EXCLUSIV | Patronii milionari care vând proprietăți de lux în Capitală, pârâți într-un mega-dosar de concurență neloială la Tribunalul București

EXCLUSIV | Patronii milionari care vând proprietăți de lux în Capitală, pârâți într-un mega-dosar de concurență neloială la Tribunalul București
Publicat: 14/06/2023, 09:00
Actualizat: 14/06/2023, 09:00

La Tribunalul București urmează să primească termen de judecată cel mai mare dosar de concurență neloială din ultimii ani. Nu mai puțin de 57 de agenții imobiliare, site-uri de anunțuri, dar și dezvoltatori imobiliari au calitatea de ”pârât”, iar printre acestea se află și ANG Luxury Properties, agenție dedicată proprietăților de lux din nordul Capitalei, fondată de Nicoleta și Alexandru Manea, supranumiți în anumite cercuri ”Regii imobiliarelor”.

Acest mega-dosar a fost înregistrat la Tribunalul București în data de 31 martie 2023, la Secția a IV-a Civilă, Materie – Proprietate Intelectuală, și are ca obiect o ”acțiune în concurență neloială”.

Cine este ”partea reclamantă” în mega-dosarul de la Tribunalul București și care sunt acuzațiile 

Gândul a obținut, în exclusivitate, informații detaliate despre acest mega-dosar aflat pe rolul Tribunalului București, nefiind fixat, încă, un termen de judecată.

Totul a pornit de la modul în care este afișată Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la prețurile apartamentelor, imobilelor etc., afișate pe anumite site-uri de anunțuri imobiliare, iar partea reclamantă – persoană fizică – acuză toate firmele ”prinse” în acest mega-dosar că nu ”joacă” fair-play în realația cu firmele concurente, astfel încât reușesc să obțină o vizibilitate mai mare.

În cererea de chemare în judecată, partea reclamantă – Seitz Marco Peter, care se ocupă cu vânzarea/cumpărarea/închirierea de imobile – le cere judecătorilor ”să oblige pârâții la încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială constând în încălcarea dispozițiilor legale privind afișarea corectă și completă a prețului”.

Seitz Marco Peter a identificat ”3 tipuri de pârâți” în cererea de chemare în judecată pe care a formulat-o:

  • operatorii site-urilor pe care sunt postate anunțurile imobiliare;
  • agenții imobiliare;
  • dezvoltatori imobiliari persoane juridice.

Reclamantul precizează că agențiile imobiliare ar promova practici de concurență neloială în calitate de mandatar al agenților economici, respectiv dezvoltatori imobiliari. În consecință, potrivit acestei cereri de chemare în judecată, agențiile imobiliare devin ”promotori” ai practicilor concurențiale neloiale.

În acest context, mai susține Seitz Marco Peter, dezvoltatorii imobiliari sunt ”beneficiari” ai acestor practici concurențiale neloiale.

Acesta spune, în cererea de chemare în judecată, că – prin astfel de practici – cumpărătorii sunt induși în eroare, apărând ”impresia unor costuri inferioare celor reale”, iar clienții ar fi ”atrași” către firmele ”pârâte” și determinați să facă o tranzacție pe care, în condiții normale, nu ar fi făcut-o.

Mărul discordiei, modul de afișare a prețurilor pe site-uri

Avocații contactați de Gândul au explicat, punctual, întreaga situație. Totul a pornit de la modul în care sunt afișate prețurile imobiliarelor pe anumite site-uri, ceea ce, potrivit părții reclamante, ar constitui dovada concurenței neloiale în care sunt implicate site-urile de anunțuri, agențiile imobiliare și dezvoltatorii imobiliari.

”Partea reclamantă acuză pârâții de concurență neloială. Reclamantul s-a plâns că pe anumite site-uri imobiliare toate firmele chemate în judecată sunt grupate în două categorii, dezvoltatori imobiliari și agenții imobiliare. Pe scurt, acesta spune că atât acei dezvoltatori imobiliari, cât și agențiile imobiliare respective practică o concurență neloială publicând pe site-uri de anunțuri imobiliare prețul aferent bunurilor pe care le vând, dar fără să precizeze dacă prețul respectiv este purtător sau nu de TVA. Sau că în loc să spună – spre exemplu – 120 lei +TVA inclus, spun 100 lei + TVA.

Totuși, motivul pentru care se anunță 100 lei + TVA este că TVA-ul în sine este un impozit, fiind calificată ca un impozit în Dreptul Fiscal. TVA-ul este supus, ca și cuantum, unor modificări legislative. Guvernul poate decide un alt procent pentru TVA, nu neapărat 19%.

Și atunci, decât să fie actualizate toate anunțurile și să fie făcute recalculări la toate prețurile, se spune «baza + TVA», pentru că TVA-ul oricum este plătit către stat, nu îl primește cel care vinde”, au explicat avocații contactați de Gândul, în exclusivitate.

”Cota preferențială de TVA”, un alt element de tensiune în acest mega-dosar

În cererea de chemare în judecată, Seitz Marco Peter a mai precizat că dacă un cumpărător selectează afișarea crescătoare pe site-ul de anunțuri, atunci firmele care afișează prețul ”baza + TVA” sunt poziționate mai bine, ceea ce ar deruta un eventual cumpărător, iar concurența neloială ar fi demonstrată.

”Există, la fiecare apartament, o cotă preferențială de TVA – există apartamente care se pot vinde cu o cotă preferențială de TVA de 5%, tocmai pentru a fi încurajată vânzarea de apartamente noi. Însă, ca să beneficiezi de această cotă de TVA de 5%,  trebuie să nu mai beneficiat altădată de această reducere de TVA”, explică avocații contactați de Gândul.

”Normal, nu-ți poți cumpăra 10 apartamente cu 5% cotă TVA. Acest element nu depinde de apartamentul vânzătorului, ci de persoana care se uită pe site la acel moment – dacă a mai beneficiat sau nu de cota preferențială de 5% TVA.

Reclamantul acuză că, prin această practică, în momentul în care dai preț crescător pe site, prețurile «baza + TVA» ar apărea, în mod crescător, înaintea prețurilor unde ar fi apărut TVA inclus. Și atunci, susține reclamantul, oamenii vin, se uită, numai că unele firme ar fi, artificial, mai bine poziționate, «ajutate» artificial să aibă o vizibilitate mai mare, cu toate că nu este precizat prețul efectiv”, au mai precizat avocații contactați de Gândul, în exclusivitate.

O afacere de sute de milioane de euro

Nicoleta și Alexandru Manea – acuzați, alături de alte firme, de concurență neloială în acest dosar înregistrat la Tribunalul București – precizează, chiar pe site-ul agenției ANG Luxury Properties, că afacerea pe care o gestionează funcționează la cei mai înalți parametri, iar cifrele sunt de ordinul a sute de milioane de euro, în unele cazuri fiind vorba și despre tranzacții-record, ceea ce transformă această agenție în ”lider de piață în tendințe, design, marketing și vânzări”.

”Agenția este alcătuită dintr-un grup de consultanți imobiliari talentați, conduși de Nicoleta și Alexandru Manea, cu o performanță de peste 90 milioane de euro vânzări totale și 500 de milioane de euro în listări active, firma încheie peste o sută de oferte anual și a intermediat multe dintre cele mai mari vânzări rezidențiale ale orașului, inclusiv numeroase tranzacții record”, se precizează pe site-ul agenției.

La începutul afacerilor, Nicoleta și Alexandru Manea au înființat ANG Holding, apoi – în anul 2021 – s-au decis să înființeze și ANG Luxury Properties, ”nou concept pe piața imobiliară”, dedicată doar proprietăților de lux.

Sursa – termene.ro

”Imperiul” financiar al soților Manea a pornit, așa cum au declarat aceștia la TV, de la 3.000 de euro.

Era anul 2011, iar afacerea a început să se dezvolte într-un ritm accelerat. La momentul actual, ”Imperiul” financiar deținut de Nicoleta și Alexandru Manea este format dintr-o adevărată de rețea de firme care aduc venituri uriașe.


Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Vremea 4 - 17 decembrie 2023. ANM anunță ploi, lapovițe și ninsori începând de joi,...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Apar noi detalii în cazul crimei din Franța! Detaliul care i-a făcut pe apropiații doctoriței...
„Mi-am dorit ca fiul meu să poarte numele meu”. Motivul pentru care soția lui Adi...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Scandal monstru după moartea Ronei! Mega război pentru custodia Ritei
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
TOATĂ RUSIA e în doliu! Nimeni nu credea că poate fi ucis: O durere care...
Becali, directive de specialitate pentru Tavi Popescu: „Sari ca lupul pe oaie”
Nu ați respectat!” Două echipe au fost penalizate usturător de Irina Fodor! Ce s-a întâmplat
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...