Trupa The Beatles apare într-o filmare inedită, făcută de poliția japoneză în 1966 | VIDEO

Trupa The Beatles apare într-o filmare inedită, făcută de poliția japoneză în 1966 | VIDEO
Publicat: 03/10/2022, 16:15

Imagini video din singurul turneu al trupei The Beatles în Japonia din 1966 au fost lansate recent, scrie Le Figaro. Filmul fără sonor, alb-negru, care are 35 de minute, este disponibil gratuit pe YouTube și a fost realizat la acea vreme de poliţia japoneză din motive de securitate.

Pot fi văzuți în film cei patru membri ai trupei Beatles zâmbind în timp ce coboară din avion, îmbrăcaţi în chimonouri uşoare, apoi în faţa unei mulţimi de fani în extaz în holul Nippon Budokan din Tokyo, dar și operaţiuni din culise ale poliției.


Aceste imagini de arhivă au și un detaliu ciudat: în afară de cei patru membri The Beatles, feţele tuturor celorlalţi filmaţi sunt blurate, pentru a le respecta intimitatea. De foarte mulți ani chestiunea drepturilor de imagine ale persoanelor filmate fătă acordul lor a fost motiv de dispută între fanii japonezi The Beatles şi apărătorii dreptului la informaţie, pe de o parte, şi poliţia locală, pe de altă parte.

Fanii au mers până la Curtea Supremă a Japoniei pentru a încerca să facă publică o versiune necenzurată, argumentând că este un „document istoric” şi că este absurd să doreşti să blurezi feţele filmate cu peste 50 de ani în urmă şi, prin urmare, practic imposibil de identificat astăzi, după părerea lor. Dar Curtea le-a respinsese cerea în 2018, iar propunerea poliţiei de a lansa o versiune cu feţe blurate a câștigat în cele din urmă.

Avocatul reclamanţilor, Satoshi Shinkai, el însuși un fan al trupei din Liverpool, a spus că acest film este făcut public pentru prima dată și că experții The Beatles şi fanii din întreaga lume vor fi interesați îndeaproape de acesta.

The Beatles rămân extrem de populari în Japonia, deşi au avut un singur turneu cu doar cinci concerte acolo.

Foto: captură YouTube

CITEȘTE ȘI: Fostul membru Beatles, Ringo Starr, a interpretat piesa „Yellow Submarine” la instrumente de jucărie – VIDEO

Paul McCartney transformă filmul clasic It’s a Wonderful Life/ O viață minunată în musical

Suma pentru care s-a vândut o copie rară a unui album The Beatles

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase