Amănunte în premieră despre rețeaua lui ”Sheik”, liderul mafiot care a introdus în România droguri de 200 de milioane €!

Amănunte în premieră despre rețeaua lui ”Sheik”, liderul mafiot care a introdus în România droguri de 200 de milioane €!
Amănunte în premieră despre rețeaua lui ”Sheik”, liderul mafiot care a introdus în România droguri de 200 de milioane €!
Publicat: 15/07/2020, 15:56
Actualizat: 15/07/2020, 16:07

2019, luna martie. Peste 3 tone de cocaină se îndreaptă către apele teritoriale ale României, urmând să fie plasate, apoi, în Europa de Vest printr-o filieră infracțională pusă la punct până în cele mai mici amănunte. Procurorii DIICOT au declanșat o operațiune de proporții – ”Grimm Brothers” (n.red. – ”Frații Grimm”) – pentru destructurarea rețelei, în urma anchetei efectuate fiind devoalat modul în care funcționa întreg ”angrenajul infracțional”, iar 16 persoane au fost trimise în judecată.

GÂNDUL.RO vă prezintă, în exclusivitate, informații senzaționale din acest dosar supranumit ”Cocaina de la Marea Neagră”, procurorii DIICOT formulând acuzații extrem de grave – ”trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită şi fals în declaraţii în formă continuată”.

Punctul de plecare – ”Sheik”-ul din Brazilia și ”Șeful” Balkan Cartel

Procurorii DIICOT au constatat, în timpul anchetei, că în toată această operațiune de anvergură în urma căreia cocaina trebuia să ajungă – tranzitând România – în Balcanii de Vest și în Europa de Vest, a fost implicată o grupare care se ocupa cu transportul drogurilor de mare risc pe cale maritimă.

Respectiva grupare și-a început ”activitatea” la începutul anului trecut, iar punctul de plecare al drogurilor a fost Portul Belem din Brazilia. Un libanez numit ”Sheik”-ul – cetățean cu reședință în Brazilia – era cel care furniza drogurile, după ce acestea erau ”colectate” din țări ”producătoare” – Bolivia, Columbia sau Peru. Anchetatorii au stabilit că ”Sheik”-ul a trimis cele 3 tone de cocaină spre România la cererea Balkan Cartel, grupare al cărei lider era numit ”Șeful”.

Acesta a contactat diverse grupări care sa preia și să transporte drogurile până la destinație, fiind implicate persoane cu cetățenie română și spaniolă.

”Inculpatul Pălăncean Silvius- Augustin împreună cu coinculpaţii Şugar Bogdan Alin, Manole Gabriel, Matei luliana, Postolea Alexandru, Duran Domenech Antonio, Leon Palacios Ruben Pedro, Leon Palacios Edgar Juan, Stojic Predrag, Alexandru Claudiu, Şugar Iosif Augustin, Calero Henares Alvaro Jesus, Kimos Rostyslav, Krstic Tode şi Cvetkovic Nenad au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în vederea introducerii în ţară şi transportului pe teritoriul României a cantităţii de 1.797,399 kilograme cocaină”

DIICOT

După ce au fost transportate către România pe cale maritimă, drogurile au fost aruncate în apele Mării Negre, fiind ambalate special și prevăzute cu ”veste de salvare pentru a pluti”.

Membrii rețelei au reușit să recupereze din apele Mării Negre pachete cu cocaină care cântăreau 1 kg, ambalate în genți de voiaj și rucsacuri.

”Drogurile de mare risc au fost transportate din America de Sud către România pe cale maritimă, fiind aruncate în apele Mării Negre, special ambalate şi prevăzute cu veste de salvare pentru a pluti. Coinculpaţii, membri ai grupări infracţionale, au reuşit să recupereze, din apele teritoriale ale Mării Negre, o parte din aceste droguri, respectiv mai multe pachete de cocaină a câte aproximativ 1 kg., pachete ambalate în genţi de voiaj şi în rucsacuri”, au transmis procurorii.

Operațiunea, pusă la punct în cele mai mici amănunte. Nu au lipsit stații de emisie-recepție și ”anvelope speciale” pentru deplasarea pe nisip

Membrii rețelei care urma să preia drogurile sosite din Brazilia pentru a le transporta, ulterior, în țări vestice ale Europei, au acționat ”ca la carte”. Au fost închiriate, din timp, locații în care să fie depozitate drogurile, s-au cumpărat autoturisme, dar și două bărci de mare viteză.

Bineînțeles, membrii rețelei erau ”dotați” cu telefoane mobile, cartele SIM prepaid și chiar stații de emisie-recepție care să asigure o comunicare permanentă și rapidă.

”Au închiriat locaţii, autovehicule, au cumpărat autovehicule şi alte bunuri folosite la săvârşirea infracţiunilor (spre exemplu, două bărci de mare viteză, un autoturism şi un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, staţii de emisie recepţiem anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie, ferăstrău electric) şi au desfăşurat activităţi specifice asigurării în condiţii de siguranţă a manipulării drogurilor de mare risc”, precizează procurorii DIICOT.

Pachetele care conțineau cocaina erau prevăzute, pe de altă parte, și cu… corzi de alpinism, pentru ca ele să poată fi cât mai ușor agățate cu căngi și urcate la bordul celor două bărci de mare viteză.

 ”(n.red.  – pachetele cu droguri) erau legate între ele cu corzi de alpinism, pentru a putea fi agăţate cu căngi şi urcate la bordul celor două ambarcaţiuni – marca Bayliner Tropfy şi Beneteau Antares, fiind descărcate în zona localităţii Sfantu Gheorghe, judeţul Tulcea, de unde au fost preluate cu autoturismele de teren şi transportate iniţial în zona carierei de piatră de lângă localitatea Zebil, judeţul Tulcea.

Traficații au închiriat o pensiune, dar unul dintre ei a dormit într-o dubă, pentru a… păzi drogurile

Procurorii DIICOT care au destructurat această rețea infracțională au fost realmente suprinși văzând cum traficanții au încercat să nu lase niciun amănunt la voia întâmplării.

”Membrii grupării ar fi avut echipamente specifice de scufundări profesioniste și cunoștințe de navigație foarte bune, inclusiv pe timp de furtună și vreme nefavorabilă. Astfel, celula era specializată în preluarea drogurilor, încărcarea acestora pe bărci și transportarea lor la una dintre locațiile închiriate în Delta Dunării, pe Brațul Sf. Gheorghe, iar ulterior predarea drogurilor celulei de transport”, spun procurorii DIICOT.

Totul a fost pregătit cu minuțiozitate demnă de o cauză mai bună, fiind închiriată chiar și o pensiune – ”în integralitate” – acolo unde traficanții se întâlneau și puneau la punct pașii următori ai operațiunii. Ca o pată de culoare, după preluarea drogurilor, unul dintre traficanți a dormit chiar în dubă, pentru a… păzi cocaina recuperată din valuri.

”Astfel, se constată că acţiunile membrilor grupului infracţional organizat, implicaţi activ în efectuarea demersurilor necesare recuperării drogurilor, nu au fost în niciun fel disimulate, ci, din contră, au discutat deschis, au închiriat o pensiune în integralitate, unde s-au întâlnit cu toţii şi unde urmau să fie depozitate iniţial pachetele de droguri”

”Au pregătit ambarcaţiunile, prin înlăturarea pernelor de burete, a uşilor şi a unui val de furtun, pentru a crea spaţii de depozitare mai mari, au achiziţionat o cantitate mare de saci din rafie, necesari transportului pachetelor recuperate, precum şi alte bunuri destinate aceluiaşi scop (anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, ferăstrău electric pentru tăierea pereţilor ambarcaţiunii în care s(aspecte declarate de martora…), iar ulterior au recuperat o parte din droguri, prin supravegherea atentă a acestora (unul dintre participanţi a dormit peste noapte în dubă, deşi existau locuri libere în pensiunea deja închiriată în integralitate – potrivit martorei care a precizat chiar că i s-a spus că persoana în cauză păzeşte încărcătura)”, au constatat procurorii DIICOT în urma amplei anchete desfășurate.

Valoarea de piață a cocainei – aproximativ 200.000.000 euro!

Din probe strânse în timpul anchetei a rezultat că 300 de kilograme de cocaină au rămas în Turcia, o cantitate s-a pierdut în mare, iar o cantitate a fost scoasă din ţară cu destinaţia Serbia, la scurt timp după răsturnarea unei bărci în zona plajei Sf. Gheorghe.

”Se impune menţiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentraţie deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piaţă a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă şi din datele furnizate de către Agenţia Naţională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul şi consumul de droguri în anul 2018 în România”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Liderul grupării – Sheik-ul din Brazilia – este unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţ și distribuitori de droguri din America de Sud. El nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT în Brazilia. Potrivit informaţiilor transmise de către Interpol Brazilia, el este închis în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.

În timpul acestei operațiuni, polițiștii antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C. au cooperat cu Drug Enforcement Administration – D.E.A., prin intermediul Bucharest Country Office, Policia National și Guardia Civil (Spania), EUROPOL, INTERPOL, FRONTEX, Poliția Națională din Brazilia și Poliția Națională – Departamentul Antidrog din cadrul Poliției Naționale din Serbia.

Schimbul de date și informații a fost unul intens și de durată, efectuându-se o serie de activități operative și de strângere de probe, fiind organizate mai multe misiuni de scurtă durată în Spania și Brazilia. La nivel național, ancheta a beneficiat de suportul de specialitate Direcției Operațiuni Speciale, precum și de sprijinul Unității Centrale de Analiză a Informațiilor și al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”