Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”

Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”
Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, anunță că primele concerte fără restricții vor fi organizate la București, la jumătatea acestei luni, în spații deschise, dar și închise. Opera Națională va fi prima instituție culturală care va susține spectacole fără mască, în aer liber, la primul concert urmând să participe atât premierul României, Florin Cîțu, cât și ministrul Culturii.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat – în cadrul emisiunii realizate de Lavinia Șandru la Canal 33 – că România va pune în aplicare trei programe pilot, două in door și unul out door.

El a menționat rolul important pe care l-a avut concertul pilot de la Barcelona, cu 5.000 de participanți, în organizarea evenimentelor de masă. Cele mai mari riscuri au fost înregistrate la intrarea și la ieșirea de la spectacol, din cauza aglomerării mari de persoane.

”Vom avea componenta indoor pentru Teatrul Național și componentele indoor și outdoor la Opera Română. Va fi organizat un concert în Sala Mare a Operei, la care vor avea acces doar persoane vaccinate și nimeni nu va fi obligat să poarte mască. La acest prim spectacol fără mască, am vorbit deja cu domnul prim-ministru și a confirmat participarea. Evident, voi fi și eu prezent”, a precizat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, subliniind că acesta va reprezenta începutul drumului către normalitate.

”Dacă vom conștientiza importanța vaccinării și după 15 iulie vom avea o rată mare de vaccinare, vom putea avea și spectacole la scară mare gen Untold și NeverSea”, a mai spus ministrul Culturii.

Vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor

Bogdan Gheorghiu a precizat și că premierul Florin Cîțu i-a solicitat scenarii de funcționare a instituțiilor culturale și artistice, astfel încât să nu mai fie blocată activitatea artiștilor.

Propunerile Ministerului Culturii vizează 2 scenarii:

  • unul în care se vor organiza filtre de acces la spectacole de mare anvergură, pentru a se asigura că participanții sunt sănătoși, fără risc de contaminare
  • un al doilea scenariu, pentru spectacolele de mai mici dimensiuni, la care vor fi valabile mai multe restricții, precum condiționarea de rata de infectare locală și limitarea numărului de participanți.

Astfel, vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor, pentru o rată cuprinsă între 1 și 3 la mie în localitatea unde se vor organiza respectivele evenimente.

7, 8 și 9 mai, maraton al vaccinării la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București

Pentru o rată cuprinsă între 3 și 5 la mie, va fi admisibil un număr maxim de 300 de spectatori și maximum 50% din capacitatea sălilor, iar la al treilea prag, cu o rată de infectare cuprinsă între 5 și 7,5 la mie, să fie admise prezența de până la 1/3 din capacitate, respectiv maximum 200 de persoane.  Acestea sunt propunerile Ministerului Culturii, ele putând fi adoptate sau respinse de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Bogdan Gheorghiu a mai menționat că artiștii ar trebui să se implice în campania de vaccinare întrucât astfel ar putea  și ei să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure. Totodată, ministrul Culturii a anunțat că – timp de 3 zile, pe 7, 8 și 9 mai – la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București, va avea loc un maraton al vaccinării.

Oricine se va putea vaccina, fără a avea nevoie de programare, cu condiția să aibă cartea de identitate sau buletinul asupra sa. ”După acest maraton, avem în plan ca la Biblioteca Națională să rămână deschis centrul de vaccinare accesibil oricui, ca și în perioada maratonului”, a mai spus Ministrul Culturii.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican