Dulce Pontes, regina muzicii fado, spectacol extraordinar la Sala Palatului. Ce spune celebrul scriitor Paulo Coelho despre cântăreața portugheză – FOTO

Publicat: 01/12/2022, 11:54
Actualizat: 01/12/2022, 11:55

Decembrie nu este doar luna cadourilor, ci și luna muzicii de calitate. Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar, pe 10 decembrie, la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză și-a mai încântat spectatorii români și în 2015. A promis atunci că va reveni în concert în țara noastră și iată că o vedem din nou pe scena de la Sala Palatului. Dulce Pontes a avut colaborări muzicale de succes cu mari artiști ai lumii, printre care Ennio Morricone, Cesaria Evora și Andrea Bocelli. 

Cântecele ei au contribuit la renașterea în anii 1990, a muzicii folk urbane portugheze numită fado. Cântecul său din 1993, “Cancao do Mar”, fiind una dintre cele mai renumite și populare cântece fado create vreodată, având peste 12 milioane de vizualizări pe YouTube în momentul de față.

Dulce Pontes, una dintre cele mai bune voci din lume, supranumită succesoarea celebrei Amalia Rodrigues, sufletul muzicii fado, va încânta publicul prezent la spectacol cu vocea sa inconfundabilă.Vocea artistei nu poate fi catalogată ca aparținând unui anume stil, permițându-i acesteia să interpreteze cu succes rock fado sau chiar cântece cu inflexiuni africane.

  • În 1992 Dulce Pontes a lansat primul său album, „Lusitana”, iar în 1993 un altul, „Lagrimas”. Cu acest al doilea album Dulce Pontes devine un star mondial, concertele ei din Spania, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Italia, SUA, Japonia și Brazilia dovedind lumii că muzica portugheză trebuie așezată la loc de cinste în topurile mondiale.
  • Dulce Pontes, colaborări muzicale de succes cu mari artiști ai lumii, printre care Ennio Morricone, Cesaria Evora și Andrea Bocelli.
  • Albumul „Lagrimas” a fost unul dintre cel mai bine vândute din toate timpurile în Portugalia, iar melodia „Cancao do Mar” a ajuns la Hollywood, pe coloana sonoră a filmului „Primal Fear”, film ce îl are în distribuție pe Richard Gere.
  • În perioada respectivă artista a început și colaborarea cu celebrul Ennio Morricone, prima lor înregistrare, „A Brisa do Coracao”, fiind și titlul următorului ei album, apărut în 1995.
  • În 2004, colaborarea ei cu Ennio Morricone s-a concretizat printr-un nou album, „Focus”, care a câștigat „Discul de aur” în doar 20 de zile. Dulce Pontes a experimentat cu succes și o serie de duete celebre, printre care cele cu Jose Carreras, Andrea Bocelli, Cesaria Evora, Caetano Veloso șii Daniela Mercury.
  • Mai mult, interpretarea unor melodii celebre de fado precum „Lágrima” și „Estranha Forma de Vida”, i-a adus în presa internațională reputația de „succesoare și moștenitoare a celebrei Amalia Rodrigues.

Dulce Pontes îmbină fado-ul tradițional cu stilurile contemporane

Dulce Pontes s-a născut în Montijo, Portugalia, în 1969. În 1991 a câștigat Festivalul Național de Cântec al Portugaliei și tot în același an a reprezentat Portugalia la Eurovision. Chiar dacă nu a câștigat, concursul a fost rampa ei de lansare în Europa. Din acel moment, cariera ei a urmat drumul succesului. Fiind o patriotă, Dulce Pontes a promovat din prima clipa muzica fado, considerată în acel moment „moartă.”

Dulce Pontes îmbină fado-ul tradițional cu stilurile contemporane și caută noi forme de exprimare muzicală. Mai mult, artista a introdus tradițiile muzicale din Peninsula Iberică în munca sa, redescoperind multe melodii populare uitate și folosind instrumente muzicale vechi.

Potrivit informațiilor transmise pentru Gândul de organizatori, „lucrarea lui Dulce Pontes este inspirată și influențată nu numai de tradiția muzicală iberică, ci și de sunete africane, braziliene, arabe și bulgare. Cel mai adesea cântă în portugheza ei nativă.”

Ce spune celebrul scriitor Paulo Coelho despre Dulce Pontes?

Dulce Pontes are admiratori în intreaga lume, unul dintre ei, celebrul scriitor Paulo Coelho. Iată ce a mărturisit acesta în legătură cu muzica înfrăgitei cântărețe portugheze.

„Te face să simți nevoia de a o împărtăși cu cei pe care-i iubești, dar și cu restul de univers, tăcut și intens, ce ne înconjoară.”

Biletele pentru spectacolul din 10 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 115 de lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro sau de la casa de bilete a Sălii Palatului. 

CITEȘTE ȘI:

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, în concert la București. „Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani. Sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco” – GALERIE FOTO

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Alephciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase