EXCLUSIV | Ca la Ferma Dacilor! Ex-șefii ISU Prahova, controale DE FORMĂ la companii celebre: „Liniștea și pacea, plătite cu șampoane, apă și sucuri!”

EXCLUSIV | Ca la Ferma Dacilor! Ex-șefii ISU Prahova, controale DE FORMĂ la companii celebre: „Liniștea și pacea, plătite cu șampoane, apă și sucuri!”
Colonelul Mihai Drăgan și locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, foștii șefi ISU Prahova
Publicat: 12/01/2024, 08:00

După tragedia de la pensiunea Ferma Dacilor din județul Prahova, patronul Cornel Dinicu fiind plasat, acum, în arest preventiv, au apărut informații din „culisele” unuia dintre cele mai mari „aranjamente” din ultimii ani, în centrul atenției aflându-se foștii șefi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan. Cei doi au ieșit la pensie, pe motive medicale, Tiberiu Elisei Dumitru s-a transformat în om de afaceri, dar umbrele trecutului cu iz penal persistă.

În exclusivitate națională, Gândul a prezentat deja detalii spectaculoase dintr-o schemă foarte bine pusă la punct, de-a lungul timpului, de cei doi ofițeri superiori ai ISU Prahova, aceștia „mascând” – potrivit concluziilor procurorilor DNA – obținerea unor foloase materiale pentru ei sau pentru instituția pe care o reprezentau prin așa-zise „sponsorizări dirijate” făcute de mari companii din România (cu activitate în județul Prahova) și direcționate către Asociația „Salvatorii Prahoveni”.

Ulterior, în timpul controalele desfășurate de ISU Prahova la respectivele companii-sponsor, neregulile ar fi fost trecute cu vederea, au stabilit procurorii DNA, sau pedepsite doar cu „avertismente”, indiferent de gravitatea lor și de pericol pe termen mediu sau lung.

Dosarele „uitate” prin sertare au permis dezvoltarea unei filiere a „sponsorizărilor dirijate”

Locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan ar fi „închis ochii” și în cazul pensiunii Ferma Dacilor, acolo unde, în cele din urmă, toate neregulile care au fost permise de-a lungul timpului au dus la un incendiu devastator în care au murit nu mai puțin de opt oameni, printre ei aflându-se și fiul patronului Cornel Dinicu.

  • Locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan și-ar fi împărțit „sferele de influență”, au declarat surse judiciare pentru Gândul, în exclusivitate, iar în „mandatul” lor s-ar fi menținut funcționarea „nelegală” a pensiunii Ferma Dacilor (primul episod dintr-un serial halucinant poate fi citit AICI)
  • Foștii șefi ISU au făcut obiectul cercetării Direcției Naționale Anticorupție, nu mai puțin de 10 dosare – spun aceleași surse judiciare – fiind „spălate și curățate” de același magistrat militar al Secției Militare DNA. „Lipsă de probe”, a fost rezoluția acestuia, iar apoi s-a ajuns la clasarea cazurilor respective. (al doilea episod poate fi citit AICI)

Sumele vehiculate în aceste „sponsorizări dirijate” nu sunt foarte mari, dar – așa cum au precizat sursele judiciare, în exclusivitate – „repetiția denotă perseverența potențial infracțională a celor doi, perseverență trecută și ea la rândul său cu vederea de către magistratul militar care a avut în lucru dosarele legate de cei doi foști șefi ai ISU Prahova”.

Aceleași surse judiciare au mai dezvăluit, pentru Gândul, că ar exista 10 dosare deschise pe numele foștilor șefi ISU Prahova – locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și colonelul Mihai Drăgan -, numai că au rămas „uitate” prin sertare sau au fost clasate. Totuși, un dosar DNA clasat în luna martie a anului 2023 a fost redeschis, fiind vorba chiar despre dosarul care avea ca obiect modalitatea suspectă prin care „reușise” patronul Cornel Dinicu să mențină Ferma Dacilor în activitate, cu toate că nu avea autorizație de incendiu.

Șamponul produs de o mare companie din România, transformat în „monedă de schimb”

Gândul continuă seria dezvăluirilor despre „mecanismul” în urma căruia exista un fel de „gentleman agreement” între mari companii din România și foștii șefi ISU Prahova, iar „sponsorizările dirijate” erau o fațadă care ascundea interese obscure.

Potrivit actului de sesizare întocmit de procurorii DNA – din care Gândul prezintă extrase stupefiante, în exclusivitate – în prima zi a lunii iunie a anului 2019 locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru ar fi contactat-o pe o persoană din conducerea unei companii producătoare de detergenți. A fost stabilită și o întîlnire, cu această ocazie, chiar la sediul respectivului agent economic.

Procurorii DNA susțin că, la acea întâlnire, locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru i-ar fi solicitat persoanei respective „efectuarea unei sponsorizări pentru Asociația «Salvatorii Prahoveni»”.

În data de 8 iulie 2019, lt.col. Tiberiu Elisei Dumitru ar fi primit de la această persoană confirmarea efectuării unei sponsorizări pentru Asociația «Salvatorii Prahoveni», constând într-un număr de 600 de recipiente cu șampon, produsele fiind evidențiate ca ridicate de către cadre ale ISU «Șerban Cantacuzino» al județului Prahova de la sediul fabricii companiei, la data de 19.07.2019, cu ocazia unei activități de recunoaștere organizate în obiectiv”.

Recipientele cu șampon au reprezentat, astfel, o „monedă de schimb”, pentru că – spun procurorii DNA – ISU Prahova, aflată în coordonarea lui Tiberiu Elisei Dumitru, a manifestat „indulgență” în timpul controalelor care au fost făcute la compania-sponsor.

„Împrejurările acordării sponsorizării menționate au fost evidențiate ca fiind realizate în condițiile «indulgenței» manifestate de către reprezentanții ISU „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova pe timpul controalelor efectuate în obiectiv, respectiv cel din cursul anului 2018,  când inspectorii de prevenire (n.red. – este menționat numele unui căpitan al ISU Prahova, care a participat la control) și lt.col. Elisei Dumitru ar fi consemnat în cuprinsul notei de control (…) opt nereguli organizatorice și tehnice privind apărarea împotriva incendiilor, pentru care nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă, ci doar avertismente”.

Sponsorizările pentru Asociația „Salvatorii Prahoveni” i-au scutit de griji pe cei verificați de ISU Prahova

„Serialul neregulilor” supervizate de locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru a continuat, de altfel, în același ritm susținut. Împrejurările sunt „circumscrise ilicitului penal”, au punctat procurorii DNA în actul de sesizare, iar fostul șef al ISU Prahova a purtat discuții cu reprezentanții unei alte societăți comerciale.

Inițial, la data de 01.07.2019, lt.col. Elisei Dumitru ar fi purtat discuții cu reprezentanții (…), exprimându-și intenția de a interacționa cu reprezentanții societății, prin transmiterea unor adrese oficiale, cu scopul de a obține efectuarea unor sponsorizări către Asociația «Salvatorii Prahoveni».

Ulterior, în cursul aceleiași zile, lt.col. Elisei Dumitru l-ar fi contactat pe managerul (…), exprimându-și aceeași intenție în obținerea sponsorizării menționate”, arată procurorii DNA.

Discuțiile inițiale au avut ca rezultat o întâlnire la sediul respectivei societăți comerciale (în data de 09.07.2019), unde locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru a fost informat că ar fi necesară refacerea adresei de solicitare a sponsorizării, întocmite inițial, dar a reușit să obțină un „acord de principiu” pentru „efectuarea unei acțiuni de sponsorizare a Asociației «Salvatorii Prahoveni» cu o sumă de bani”.

Procurorii DNA menționează că – la indicațiile inspectorului-șef al ISU Prahova, colonelul Mihai Drăgan – locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru ar fi întocmit o nouă adresă de solicitare, conform precizărilor primite, pe care ar fi semnat-o și ar fi transmis-o societății în cauză.

„În contextul anterior solicitării, s-a evidențiat că – la datele de 15.04.2019 și 17.04.2019 – s-ar fi desfășurat activități de control pe linia respectării normelor de siguranță la incendiu (n.red. – la această companie-sponsor), unde ar fi fost identificate 6 nereguli pe linia prevenirii situațiilor de urgență, toate fiind sancționate cu aplicarea unor avertismente, conform procesului-verbal de control din 17.04.2019”, se arată în actul de sesizare întocmit de procurorii DNA, act din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

„Liniște și pace” de la ISU Prahova, contra… apă minerală, apă plată și sucuri

În urma cercetărilor desfășurate, procurorii DNA au descoperit că o astfel de schemă funcționa ireproșabil, dar în sensul negativ al sintagmei. Șamponul dintr-o altă speță a fost înlocuit cu apa minerală, iar o altă companie-sponsor și-a asigurat „liniștea și pacea” în timpul controalelor ISU Prahova.

În aceeași de 1 iulie 2019, ziua în care o companie cunoscută fusese abordată de locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, acesta a plusat și ar fi solicitat reprezentanților unei alte companii „cu nume” să sponsorizeze aceeași asociație – „Salvatorii Prahoveni”.

Sponsorizarea urma să fie transpună în realitate prin sticle cu apă minerală pentru aproximativ 300 de persoane. Locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, spun procurorii DNA, îndrumat să se adreseze reprezentantei unei alte societăți (…).

Locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, „urmare solicitării, ar fi primit confirmarea, evidențiată ca fiind realizată Ia 03.07.2019, din partea acesteia că produsele (apă minerală, apă plată și sucuri) se pot ridica la 04.07 2019, context în care, ofițerul i-ar ordonat comandantului Detașamentului de pompieri Vălenii de Munte să trimită o autoutilitară la (…) pentru a transporta produsele obținute la sediul 2 al ISU Prahova (…), clădirea destinată Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, unde ar fi fost depozitate”, se menționează în actul de sesizare.

Bineînțeles, apa minerală, apa plată și sucurile au jucat un rol important la viitorul control. Compania-sponsor a fost verificată de ISU Prahova în data de 11 aprilie 2019, „unde ar fi fost identificate 6 nereguli pe linia prevenirii situațiilor de urgență, toate fiind sancționate cu aplicarea unor avertismente, conform procesului-verbal de control din 11.04.2019”, se mai arată în actul de sesizare.

Apa minerală a „răcorit” ISU Prahova și pe o altă filieră

Ziua de 1 iulie a anului 2019 s-a dovedit a fi foarte aglomerată pentru locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, acesta făcând un adevărat „tur de forță” pentru a obține sponsorizări care să ajungă la Asociația „Salvatorii Prahoveni”.

Acesta ar fi solicitat reprezentanților unei alte companii – respectiv directorului, au stabilit procurorii DNA – să acorde Asociației „Salvatorii Prahoveni” o sponsorizare cu produse – sticle de apă minerală -, „stabilind și o întâlnire în acest sens, în cadrul căreia i-ar fi prezentat personal și o adresă oficială de solicitare”.

„Ulterior, la data de 05.07.2019, locotenent-colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, pe parcursul unor discuții purtate cu persoana desemnată din cadrul societății comerciale, ar fi detaliat obiectul sponsorizării, respectiv produsele constând în 100 de baxuri de apă minerală (…) în recipiente de 0,5 litri (480 de bucăți carbogazoasă și 720 de bucăți plată), ofițerul fiind de acord cu solicitarea acesteia de a promova produsele societății în cadrul Concursurilor Profesionale ale Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență, unde urmau a fi consumate, fiind evidențiate ca realizate și unele promisiuni privind facilitarea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare societății cu ocazia unei viitoare extinderi a fabricii”, se precizează în actul de sesizare al procurorilor anticorupție.

Ulterior, în urma cercetărilor s-a stabilit că această acțiune de „sponsorizare dirijată” a Asociației „Salvatorii Prahoveni” s-a materializat, iar livrarea produselor s-ar fi realizat în data de 05.08.2019.

O altă companie sponsor a fost „ferită” de controale: „166 de baxuri cu băuturi răcoritoare pentru Asociația «Salvatorii Prahoveni»”

Din informațiile prezentate, până acum, de Gândul – în exclusivitate – poate fi „creionat” cu foarte mare ușurință un scenariu care a avut la bază o „rețetă de succes” implementată de foștii șefi ai ISU Prahova.

Procurorii DNA care au cercetat aceste spețe au insistat asupra tututor împrejurărilor „circumscrise ilicitului penal”, dar, așa cum prezentam și în materialul anterior, ubn magistrat militar al Secției Militare DNA a fost tranșant și a clasat cauzele, invocând „lipsa de probe”.

În data de 19 iulie 2029,același locotenent-colonel Tiberiu Elisei Dumitru l-ar fi contactat și pe reprezentantul unei mari companii din România, producătoare de răcoritoare, obținând de la acesta o altă sponsorizare cu produse. Unde ar fi trebuit să ajungă băuturile răcoritoare? Nicio surpriză, la Asociația „Salvatorii Prahoveni”.

Sponsorizarea consta în 166 de baxuri cu băuturi răcoritoare, produsele fiind preluate, din ordinul ofițerului (n.red. – locotenent-colonel Tiberiu Elisei Dumitru), la 23.07.2019, de către cadre ale Inspectoratului cu o autoutilitara aparținând Detașamentului 1 Pompieri Ploiești.

Contextul realizării activității de sponsorizare a fost acela că, deși (n.red. – compania-sponsor) ar fi fost propusă pentru control de către personalul Inspecției de Prevenire a ISU «Șerban Cantacuzino» al județului Prahova, aceasta a fost exceptată de la verificări în ultimii 3 ani din ordinul prim-adjunctului inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova, It.col. Elisei Dumitru, în această toată perioadă fiind evidențiate ca realizate, în mod repetat, transporturi de apă și băuturi răcoritoare provenind de la agentul economic, la sediul Inspectoratului”, s-a mai menționat în actul de sesizare întocmit de procurorii DNA, din care Gândul a prezentat extrase, în exclusivitate.


Citește și:

EXCLUSIV | Înțelegerea secretă pe care patronul de la Ferma Dacilor a avut-o cu procurorii care îl anchetează. Cornel Dinicu știa exact ce-l așteaptă

EXCLUSIV | Un cunoscut bodyguard din București și doi dintre copiii săi, morți în incendiul de la Ferma Dacilor. Bărbatul era chiar finul patronului

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

EXPERTUL criminalist Tudorel Butoi, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală”

EXCLUSIV | Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Majoritatea, tineri care ar fi participat la petrecerea fiului lui Cornel Dinicu

Ce planuri avea cu „Ferma Dacilor” patronul Cornel Dinicu/Pensiunea funcționa FĂRĂ AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni