Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură

Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură
Publicat: 22/10/2022, 10:00

Dezleagă mistere în miez de toamnă și trăiește odată cu personajele povești terifiante și atât de bine scrise încât te vor ține cu sufletul la gura de la prima până la ultima pagină. Pe lista de lecturi de weekend din această săptămână îți propunem romane de debut spectaculoase și autori consacrați, dar, mai ales, lecturi încântătoare.

„Anihilare”, Michel Houellebecq, Editura Humanitas Fiction

Început ca un thriller, cu teroriști informatici, care coboară treptat din virtualul netului în realitatea cotidiană, preschimbând pixelii în sânge, romanul deschide și o tramă politică, atent și iscusit articulată, ce se petrece în toiul alegerilor prezidențiale din Franța anului 2027, punând în scenă personaje cu identitate reală descifrabilă. Firele narative se leagă grație personajului Paul Raison, un rezonabil și aparent anost înalt funcționar în Ministerul de Finanțe, care, pe măsură ce poveștile publice înaintează, își descoperă vidul existențial și încearcă, sub presiunea veștii că suferă de o boală incurabilă, să-și creeze un viitor, recuperând urmele de afecțiune ale unui trecut ratat. Un viitor pe cât de scurt, pe atât de dens.

Romanul cel mai delicat, mai melancolic și mai sensibil al lui Michel Houellebecq descrie cu o forță rară și cu o neobișnuită formă de tandrețe, ceea ce ne rămâne atunci când lumea se năruie.

„Crima de pe podul Garibaldi”, Radu Țuculescu, Editura Polirom

În dimineața celei mai lungi zile a anului, doi pescari descoperă, sub podul Garibaldi, cadavrul unei femei a cărei identitate e necunoscută. Crimă? Sinucidere? Accident? Detectivul Martin Breda și iubita sa, Maraia, chimistă și alchimistă, specialistă în amprentele lacrimilor, pornesc într-o dinamică investigație pentru aflarea adevărului. Vulnerabili sentimentali și erotomani atipici, circari cu duble existențe și artiști stradali, voyeuri fără limite și pacienți ai refulărilor, în „Crima de pe podul Garibaldi” lumea trăiește în religia senzualității. Un Cluj pitoresc este scena pe care se derulează spectacolul viu aprins în jurul unei crime ce-i face pe toți suspecți. Între figuranți, actori și actrițe, cuplul Martin Breda – Maraia pășește ca pe scenă, dansând cu împăcări și despărțiri în fața cititorului, ca un sofisticat preludiu, cercetează cazul cu răsturnări de situație și perspective alunecoase, într-o narațiune alertă, din care cititorul n-are timp de respiro, căci se derulează pe fundalul unei construcții muzicale care incită curiozitatea. Tonic și efervescent, „Crima de pe podul Garibaldi” este un policier à la Simenon despre lăsarea întunericului peste inocență, o poveste veselă și tristă despre abandon și pasiune, despre disperare și desfătare.

„Amurgul fiarelor”, Marc Levy, Editura Trei

Pe lista de lecturi de weekend se află și „Amurgul fiarelor”, un thriller ce reprezintă continuarea aventurii pasionante în care ne-au purtat cei 9 eroi puternici și neînfricați din „S-a întâmplat noaptea”, primul volum din seria Grupul 9. 9 Robini Hood ai zilelor noastre, 9 pribegi certați cu legea care slujesc binele cu riscul propriilor vieți. Un roman de spionaj extrem de captivant care scoate la iveală într-un mod surprinzător derapajele vremurilor noastre.

Maya a dispărut. Pentru hackerii din Grupul 9 începe o cursă contracronometru în încercarea de a anihila conspirația fiarelor. Fiarele sunt o mână de oameni puternici care ne atacă libertatea. Scopul lor este de a crea haos, de a-și însuși toate bogățiile și de a guverna lumea fără nicio opreliște. Dar ce este Grupul 9?

Povestea seriei, care se desfășoară simultan în cele patru colțuri ale lumii, este atât de bine construită, încât pur și simplu nu te poți opri din lectură. În plus, îi dă ocazia autorului de a-și exprima opiniile despre timpurile în care trăim, de la criza refugiaților la capitalismul sălbatic.

În „Amurgul fiarelor” regăsim aceeași bandă de genii informatici care, chiar dacă se cunosc doar prin intermediul ecranelor, duc un război comun, fără milă, împotriva marilor criminali economici. Călătorim alături de personajele lui Marc Levy în lumea în care manipulările și amenințările multiple vin din toate părțile în încercarea de a-i reduce la tăcere. În acest roman, Marc Levy ne trezește conștiința, ne împinge să reflectăm și ne dezvăluie realitățile dure și excesele unei epoci întunecate pe care nu le mai înțelegem.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură