Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film
Publicat: 22/09/2022, 17:15

Regizorul Nick Broomfield, câștigător a numeroase premii internaționale precum BAFTA sau Sundance, se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret „O Viață în Documentare – Maeștri”.

Vor fi proiectate trei filme non-ficțiune, printre care și „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, despre povestea emoționantă dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia „So Long, Marianne”. De asemenea, Nick Broomfield va susține și un Masterclass, moderat de regizorul Liviu Tipuriță. 

Portretul cinematografic „O Viață în Documentare – Maeștri” va include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. Povești ale adormitului sumbru“ (2014), film proiectat marți, 11 octombrie, prezintă cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub numele de Grim Sleeper, care a terorizat South Central Los Angeles timp de 25 de ani. Miercuri, 12 octombrie, este ziua filmului documentar „Marianne și Leonard – cuvinte de dragoste” (2019), care oferă o privire adâncă a relației dintre excepționalul muzician Leonard Cohen și muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. În sfârșit, joi, 13 octombrie va fi proiecția Tatal meu și Eu” (2019), un documentar foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf. 

Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher și Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept „Doamna Hollywood“, și a unor ucigași în serie precum Aileen Wuornos și Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare despre copii din medii defavorizate, femei soldați și prostituție.  

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, iar apoi și-a dezvoltat un stil propri: a apărut în propriile documentare, interacțiunea cu subiecții filmelor devenind un element cheie al producțiilor. Chiar dacă recunoaște că intruziunea realizatorului de film în situația pe care o filmează are inevitabil impact și modifică povestea, Broomfield este de părere că acesta este un mod de abordare mai onest decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. E bine ca spectatorii să fie conștienți de interacțiunea realizator-subiect, pentru a putea decide singuri unde stă adevărul, este părerea lui regizorului britanic.  

Festivalul Astra Film Sibiu va avea loc în perioada 9-16 octombrie și prezintă o selecție a ceea ce este mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc al momentului.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Festivalul Naţional de Teatru: UNITER a anunţat selecţia spectacolelor şi structura celei de-a 32-a ediţii

Animest.17: Competiția Minimest, 24 de scurtmetraje și trei copii în juriu

Primul film artistic dedicat compozitorului George Enescu. Regizorul Toma Enache: ”O poveste fascinantă despre creație și iubire”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului