Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”

Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”
Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”
Publicat: 05/05/2021, 12:08

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, anunță că primele concerte fără restricții vor fi organizate la București, la jumătatea acestei luni, în spații deschise, dar și închise. Opera Națională va fi prima instituție culturală care va susține spectacole fără mască, în aer liber, la primul concert urmând să participe atât premierul României, Florin Cîțu, cât și ministrul Culturii.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat – în cadrul emisiunii realizate de Lavinia Șandru la Canal 33 – că România va pune în aplicare trei programe pilot, două in door și unul out door.

El a menționat rolul important pe care l-a avut concertul pilot de la Barcelona, cu 5.000 de participanți, în organizarea evenimentelor de masă. Cele mai mari riscuri au fost înregistrate la intrarea și la ieșirea de la spectacol, din cauza aglomerării mari de persoane.

”Vom avea componenta indoor pentru Teatrul Național și componentele indoor și outdoor la Opera Română. Va fi organizat un concert în Sala Mare a Operei, la care vor avea acces doar persoane vaccinate și nimeni nu va fi obligat să poarte mască. La acest prim spectacol fără mască, am vorbit deja cu domnul prim-ministru și a confirmat participarea. Evident, voi fi și eu prezent”, a precizat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, subliniind că acesta va reprezenta începutul drumului către normalitate.

”Dacă vom conștientiza importanța vaccinării și după 15 iulie vom avea o rată mare de vaccinare, vom putea avea și spectacole la scară mare gen Untold și NeverSea”, a mai spus ministrul Culturii.

Vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor

Bogdan Gheorghiu a precizat și că premierul Florin Cîțu i-a solicitat scenarii de funcționare a instituțiilor culturale și artistice, astfel încât să nu mai fie blocată activitatea artiștilor.

Propunerile Ministerului Culturii vizează 2 scenarii:

  • unul în care se vor organiza filtre de acces la spectacole de mare anvergură, pentru a se asigura că participanții sunt sănătoși, fără risc de contaminare
  • un al doilea scenariu, pentru spectacolele de mai mici dimensiuni, la care vor fi valabile mai multe restricții, precum condiționarea de rata de infectare locală și limitarea numărului de participanți.

Astfel, vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor, pentru o rată cuprinsă între 1 și 3 la mie în localitatea unde se vor organiza respectivele evenimente.

7, 8 și 9 mai, maraton al vaccinării la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București

Pentru o rată cuprinsă între 3 și 5 la mie, va fi admisibil un număr maxim de 300 de spectatori și maximum 50% din capacitatea sălilor, iar la al treilea prag, cu o rată de infectare cuprinsă între 5 și 7,5 la mie, să fie admise prezența de până la 1/3 din capacitate, respectiv maximum 200 de persoane.  Acestea sunt propunerile Ministerului Culturii, ele putând fi adoptate sau respinse de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Bogdan Gheorghiu a mai menționat că artiștii ar trebui să se implice în campania de vaccinare întrucât astfel ar putea  și ei să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure. Totodată, ministrul Culturii a anunțat că – timp de 3 zile, pe 7, 8 și 9 mai – la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București, va avea loc un maraton al vaccinării.

Oricine se va putea vaccina, fără a avea nevoie de programare, cu condiția să aibă cartea de identitate sau buletinul asupra sa. ”După acest maraton, avem în plan ca la Biblioteca Națională să rămână deschis centrul de vaccinare accesibil oricui, ca și în perioada maratonului”, a mai spus Ministrul Culturii.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea! Ce a putut să o întrebe pe Gabriela...
Varianta Delta a coronavirusului explodează în Europa. A doua doză de vaccin este crucială
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...