Cum a deturnat controversatul milionar Adrian Tărău mega-contractul strategic de 500 milioane € privind construcția gazoductului Tuzla-Podișor!

Publicat: 15/02/2024, 07:00
Actualizat: 15/02/2024, 12:21

Mega-contractul pentru construcția gazoductului Tuzla-Podișor, intens mediatizat în România și a cărui valoare se apropie de 500 milioane €, a fost câștigat de o firmă din Turcia, Kaylon Insaat Sanayi. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 308,3 km, care va asigura legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). La o primă vedere, totul părea lipsit de semne de întrebare, numai că evenimentele au luat o turnură complet neașteptată după ce pe „fir” ar fi intrat controversatul milionar Adrian Tărău.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, Adrian Tărău a reușit să „deturneze” acest mega-contract, întregul scenariu fiind pus la punct, pas cu pas, prin intermediul lui Serdar Over, ex-membru în Consiliul de Administrație al Kalyon.

Câștigat de Kalyon, mega-contractul pentru construcția gazoductului Tuzla-Podișor a fost, în cele din urmă, transferat în sfera de influență a lui Adrian Tărău, iar Gândul prezintă informații din subteranele acestei afaceri.

Exact la momentul potrivit, Serdar Over, personaj-cheie al scenariului, se retrage din CA al Kaylon

Milionarul Adrian Tărău ar pus ochii și chiar ar fi obținut o parte a contractului bănos pentru construcția gazoductului Tuzla – Podișor, dezvăluie sursele Gândul, în exclusivitate.

Din informațiile obținute de Gândul, Serdar Over, fost membru al Consiliului de Administrație al Kalyon Insaat Sanayi, și negociator cu Transgaz la momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor, a plecat din companie și, intempestiv, a înființat o nouă societate, Wisdom PMC Internațional SRL, împreună cu Sari Yavuz Koray.

Sari Yavuz Koray, conform surselor Gândul, este mâna dreaptă a omului de afaceri Adrian Tărău.

Fostul ”negociator” din partea Kalyon Insaat Sanayi este, în prezent, administrator al companiei Wisdom PMC Internațional SRL, înregistrată pe 16 august 2022, conform termene.ro.

Foarte important, firma Wisdom PMC Internațional SRL nu se număra printre subcontractorii din varianta inițială a contractului din procedura de licitație.

Sursele Gândul arată, însă, că, după ce a fost înființată, această firmă ar fi preluat – prin subcontractare – o parte din contractul obținut de Kalyon Insaat Sanay, prin influența lui Adrian Tărău și a unui diplomat român din Turcia, iar acum ar înregistra întârzieri la plata unor lucrări de care s-ar fi angajat să răspundă.

Reporterii noștri au cerut un punct de vedere atât reprezentanților Kalyon, cât și Transgaz. Compania turcă Kalyon Insaat Sanayi nu a răspuns, încă, întrebărilor trimise de echipa Gândul – miercuri, 7 februarie -, în schimb Transgaz a arătat deschidere față de demersul nostru jurnalistic, iar răspunsul vi-l detaliem imediat.

Umbrele trecutului: Tărău a fugit în America cu 11.000.000 €

Până atunci, deschidem o mică paranteză. Potrivit Cancan, la începutul anilor 2000, tatăl lui Adrian era unul dintre cei mai importanţi membri ai PSD, aşa că dosarul juniorului  (instrumentat, pentru cine nu-şi mai aminteşte!, de celebrul procuror Alexandru Lele) s-a diluat.

Apoi, Tărău a fugit în America cu 11.000.000 €, lăsând în urmă acuzaţiile de contrabandă şi spălare de bani, iar acolo a întâlnit-o pe Mădălina Manole. Apropiaţii lor susţineau că a fost o iubire intensă.

Destinul i-a adus în cale milionarului însă o altă Mădălina. Pe care a şi luat-o de soţie. Au făcut cununia la Los Angeles, iar nunta – în 2012 – la Florenţa. A fost o nuntă regală: Adrian Tărău a rezervat toate cele 46 de camere ale hotelului Grand Villa Cora, unde doar apartamentul imperial costa 1.200 €/noapte. Închidem paranteza.

Stadiul lucrărilor și al plăților: „În prezent, sunt executate în principal lucrări de decopertare”

Revenind la contractul deturnat de Tărău, prin intermediul lui Serdar Over & Wisdom, operatorul național de transport al gazelor naturale, Transgaz, a transmis, la solicitarea Gândul, care este stadiul lucrărilor, dar și al plăților din contractul pe care l-a semnat cu reprezentanții turcilor de la Kalyon Insaat Sanayi.

Mai exact, conform detaliilor transmise în exclusivitate de oficialii Transgaz, compania a plătit 2,6 milioane de lei din 1,9 miliarde de lei, care reprezintă 0,13% din valoarea inițială a contractului atribuit prin licitație publică, acum 3 ani.

Până la 7 februarie, Transgaz a virat către Kalyon Insaat Sanayi suma de 2.647.937,25 de lei, inclusiv TVA, din suma alocată contractului de execuție a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podişor.

„În prezent, sunt executate în principal lucrări de decopertare stat vegetal și pregătire culoar de lucru, transport și înșirare material tubular în culoarul de lucru, suduri, verificări și izolări suduri, lucrări specifice la traversări de obstacole, lucrări de proiectare de detaliu execuție pentru sistemul de automatizare și securizare conductă”, au transmis reprezentanții Transgaz.

  • Din informațiile existente până inclusiv luni, 12 februarie, oficialii Transgaz au precizat că nu ar fi fost raportate întârzieri la executarea lucrărilor până în acest moment.
  • Reprezentanții Transgaz au confirmat pentru Gândul că Serdar Over, care a fost prezent la ceremonia de semnare a ordinului de începere a lucrărilor, din 16 iunie, de la Palatul Victoria, nu se mai ocupă în prezent de îndeplinirea acestui contract din partea societății Kalyon Insaat Sanayi.

„În data de 26 ianuarie 2024, Kalyon Insaat Sanayi a comunicat Transgaz faptul că din acel moment autoritatea acordată lui Serdar Over de a reprezenta Kalyon Insaat Sanayi în fața Transgaz în ceea ce privește contractul/proiectul a fost revocată”, au spus oficialii operatorului naționale de transport al gazelor naturale.

  • Auoritatea contractată – beneficiarul lucrării – nu are evidența plăților efectuate de Kalyon Insaat Sanayi către subcontractori/furnizori.
  • În același timp, oficialii Transgaz au transmis că nu are cunoștință de subcontractarea unei părți a contractului către SC Wisdom PMC Internațional SRL de societatea Kalyon Insaat Sanayi.

Totodată, reprezentanții Transgaz au spus că nu cunoaște ce legătură există între Sari Yavuz Koray, asociat al Wisdom PMC Internațional SRL, și Adrian Tărău, dar și între Sari Yavuz Koray și Adrian Tărău.

Dovada legăturii dintre Adrian Tărău și Serdar Over

Reporterii Gândul prezintă, astăzi, și dovada incontestabilă a legăturii dintre Adrian Tărău și Serdar Over. Cei doi au avut o „întâlnire de taină” la un restaurant de lux din nordul Capitalei, fiind „acompaniați” și de Marian Goleac, un cunoscut membru al lumii interlope, fost angajat al Primăriei Sectorului 4.

„Întâlnire de taină” la restaurantul de lux din nordul Capitalei

Prin preluarea contractului de la Kalyon, prin intermediul Wisdom, Adrian Tărău și Serdar Over ar urma să dispună modul în care vor fi cheltuite sumele pe care Transgaz le va vira, conform termenilor înțelegerii.

Controversatul milionar Adrian Tărău, sfătuindu-se cu Serdar Over, ex-CA Kalyon

Numai că tandemul Tărău & Serdar ar fi început cu stângul managerierea afacerii, întrucât sursele noastre dezvăluie că deja există întârzieri de plată față de furnizorii pe care Wisdom i-ar fi contractat pentru derularea acestei operațiuni.

Adrian Tărău, Serdar Over și Marian Goleac s-au întâlnit la un restaurant de lux din nordul Capitalei

Traseul și cronologia unui proiect major de investiții al României

Ordinul de începere a lucrărilor de construcție a conductei Tuzla – Podișor, inclusă în planurile strategice de investiții ale Transgaz, a fost semnat efectiv pe 16 iunie, după ce Transgaz a finalizat cu succes etapa angajantă de rezervare a capacității de transport pe această conductă al cărei scop este să aducă gazele din Marea Neagră.

Mai exact, cele două companii partenere cu cote egale în proiectul exploatării gazelor din parimetrul de mare adâncime Neptun Deep – OMV Petrom, operator al proiectului, și Romgaz – și-au rezervat capacități de transport și au constituit garanții de câte 44 de milioane de euro fiecare –în total 88 de milioane de euro, bani care sunt folosiți pentru construcția gazoductului.

Angajamentul celor două companii a fost făcut public cu puțin timp înainte de anunțarea deciziei finale de investiției in Neptun Deep, estimată în prezent de 4 miliarde de euro.

Contractul de execuție a conductei, câștigat în februarie 2021 de turcii de la Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, avea o valoare de 1,6 miliarde de lei, fără TVA, adică peste 1,9 miliarde de lei cu TVA inclus, ceea ce înseamnă aproximativ 380 de milioane de euro.

Aceasta înseamnă mare parte din investiția totală în gazoductul Tuzla – Podișor, care se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de euro.

  • Această investiție prevede construirea unei conducte de transport a gazelor naturale de 308,3 km care va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în Sistemul Național de Transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.
  • Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA.

Gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) asigură posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).

După ce țevile s-au produs în Turcia și au ajuns pe vapoare în România, prima sudură a gazoductului care va preia integral producția din Neptun Deep a fost făcută pe 23 noiembrie, potrivit informațiilor furnizate de directorul general al Transgaz pentru Gândul.

Cum a fost modificat contractul

Contractul privind Execuția Conductei de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podişor (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică), atribuit pe 5 februarie 2021 companiei Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, avea o valoare de 1.610.028.546,83 lei, fără TVA, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Au fost operate patru modificări la acest contract, ultima dintre ele ducând la o reducere consistentă a valorii totale.

Astfel, pe 27 noiembrie, valoarea totală actualizată a contractului înainte de modificări (luând în considerare eventualele modificări ale contractului și adaptării ale prețurilor anterioare și, în cazul Directivei 2014/23/UE, inflația medie în statul membru în cauză), fără TVA, era de 1.610.028.546,83 de lei, iar după modificări, de 1.399.307.963,8 de lei, fără TVA.

„Natura și amploarea modificărilor (cu o mențiune privind eventualele modificări anterioare aduse contractului AA4 – valoarea contractului crește de la 1.398.651.158,60 lei fără TVA la 1.399.307.963,80 lei fără TVA, ca urmare a aprobării Dispozițiilor de șantier nr. 1 și 2, în temeiul art. 240 alin. (2) și 241 din legea 99/2016. Prin AA5 se completează coordonatee bancare ale Executantului, în temeiul art. 240(2)”, se precizează în document.

Articolele din Legea nr. 99 din 19 mai 2016 privind achizițiile sectoriale la care se face referire vizează condițiile în care se modifică contractele, unul dintre motive fiind și înlocuirea unui subcontractor.


Citește și:

„Băieții deștepți” din Energie, prinși pe picior greșit. Afaceristul Macovei, dat pe mâna DNA de directorul care a REFUZAT o mită de aproape 500.000 €

Judecat de BOR, ÎPS Teodosie a apărut cu Mercedes S-Class de 150.000 € și a parcat în forță la Tribunalul Constanța

Clotilde Armand bate la ușile bătrânilor cu Poliția Locală după ea. „Își face campanie cu sprijinul polițistului” / „Nu are voie să intre în blocuri”

Investigația ANRE privind manipularea pieței: Tranzacții la 16 secunde, spălare de bani și posibile înțelegeri între „băieții deștepți” din energie (SURSE)

„Băieții deștepți” din energie, amendați de ANRE cu peste 200 mil. €. Patru furnizori ar fi manipulat piața / REACȚIA Tinmar Energy

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern