„Mona Lisa”, furată sau vandalizată: 6 incidente în care a fost implicată capodopera lui Da Vinci

„Mona Lisa”, furată sau vandalizată: 6 incidente în care a fost implicată capodopera lui Da Vinci
The portrait of Lisa Gherardini, wife of Francesco del Giocondo, known as the Mona Lisa or La Gioconda (La Joconde in French), painted by Italian artsist Leonardo da Vinci, is displayed in the "Salle des Etats" of the Louvre Museum in Paris, on January 8, 2021. The Louvre, which remains closed due to the sanitory situation, suffered the full impact of the Covid-19 pandemic in 2020, suffering a drop in attendance of 72% compared to 2019, and a loss of revenue of more than 90 million euros, the museum announced on January 8, 2021.,Image: 581892697, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Publicat: 21/08/2022, 10:00

„Mona Lisa” este poate cea mai cunoscută operă de artă din lume, dar puțini știu că celebritatea de care se bucură este, de fapt, și o consecință a faptului că a fost furată în urmă cu 111 ani. Iar lista incidentelor care au avut-o ca subiect este una lungă. 

Cel mai recent act de vandalism a avut loc pe 29 mai anul acesta, când un vizitator al Muzeului Luvru din Paris a aruncat spre capodopera lui Leonardo da Vinci cu o prăjitură cu cremă.

Protejată de sticlă blindată, pictura nu a suferit nicio distrugere. Autorul faptei a fost reținut, internat la psihiatrie, iar o anchetă a fost deschisă pentru „tentativă de distrugere a unui bun cultural”.

“Mona Lisa” a fost furată pe 21 august 1911 și returnată doi ani mai târziu

Portretul Lisei del Giocondo (1479 – 1542), membră a familiei de nobili florentini Gherardini, o pictură în ulei realizată între anii 1503 – 1506 și poate și mai târziu, a fost furat în 1911, de meșterul italian Vincenzo Peruggia, care lucrase pentru o firmă ce tăia sticlă pentru Luvru. Acesta s-a ascuns într-un dulap din Luvru, iar, după închiderea muzeului, a luat pictura, care, la acea vreme, nu era considerată o lucrare majoră a lui Da Vinci.

Povestea jafului a devenit un subiect din ce în ce mai spectaculos pentru presa vremii, din ​​​​Franța, dar și din străinătate. În timpul anchetei, pe 7 septembrie, poliția l-a arestat chiar pe poetul Guillaume Apollinaire sub suspiciunea de implicare în furtul tabloului, dar și al unor statuete egiptene de la Luvru. Secretarul poetului, Géry Pieret, care era și hoț, a mers la redacția ziarului Paris-Journal după o ceartă cu poetul, susținând că deține informații despre “Mona Lisa”.

Apolinaire a fost, în cele din urmă, eliberat, dar nu înainte de a oferi poliției numele unui prieten apropiat, pictorul Pablo Picasso. Acesta nu știa nimic despre opera lui Da Vinci, dar a returnat câteva statui de bronz furate de Pieret în 1907. 

Pe de altă parte, Peruggia a ținut tabloul ascuns o vreme sub podeaua apartamentului său din Paris. 

În 1913, hoțul, care era și un patriot italian convins și considera că tabloul trebuie să facă parte din colecția unui muzeu din peninsulă, a încercat să-l vândă unui comerciant din Florența. Însă negustorul de artă l-a sunat pe directorul Galeriilor Uffizi, care a obținut lucrarea și a sunat la poliție. Peruggia a stat șase luni în închisoare, iar tabloul, care devenise între timp celebru la nivel mondial, a fost returnat muzeului Luvru. 

Alte cinci încercări de vandalizare

Tabloul, care are dimensiuni de aproximativ 53 cm × 77 cm, a mai fost ținta altor cinci încercări de vandalizare de la furtul său și până în prezent, inclusiv în incidentul de anul acesta.

1956 – Acid și piatră

În 1956, “Mona Lisa” a fost vandalizată de două ori. Un bărbat a aruncat cu acid în ea, într-o expoziție din Montauban, Franța, dar tabloul nu a suferit nicio pagubă. 

Apoi, un bolivian pe nume Hugo Unjaga Villegas a aruncat cu o piatră spre tablou. „Am avut o piatră în buzunar și deodată mi-a venit în minte ideea să o arunc”, a spus el în epocă.

Din fericire, pictura era protejată cu sticlă, Villegas nu a deteriorat decât o mică porțiune din tablou, în zona brațului stâng al Mona Lisei. Opera a fost restaurată și expusă din nou, câteva zile mai târziu. 

1974 – Vopsea roșie

În timpul unei expoziții care fusese vernisată la Tokyo, o femeie aflată într-un scaun cu rotile a aruncat cu vopsea roșie în tablou. Mona Lisa a scăpat nedeteriorată, datorită sticlei blindate care o proteja.

Femeia a protestat astfel față de politica Muzeului Național din Tokyo privind persoanele cu handicap.

2009 – O cană de ceai

În 2009, o femeie din Rusia a aruncat cu o ceașcă de ceai în direcția capodoperei maestrului renascentist, dar aceasta a fost încă o dată protejată de geamul blindat. Femeia a vrut să protesteze astfel pentru că i se refuzase cetățenia franceză. 

“Mona Lisa” lui Leonardo da Vinci a fost achiziționată de Franța în 1797 și este considerată în prezent inestimabilă.

De-a lungul vremii, s-a confruntat cu atât de multe potențiale daune, încât până și Salvador Dalí a comentat o dată aceste incidente, atribuind picturii „o putere, unică în toată istoria artei de a provoca cele mai violente și diferite tipuri de agresiuni”. 

Foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

Furtul care a făcut din Monalisa o pictură celebră. Printre suspecți, Pablo Picasso

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii