilor Greenpeace arestați în Rusia

Angelina Jolie cere libertate pentru femeile iraniene, în timp ce protestele continuă după moartea Mahsei Amini

Angelina Jolie a devenit editor al publicației Time, urmând să scrie articole care vor aborda teme precum strămutarea, conflictele și drepturile omului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase