EVENIMENT. Ministrul Mediului și cei mai importanți actori din domeniul reciclării, invitați la „Recycle Now”

Redactor:
Madalina Prundea
EVENIMENT. Ministrul Mediului și cei mai importanți actori din domeniul reciclării, invitați la „Recycle Now”
PRECIZĂRI. Costel Alexe: Cel mai mare risc de inundaţii e pe Prut. Pericolul viiturii vine din Ucraina / Sursă Foto: Gândul

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri și ai companiilor de renume care activează pe piața colectării deșeurilor și, nu în ultimul rând membri ai organizațiilor neguvernamentale implicate în domeniul protecției mediului au confirmat participarea la cel mai important eveniment din România pe tema reciclării, „Recycle Now”, organizat de Gândul.ro, în parteneriat cu greennews.ro.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, secretar de stat în cadrul instituției, alături de Andreea Kohalmi-Szabo președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au confirmat participarea la Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, eveniment organizat, pe 25 iunie, de Gândul.ro, în parteneriat cu greennews.ro.

Reprezentanții autorităților de mediu vor detalia cadrul legislativ din domeniul deșeurilor de ambalaje, ca bază pentru realizarea țintelor de reciclare, respectiv demersurile de modificare a Ordinului 1.362/2018, care vizează aprobarea Procedurii de autorizare, avizare anuală şi de retragere a dreptului de operare a organizaţiilor care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

România riscă să nu atingă țintele de reciclare asumate

Abordarea acestei teme vine în contextul în care, în ultimii ani, Comisia Europeană a avertizat România, în repetate rânduri, că riscă sancţiuni dacă, până în 2020, nu-şi va atinge ţintele de reciclare asumate. De altfel, conform unui raport al forului european, România este una din cele 14 țări membre ale Uniunii Europene care, cel mai probabil, vor rata țintele de reciclare asumate pentru 2020, iar sancțiunile pe care le riscăm sunt de 200.0000 euro pe zi, sume plătite din banii publici. Mai mult, în aprilie 2018, Comisia Europeană a anunţat autorităţile române că, în lipsa unor măsuri concrete, va suspenda plăţile pentru programele de mediu.

Astfel, „Green Deal” și fondurile UE reprezintă o altă temă pe care invitații evenimentului „Recycle Now” o vor aborda, din punctul de vedere al entităților pe care le reprezintă.

Alte subiecte importate pe agenda discuțiilor vor fi:

  • Sistemul SIATD – soluție pentru reducerea riscurilor de fraudă
  • Finanțarea sistemului de EPR și Sistem depozit – returnare, două sisteme/soluții complementare pentru îndeplinirea țintelor de reciclare cu ajutorul actorilor din piață
  • Economia circulară – de la deziderat la realtate în România
  • Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje – model de bună practică

Vor avea intervenții Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, ca reprezentant al autorităților locale, iar evenimentul reunește și liderii principalilor actori de pe piața furnizării și colectării deșeurilor: Cristian Lazăr, Managing Partner GreenPoint Management, Cristian Damov, președinte și cofondator Green Group, Adrian Bădălică, manager reciclare DS Smith, și Ilie Ciuclea, patronul Supercom SA.

Mediul de afaceri va fi reprezentat de Irina Ileana Ionescu, Public Affairs & Communication Manager Coca Cola HBC, și de Dumitru Tosa, vicepreședinte Zarea, care au confirmat participarea la eveniment.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now” va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu GreenPoint, iar moderator al conferinței va fi Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

Inchide