Premiul Goncourt 2022 a fost câștigat de către scriitoarea Brigitte Giraud pentru romanul ”Vivre vite”

Premiul Goncourt 2022 a fost câștigat de către scriitoarea Brigitte Giraud pentru romanul ”Vivre vite”
Brigitte Giraud
Publicat: 04/11/2022, 10:00

Premiul Goncourt pe anul 2022 a fost câștigat de către scriitoarea Brigitte Giraud pentru romanul ”Vivre vite”, a anunţat joi Academia Goncourt, instituţia care decernează cel mai prestigios trofeu care recompensează literatura franceză, conform site-ului www.academiegoncourt.com.

Membrii juriului care atribuie premiul Goncourt s-au reunit miercuri la restaurantul Drouant din Paris. Anunţul prin care este comunicat numele câştigătorului premiului Goncourt reprezintă în mod tradiţional pentru industria de carte din Franţa un eveniment marcat de un mare entuziasm, scrie lemonde.fr.

Numele câştigătorului din acest an a fost anunţat joi, la ora prânzului, de scriitoarea Paule Constant, membră a Academiei Goncourt.

Scriitoarea franceză Brigitte Giraud este prima romancieră care câştigă acest premiu după victoria obţinută de Leila Slimani în 2016 cu romanul ”Chanson douce”, fiind totodată cea de-a 13-a femeie desemnată câştigătoare în istoria de 120 de ani a acestui trofeu literar.

În romanul ”Vivre vite”, publicat de editura Flammarion, scriitoarea Brigitte Giraud descrie culisele unor evenimente improbabile ce au dus la moartea soţului ei într-un accident de motocicletă în 1999.

Ceilalţi trei finalişti ai premiului Goncourt din acest an au fost Giuliano da Empoli („Le Mage du Kremlin”, editura Gallimard), Makenzy Orcel („Une somme humaine”, editura Rivages) şi Cloé Korman („Les presque soeurs”, editura Seuil).

Academia Goncourt a optat în acest an pentru o scriitoare puţin cunoscută publicului larg şi deloc obişnuită cu cifre mari de vânzări pentru romanele sale. Originară din Algeria, Brigitte Giraud, care locuieşte la Lyon, a publicat 12 volume – romane, eseuri şi nuvele.

Ea a câştigat în 2007 premiul Goncourt pentru nuvelă cu volumul „L’amour est trčs surestimé”, iar în 2019 a fost finalistă a premiului Médicis cu romanul „Jour de courage”. Brigitte Giraud are în palmares şi alte distincţii literare, precum Premiul Juriului Jean-Gino în 2009 cu romanul „Une année étrangere” şi o menţiune specială a Premiului Wepler în 2001 cu eseul „A présent”. Cărţile ei au fost traduse în 20 de ţări.

În 2021, premiul Goncourt a fost câştigat de scriitorul senegalez Mohamed Mbougar Sarr pentru romanul ”La plus secrete memoire des hommes”, publicat de editura Philippe Rey.

Premiul Goncourt, decernat de un juriu alcătuit din şapte bărbaţi şi trei femei, aduce câştigătorului un cec de 10 euro, dar garantează vânzări de sute de mii de exemplare. Romanul premiat în 2020 – „L’Anomalie”, scris de Hervé Le Tellier – a depăşit pragul de 1 milion de copii vândute în mai puţin de un an.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Goncourt 2022: romanele scrise de Giuliano da Empoli, Brigitte Giraud, Cloe Korman şi Makenzy Orcel sunt cele patru finaliste

Două romane ale câștigătoarei premiului Nobel pentru Literatură 2022, Annie Ernaux, vor fi lansate în România în această toamnă

Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase