VIDEO| Cum se folosesc testele de salivă în școli. Demonstrațiile făcute de Rafila și Cîmpeanu

VIDEO| Cum se folosesc testele de salivă în școli. Demonstrațiile făcute de Rafila și Cîmpeanu
Sursă foto: captură YouTube
Publicat: 29/11/2021, 11:38
Actualizat: 29/11/2021, 11:39

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat un ghid video, compus din trei clipuri, despre cum trebuie folosite testele de salivă în școli, pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat, luni dimineața, pe pagina sa de Facebook, trei tutoriale video: un ghid de utilizare a testelor antigen pe baza de salivă, o demonstrație de utilizare a testului antigen pe baza de salivă și o demonstrație de pregătire a testelor antigen pe bază de salivă.

În primul clip, postat pe Facebook, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste.

Al doilea test este exemplificat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru didactic: „Este nevoie să lăsăm un timp specificat în instrucțiuni pentru a avea un rezultat relevant al testului”, spune Sorin Cîmpeanu.

În cel de-al treilea videoclipminiștrii Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu arată cum se asamblează un pachet cu două teste necesar unui elev pentru o săptămână (două testări), precizând că în pachet trebuie să fie 5 componente: “caseta de reacție, pipeta, tubul de reacție și căpăcelul picurător, împreună cu două pahare pentru recoltarea salivei”. Sorin Cîmpeanu le transmite colegilor profesori să includă în punga kit-ului și câte o copie după instrucțiunile de folosire și după certificatul de conformitate. Totodată, acesta a mai mai menționat că “durează circa 10 secunde realizarea unui set complet”.

Primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane de bucăţi au ajuns în teritoriu pe 25 noiembrie.

Citește și EXCLUSIV | Testele de salivă pentru școli, doar pe hârtie. Firma abonată la contracte în pandemie, care trebuia să aducă 5 milioane de teste, a întârziat livrarea. Explicațiile IGSU