Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”

Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”
Primele concerte fără mască din România, la Opera Română, peste două săptămâni. Ministrul Bogdan Gheorghiu: ”Vor avea acces doar persoane vaccinate”
Publicat: 05/05/2021, 12:08

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, anunță că primele concerte fără restricții vor fi organizate la București, la jumătatea acestei luni, în spații deschise, dar și închise. Opera Națională va fi prima instituție culturală care va susține spectacole fără mască, în aer liber, la primul concert urmând să participe atât premierul României, Florin Cîțu, cât și ministrul Culturii.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat – în cadrul emisiunii realizate de Lavinia Șandru la Canal 33 – că România va pune în aplicare trei programe pilot, două in door și unul out door.

El a menționat rolul important pe care l-a avut concertul pilot de la Barcelona, cu 5.000 de participanți, în organizarea evenimentelor de masă. Cele mai mari riscuri au fost înregistrate la intrarea și la ieșirea de la spectacol, din cauza aglomerării mari de persoane.

”Vom avea componenta indoor pentru Teatrul Național și componentele indoor și outdoor la Opera Română. Va fi organizat un concert în Sala Mare a Operei, la care vor avea acces doar persoane vaccinate și nimeni nu va fi obligat să poarte mască. La acest prim spectacol fără mască, am vorbit deja cu domnul prim-ministru și a confirmat participarea. Evident, voi fi și eu prezent”, a precizat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, subliniind că acesta va reprezenta începutul drumului către normalitate.

”Dacă vom conștientiza importanța vaccinării și după 15 iulie vom avea o rată mare de vaccinare, vom putea avea și spectacole la scară mare gen Untold și NeverSea”, a mai spus ministrul Culturii.

Vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor

Bogdan Gheorghiu a precizat și că premierul Florin Cîțu i-a solicitat scenarii de funcționare a instituțiilor culturale și artistice, astfel încât să nu mai fie blocată activitatea artiștilor.

Propunerile Ministerului Culturii vizează 2 scenarii:

  • unul în care se vor organiza filtre de acces la spectacole de mare anvergură, pentru a se asigura că participanții sunt sănătoși, fără risc de contaminare
  • un al doilea scenariu, pentru spectacolele de mai mici dimensiuni, la care vor fi valabile mai multe restricții, precum condiționarea de rata de infectare locală și limitarea numărului de participanți.

Astfel, vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor, pentru o rată cuprinsă între 1 și 3 la mie în localitatea unde se vor organiza respectivele evenimente.

7, 8 și 9 mai, maraton al vaccinării la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București

Pentru o rată cuprinsă între 3 și 5 la mie, va fi admisibil un număr maxim de 300 de spectatori și maximum 50% din capacitatea sălilor, iar la al treilea prag, cu o rată de infectare cuprinsă între 5 și 7,5 la mie, să fie admise prezența de până la 1/3 din capacitate, respectiv maximum 200 de persoane.  Acestea sunt propunerile Ministerului Culturii, ele putând fi adoptate sau respinse de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Bogdan Gheorghiu a mai menționat că artiștii ar trebui să se implice în campania de vaccinare întrucât astfel ar putea  și ei să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure. Totodată, ministrul Culturii a anunțat că – timp de 3 zile, pe 7, 8 și 9 mai – la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București, va avea loc un maraton al vaccinării.

Oricine se va putea vaccina, fără a avea nevoie de programare, cu condiția să aibă cartea de identitate sau buletinul asupra sa. ”După acest maraton, avem în plan ca la Biblioteca Națională să rămână deschis centrul de vaccinare accesibil oricui, ca și în perioada maratonului”, a mai spus Ministrul Culturii.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Ziua Naţională a României: Mesaje de 1 Decembrie 2021: Imagini şi poze cu La mulţi...
Bomba zilei: S-a aflat ce a făcut Klaus Iohannis! S-a întâmplat chiar înainte de 1...
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...