Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Culturii Naționale: Artiștii au fost afectați de pandemie și e nevoie de iubitorii de cultură care să-i ajute să revină la viață

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Culturii Naționale: Artiștii au fost afectați de pandemie și e nevoie de iubitorii de cultură care să-i ajute să revină la viață
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa: Guvernul României
Publicat: 15/01/2022, 10:17
Actualizat: 15/01/2022, 10:19

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale. El afirmă că, din păcate, multe categorii de artiști au fost afectate în timpul pandemiei, din cauza restricțiilor pentru protejarea sănătății publice. „Instituțiile statului au făcut eforturi să ajute, dar a fost și este în continuare nevoie și de mobilizarea iubitorilor de cultură, care să ajute creatorii să revină la o viață și activitate cât mai apropiate de condițiile anterioare pandemiei. Artistul trebuie să poată trăi din arta sa”, a spus premierul.

Premierului Nicolae-Ionel Ciucă afirmă că, de mai bine de un deceniu, România își sărbătorește Cultura Națională pe 15 ianuarie, ziua de naștere a celui mai mare poet pe care țara noastră l-a dat culturii universale – Mihai Eminescu-, în semn de apreciere pentru valoarea operei și pentru prestigiul pe care ni l-a adus pe plan internațional.

„Este o zi în care ne exprimăm respectul pentru toți creatorii care au contribuit la istoria culturii române, pentru toți artiștii români contemporani și, în egală măsură, pentru toți iubitorii de cultură, grație cărora aceasta a putut să se păstreze în memorie și să se perpetueze.

Astăzi, România se poate mândri cu nume și opere sonore în patrimoniul cultural universal, în variate sfere ale manifestării artistice, literatură, sculptură, arhitectură, muzică sau teatru, inclusiv cu situri culturale introduse în Patrimoniul mondial UNESCO și elemente aflate pe Lista Patrimoniului Imaterial. Acest fapt este dovada că personalitatea culturală românească este demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi, că identitatea națională și-a câștigat locul cuvenit în lume”, transmite șeful Executivului.

Ziua Culturii Naționale ne reamintește cine suntem, afirmă primul ministru.

„Gândurile, trăirile, credințele, visurile noastre și lumea noastră interioară au fost și sunt transpuse prin oamenii de talent ai acestei țari. (…) Cred că e important ca familia, școala și societatea să încurajeze copiii și tinerii cu înclinații artistice, pentru ca țara noastră să aibă un viitor cultural. Un sincer omagiu creatorilor români din toate timpurile, multă inspirație artiștilor noștri contemporani și mult succes tuturor celor care aspiră la o carieră artistică! La mulți ani, dragii noștri, și să aveți un an cum vă doriți!”, conchide Nicolae Ciucă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase