Cristian Jura (CNCD), după ce premierul a fost RECLAMAT de europarlamentarul Vlad Gheorghe: „Îmi este greu să înțeleg obiectul acestei petiții”

Cristian Jura (CNCD), după ce premierul a fost RECLAMAT de europarlamentarul Vlad Gheorghe: „Îmi este greu să înțeleg obiectul acestei petiții”
Publicat: 19/02/2024, 11:13
Actualizat: 19/02/2024, 11:14

Vlad Gheorghe, europarlamentar în Grupul Renew Europe, a trimis o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cel vizat fiind chiar Marcel Ciolacu, premierul României. Acesta a tras un semnal de alarmă referitor la concedii medicale obținut de sute de mii de români pe motive discutabile, specificând că – potrivit datelor statistice – au fost date nu mai puțin 274.000 de concedii pentru „dureri de spate”.

Mai mult, 187.000 de români au cerut și au obținut concediu medical doar pentru au fost răciți și au strănutat.

Premierul Ciolacu a punctat, în data de 13 februarie, în timpul unei conferințe de presă, că trebuie făcută o „distincție clară” între cei care au nevoie de astfel de concedii, având probleme medicale certe, și cei care profită de lege și încearcă să stea mai mult pe acasă, invocând motive medicale discutabile.

Nu pot fi acordate scutiri de impozite pentru astfel de cazuri, a continuat Marcel Ciolacu.

Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic.

Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite?”, a întrebat premierul Marcel Ciolacu.

S-a supărat europarlamentarul Vlad Gheorghe!

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a fost deranjat de afirmațiile lui Marcel Ciolacu, postând – în data de 16 februarie 2024 – un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îl acuză pe prim-ministrul României de discriminare.

Din punctul de vedere al lui Vlad Gheorghe, astfel de declarații ar fi „inacceptabile”, iar „românii suferinzi” sunt luați peste picior de premier.

”Aceste declarații contravin Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care la art. 1, alin. (2) prevede clar că ”Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi: (iv) dreptul la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale”, a specificat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Cristian Jura: ”Analiza unor date statistice ar reprezenta discriminare?”

La solicitarea Gândul, Cristian Jura – membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării – a confirmat, în exclusivitate, primirea acestei petiții la CNCD și a explicat întreaga speță, punctual.

În context, Cristian Jura s-a întrebat cum ar putea exercitarea unor atribuții legale să fie etichetată drept „discriminare” și, totodată, cum ar fi posibil ca analizarea unor date statistice să se transforme în discriminare, așa cum susține europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Pe de o parte, pot să confirm că a fost depusă o astfel de petiție la CNCD. Pe de altă parte, vom analiza cu multă atenție acest dosar înaintat către CNCD.  Deocamdată îmi este greu să înțeleg obiectul acestei petiții.

Cum ar putea exercitarea unor atribuții legale să reprezinte discriminare sau cum analiza unor date statistice ar reprezenta discriminare? Trebuie luate în calcul toate aspectele la care face trimitere domnul europarlamentar Vlad Gheorghe”, a declarat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.

„Concediul medical este un drept al angajatului, dar acest drept este grevat de obligația constituțională de a fi exercitat cu bună credință”

În contextul în care europarlamentarul Vlad Gheorghe a adus în discuție prevederile Ordonanței de Urgență nr/ 137/2000 – „prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare” -, Cristian Jura a explicat ce prevede Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, „privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”.

Concret, este vorba despre articolul 51 din această OUG, care prevede „controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical”, iar Cristian Jura conchide că, din acest punct de vedere, „legea este foarte clară”.

Orice salariat are dreptul la concediu medical, dar acest drept trebuie exercitat „cu bună credință”.

În acest context, trebuie amintite prevederile Ordonanței de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate care prevede la art. 51 controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical.

Art. 51.

(1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizează de către echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura Ministerului Sănătăţii, CNAS, a caselor de asigurări de sănătate, a direcţiilor de sănătate publică şi a direcţiilor medicale ori structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publică centrală cu reţea sanitară proprie, precum şi de medici experţi ai asigurărilor sociale.

Alineatul 2 al aceluiași articol precizează: “2) Controlul se realizează ca urmare a sesizării casei de asigurări de sănătate de către plătitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autorităţilor abilitate să realizeze controlul.”

Cred că legea este clară în ceea ce privește controlul în situația în care există suspiciunea unor concedii medicale acordate fără justă cauză.

Da, concediul medical este un drept al angajatului, dar acest drept este grevat de obligația constituțională de a fi exercitat cu bună credință”, a conchis Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

5.000 de litigii pe an! Nicușor Dan PLĂTEȘTE 6 case de avocatură, se laudă că nu mai pierde, dar bifează numai înfrângeri: „Avem de plătit din urmă”

Edilul USR al Brașovului pierde DEFINITIV la CAB procesul cu viceprimarul PNL. Sebastian Rusu: „Un eșec lamentabil al primarului Coliban”

Sindicatele din Apărare acuză un GENOCID ECONOMIC: „În cazul unui război, România se va confrunta cu rezultatul deciziilor catastrofale de după 1990”

Aruncați prosopul! Nicușor Dan PIERDE procesul nr. 7 din seria ”Anulare autorizații de construire S2”. „Instituțiile statului trebuie să intervină”

Gazul rusesc, calculele Europei și ecuația „GAZPROM”. Numărătoarea inversă se apropie de final, acordul de 5 ani dintre Moscova și Kiev va expira

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto