Răsturnare de situație la ICCJ. Curtea Militară de Apel e obligată să continue judecarea revizuirii în vederea reabilitării generalului Nicolae Macici, considerat criminal de război, decedat în temnița de la Aiud | EXCLUSIV

Răsturnare de situație la ICCJ. Curtea Militară de Apel e obligată să continue judecarea revizuirii în vederea reabilitării generalului Nicolae Macici, considerat criminal de război, decedat în temnița de la Aiud | EXCLUSIV
Curtea Militară de Apel e obligată să continue judecarea revizuirii în vederea reabilitării generalului Nicolae Macici, considerat criminal de război, decedat în temnița de la Aiud

Cazul revizuirii și reabilitării fostului general Nicolae Macici, judecat, condamnat și încarcerat în 1945 pentru crime de război ce vizau masacrul de la Odessa din timpul celui de-al doilea Război Mondial, continuă să fie judecat, deși Curtea Militară de Apel respinsese cererea de revizuire ca inadmisibilă.

În urmă cu două zile, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a judecat și a admis apelul declarat de fiul fostului general Nicolae Macici. „Decizia 149/18.05.2021. Admite apelul, desființează hotărârea atacată și trimite cauza la Curtea Militară pentru continuarea judecății privindu-l pe revizuentul N. Macici”. Apelul a fost introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție de către fiul generalului – care locuiește în Canada – prin avocatul Elena Dinu.

În EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, avocatul Elena Dinu ne-a declarat că sentința dată, în octombrie 2020, de Curtea Militară de Apel, prin care s-a respins cererea de revizuire a condamnatului general Nicolae Macici, ”e nelegală și netemeinică”.

“Am adus toate argumentele necesare pentru a demonstra nelegalitatea și netemeinicia acestei decizii. Prima instanță nu a examinat documentele și înscrisurile atașate la dosar care dovedesc netemeinicia hătărârii de condamnare și faptul că aceasta a avut, la acea vreme, un profund caracter politic. Am făcut o amplă documentare arhivistică, am pus cap la cap toate documentele descoperite în arhive, am descoperit declarații ale unor persoane cu funcții de răspundere contemporane evenimentelor de la Odessa din 1941 din care reiese că generalul Macici s-a ocupat de reorganizarea punctului/corpului de Armată Staționat în Odessa, și nu la misiunea de represalii în sensul celor care i se impută. Spre exemplu, fostul primar al Odessei, Pintea Gherman declara că generalul Macici nu a fost implicat în activitățile desfășurate la Odessa, iar rabinul Leopold Fisher, fost rabin al comunității evreilor din Orăștie, a declarat că a fost prezent la Odessa în toată perioada războiului și că generalul Macici i-a sprijinit și a intervenit ori de câte ori a fost nevoie ca să îi sprijine. Drept urmare, toate înscrisurile descoperite la arhivele militare m-au făcut să iau decizia de a merge mai departe pentru revizuirea sentinței prin care fostul general Macici a fost condamnat în 1945 și catalogat drept criminal de război. De altfel, ceea ce m-a determinat să preiau acest caz este declarația dată de fostul general în fața instanței care l-a condamnat, și în care acesta spunea că adevărul, cândva, va ieși la iveală!”, a declarat, în EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, avocatul Elena Dinu.

Curtea Militară de Apel București respinsese ca inadmisibilă cererea de revizuire a sentinței din 1945

Pe data de 8 octombrie 2020, Curtea Militară de Apel București respinsese ca inadmisibilă cererea de revizuire a sentinței din 1945 făcută de fiul generalului. În urma acestei decizii, care părea fără întoarcere, generalul Nicolae Macici (1886-1950), fost comandant al Corpului 2 Armata în bătălia pentru Odessa – promovat ulterior actului insurecțional de la 23 august 1944 comandant al Armatei 1 și mort în închisoarea de la Aiud – ar fi rămas în continuare cu eticheta de criminal de război. Ceea ce fiul lui, Nicolae N. Macici, nu admite și continuă să se bată în instanță pentru reabilitarea tatălui său.

Ca urmare a sentinței din 22 mai 1945, generalul Macici a fost condamnat pentru crime de război ca fiind unul dintre vinovații de la masacrul comis la Odessa, fiind degradat militar și condamnat la moarte. Două luni mai târziu, Regele Mihai a admis comutarea pedepsei acestuia la muncă silnică pe viață. Generalul a fost încarcerat în trei închisori, găsindu-și sfârșitul în temnița de la Aiud.

În sentința de condamnare din 1945 există următoarea mențiune:

”Acuzatul Macici susține că în timpul șederii sale la Odessa, în zilele de 23, 24 si 25 octombrie 1941, nu a făcut altceva decât să își aducă la îndeplinire misiunea sa militară cu caracter operativ și nu a avut niciun amestec în executarea represaliilor, căci represaliile militare se ordonaseră de către Mareșalul Antonescu și s-au executat afară de el, fără participarea lui într-un sens sau altul. Recunoaște că nu a luat nicio măsură pentru a împiedica represaliile, susține că nu avea această calitate. Susținerile acuzatului apar cu totul neverosimile, deoarece nu este de crezut că este contrar atât regulamentelor cât și uzului militar ca ofițerul cel mai mare în grad aflat într-o garnizoană și venit special cu misiunea de a liniști lucrurile așa cum singur susține, să nu fi avut niciun amestec în executarea și organizarea masacrelor de la Odessa”.

Lui Nicolae Macici i-ar fi fost încălcate principiile de drept la acel moment

La acea vreme, Înalta Curte de Casatie si Justitie și Înalta Curte de Casatie și Justitie – Secțiile Unite au respins recursurile declarate de Nicolae Macici, astfel că decizia Tribunalului Poporului a rămas definitivă.

Revizuirea cazului fostului general a fost cerută pentru că, în principal, pe procedură, în timpul procesului din 1945 lui Macici i-ar fi fost încălcate principiile de drept la acel moment, față de lipsa de echitate a procedurilor și lipsirea inculpaților de garanții rezonabile privind dreptul la apărare, pentru posibila lipsă de imparțialitate a instanțelor, tribunale ale poporului sau instanțe obișnuite, dar si lipsa a doua grade de jurisdicție.

Acum, în urma deciziei ICCJ, procesul de revizuire a cazului “Macici” va fi reluat la Curtea Militară de Apel.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...