Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri

Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri
Publicat: 06/10/2022, 10:31

Salman Rushdie se numără printre favoriții la casele de pariuri din Marea Britanie pentru câștigarea premiului Nobel pentru literatură de anul acesta. Laureatul prestigiosului premiu literar va fi anunțat joi.

Scriitorul născut în Mumbai, recompensat cu Booker Prize, se recuperează în prezent după ce a fost înjunghiat la New York, în luna august.

Publicația The Guardian a analizat cotele de pariuri și a descoperit că cele mai mici cote pentru desemnarea lui Rushdie drept câștigător au fost de 13/2, marți după-amiază.

Dacă celebrul romancier britanico-american, în vârstă de 75 de ani, câștigă, el va deveni primul scriitor de origine indiană care va primi prestigiosul premiu de când Rabindranath Tagore a câștigat trofeul Nobel în 1913. Premiul, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze,, este acordat de comitetul Nobel persoanei care va fi produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o direcție ideală.

Creația lui Rushdie include controversatul volum „Versetele satanice” (1988), care i-a dus o fatwa (condamnare la moarte) din partea fostului lider suprem al Iranului, ayatollahul Khomeini. Atacul asupra lui Rushdie, la New York, pe 12 august, a avut loc la 33 de ani după emiterea edictului religios, care le cere musulmanilor să-l asasineze pe autor din cauza romanului ce conține presupuse blasfemii. Atacatorul, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat de tentativă de crimă de gradul doi și agresiune de gradul doi și a pledat nevinovat pentru ambele acuzații.

Michel Houellebecq, Margaret Atwood, dar și Mircea Cărtărescu, printre alți favoriți

Potrivit agregatorului de pariuri Nicer Odds, printre favoriții la premiul Nobel pentru literatură de anul acesta se numără autorii francezi Michel Houellebecq și Annie Ernaux, canadiencele Anne Carson și Margaret Atwood, scriitorul japonez Haruki Murakami, americanul Stephen King, dar și românul Mircea Cărtărescu, cu șanse mai mici de câștig.

Premiul Nobel pentru literatură pe 2021 a fost acordat romancierului britanic născut în Tanzania Abdulrazak Gurnah, pentru abordarea sa fără compromisuri și compasiune a efectelor colonialismului și a sorții refugiatului în golful dintre culturi și continente.

CITEȘTE ȘI: Nobel pentru literatură 2022: Nume mari sau iluștri necunoscuți. Ce trebuie să știi despre prestigiosul premiu

Premiile Nobel 2022: Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger au câștigat premiul pentru fizică

Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Paabo

Au fost anunțați laureații premiului Nobel pentru Chimie 2022. Cine sunt cei trei savanți care au „produs un instrument ingenios de creare a moleculelor”

Foto: Profimedia Images

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase