Dumitru Nancu: „Impact fiscal IMM Invest (cel mai mare parteneriat public-privat) – fiecare leu garantat de FNGCIMM a întors 12 lei”

Publicat: 05/03/2024, 15:19
Actualizat: 05/03/2024, 15:28

IMM Invest, cel mai mare parteriat public-privat, programul gestionat de Fondul Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), a fost poziționat – de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) – pe primul loc în Europa prin impactul său fiscal. 

Fiecare leu garantat de FNGCIMM a avut un efect fiscal direct de 12 lei. Anunțul a fost făcut de Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM, în cadrul Conferinței GÂNDUL „Banking Innovators SUMMIT” – Oportunități pentru sistemul bancar românesc – Inspirație din modelele europene.

Rezultatele programului IMM Invest au fost confirmate atât de BEI și  FEI, cât și de un raport al asiguratorului de credite COFACE.

“În ultimul raport al BEI și al FEI a fost declarat IMM Invest, prin Fondul Național de Garantare, pe primul loc în Uniunea Europeană prin impactul fiscal. Am avut aici pe domnul profesor Păun, cu care am început împreună programul IMM Invest în 2020, l-am continuat împreună cu domnul ministru Nazare și îi mulțumesc că pe perioada mandatului său schema programul IMM Invest Plus a fost cea mai bugetată schemă din Uniunea Europeană, pe cadrul COVID și după aia a început cu Ucraina, și am continuat cu domnul ministru Câciu în anii 2022-2023, în care, la fel, IMM Invest Plus a ajuns la să fie considerat cel mai important instrument financiar și cel mai mare parteneriat public-privat din România”, a precizat Dumitru Nancu.

„Acolo vedem clar impactul indirect și investițiile care sunt clar focalizate pe impactul fiscal direct

Conform raportului COFACE, impactul fiscal a fost net pozitiv.

“Noi am făcut un impact fiscal al acestui instrument financiar împreună cu COFACE, care este lider de piață în analiză financiară, și am dovedit că pentru fiecare leu garantat prin Fondul Național de Garantare (FNGCIMM) prin intermediul programului IMM Invest, companiile beneficiare întorc în economie, în următorii 5 ani, 12 lei prin efectul fiscal direct, adică TVA, contribuții sociale, impozit aplicat profitului, cât și indirect pentru că IMM invest, fie că vorbim IMM Invest plus, IMM Plus, cum este acum, are două facilități. O linie capital de lucru pe sistemul revolving, în care practic îți achiți tot ce înseamnă datoriile la stat către furnizori. Deci acolo vedem clar impactul indirect și investițiile care sunt clar focalizate pe impactul fiscal direct”, a  adăugat Nancu.

Avem 84.547 companii care au beneficiat de programul IMM Invest până la I ianuarie 2024, suma garantată de către statul român – 55 de miliarde de lei și impactul fiscal care a fost generat în economie în anul întâi de la implementare, pentru că noi avem toate datele, am luat toate cele 85.000 de companii, le-am introdus codul unic de identificare și am luat situațiile financiare 2020, 2021, 2022. Mai avem încă datele pe 2023. Au generat în anul 2022 89 de miliarde de lei pe care aceste companii l-au întors prin taxă, TVA, contribuții și impozite

”Am acordat garanții de 46 de miliarde de lei”

Cum s-a ajuns la valoarea de 89 miliarde de lei, explică tot Dumitru Nancu:

“În anul cinci, pentru că practic creditul este pe perioadă de 6 ani dar primul an este subvenționat, dobânda este subvenționată de bugetul de stat – în anul cinci, practic este un sistem contributiv, adică acești bani, 89 de miliarde sunt banii pe care îi generează cele 85.000 de companii în economie prin plata prin plata taxei, impozite și contribuții”.

IMM Invest, care – potrivit  datelor Băncii Naționale a României, citate de Nancu – are o rată de executare de 0.11, în condițiile în care media a fost de 2,76 în 2023, a fost multiplicat la nivel comunitar.

”Am acordat garanții –  vorbim de anul 2022, încă nu trecusem la 2023 – 46 de miliarde de lei, finanțările erau de 54 de miliarde, acum am ajuns 55. Garanții 65 de miliarde de lei bani privați, adică sunt bani, credite bancare acordate în economie și plăți executate 51 de milioane de lei”, a mai spus Nancu.

Partenerii Conferinței GÂNDUL „Banking Innovators SUMMIT” – Oportunități pentru sistemul bancar românesc – Inspirație din modelele europene  au fost Exim Banca Românească, Banca Transilvania, Alphsa Bank și Fondul Național de Garantare, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Între prunderie Mici și Mijlocii (FNGCIMM).


Citește și:

Viorel Tudose, Getica 95: „Consumatorul are nevoie de educație pentru a ÎNȚELEGE din ce este compus prețul energiei”

„Autostrada Litoralului”: Guvernul a APROBAT indicatorii tehnico-economici pentru Alternativa Techirghiol

GÂNDUL GREEN | Ce ambalaje intră în Sistemul de Garanție-Returnare și cum trebuie returnate pentru a încasa garanția

GÂNDUL GREEN | Anca Marinescu, RetuRO: „Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv recuperarea a 7 miliarde de ambalaje din piață”

GÂNDUL GREEN | Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...