Animest.17: Competiția Minimest, 24 de scurtmetraje și trei copii în juriu

Animest.17: Competiția Minimest, 24 de scurtmetraje și trei copii în juriu
Publicat: 21/09/2022, 17:57

Secțiunea Minimest revine pe marile ecrane din București cu o selecție impresionantă de filme, dar și cu un program variat din care nu vor lipsi atelierele susținute de creatori de top din domeniu și evenimentele speciale dedicate elevilor și profesorilor, în cadrul  Festivalului Animest.17, între 7 și 16 octombrie.

Secțiunea de scurtmetraje Minimest va fi jurizată de copii

24 de scurtmetraje concurează anul acesta în secțiunea dedicată filmelor pentru copii. Surprinzătoare și educative, filmele sunt realizate printr-o varietate de tehnici de animație (desen 2D, stop motion, animație 3D, cgi, colaj, puppet animation, pictură pe sticlă, lână) și abordează teme atractive pentru copiii de azi: preocuparea pentru un mediu curat și protejarea acestuia, importanța alimentației sănătoase, puterea comunității, prietenia, relația dintre generații, puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai puțin plăcute, acceptarea diversității și solidaritatea față de cei mai puțin norocoși.

Create de profesioniști cu experiență, dar și de studenți în animație la școli de prestigiu din Europa, scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 4 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. Ca în fiecare an, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi votat de un juriu format din trei copii și va fi anunțat în cadrul Galei de decernare a premiilor Animest.

Iubirea este tema celei de-a 17-a ediții a festivalului, iar selecția de lungmetraje Minimest le va oferi celor mici câteva dintre cele mai frumoase povești care s-o celebreze. Fie că explorează conexiunile indestructibile pe care le avem cu părinții și bunicii, fie că urmăresc relațiile de prietenie sau primii fiori ai dragostei, filmele prezentate în secțiunea dedicate copiilor sunt pentru toată familia.

Filme de neratat din secțiunea Minimest

În vârful celor mai înalți munți de pe Pământ crește o floare care aduce lumina veșnică. Curajos și foarte motivat, protagonistul filmului Yuku și floarea din Himalaya (r. Rémi Durin, Arnaud Demuynck) pornește într-o adevărată aventură, în căutarea plantei care l-ar putea ajuta să o țină pentru totdeauna aproape pe bunica sa. Filmul care s-a bucurat de o proiecție specială la Annecy va rula pe marele ecran în ambele weekend-uri de festival, la fel ca Dă-mi o îmbrățișare (r. Anna Błaszczyk) – o poveste potrivită pentru cei mai mici dintre spectatori, în care ursulețul Teddy și tatăl său se aventurează într-o călătorie care-i va învăța să aibă mereu încredere unul în celălalt.

Sâmbătă, pe 15 octombrie, Minimest îi invită pe copii să-l cunoască pe Icar (r. Carlo Vogele), tânărul care va lega o prietenie legendară cu minotaurul care trăiește ascuns în palatul regal al Regelui Minos. În ultima zi de festival, Lu Over the Wall, unul dintre cele mai cunoscute filme ale artistului japonez Masaaki Yuasa – invitat special la Animest.17, va aduce pe marele ecran povestea adolescentului singuratic care trăiește o adevărată transformare după ce se îndrăgostește de o sirenă.

Foto: Animest

CITEȘTE ȘI: Premiile Globul de Aur revin pe TV, după scandalurile care au afectat gala

Les Films de Cannes à Bucarest, în octombrie: „Triangle of Sadness”, premiat cu Palme d’Or, în premieră națională

După doi ani de desfășurare online, Festivalul Filmului pentru Copii și Tineret revine în săli cu spectatori