EXCLUSIV VIDEO | Cel puțin opt ani fără autostrada A3 Comarnic – Brașov. ”Întârzierea este enormă”

Este greu de crezut că autostrada A3 Comarnic – Brașov va fi gata până în anul 2030, din cauză că nici până în prezent nu există un proiect care să arate exact ce soluții au fost alese. Dacă inițial, proiectul avea un cost total de aproape 9 miliarde de euro, noua propunere înaintată este la jumătate din această sumă.

“Din păcate, trebuie să se și livreze studiul de fezabilitate și nu doar așa, din pix, trebuie să se facă foraje acolo. Este mult, întârzierea este enormă, practic nu s-a făcut nimic, nu s-a trecut de prima fază, de AMCI, analiză multicriterială inițială.

Din păcate, suntem departe de a avea un traseu. În momentul în care avem un traseu cât de cât creionat, putem să intrăm cu forezele pentru studiul geotehnic și să se spună: «da, domnule, cam atâta o să coste și cam ăsta este gradul de certitudine», că odată ce intrăm cu constructorul în teren cam acela este terenul”, a spus Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV.

Ionuț Ciurea susține că dacă acum studiul de fezabilitate și proiectul tehnic nu se fac cum trebuie, întârzierile pot fi uriașe, la fel și costurile.

“Dacă la câmpie ne poticnim pe chestiuni de genul ăsta, prin creierii munților, pe Valea Prahovei, chiar că Dumnezeu cu mila”, a afirmat Ionuț Ciurea.

Autostrada, singura soluție pentru descongestionarea traficului pe Valea Prahovei

În aceste condiții, DN 1 rămâne în continuare soluția de mers, în ritm de melc, dinspre București spre Brașov, deși există două rute alternative, pe drumul spre Târgoviște și pe cel spre Cheia, iar o a treia ar fi drumul forestier de pe Valea Doftanei.

“Și pe acolo sunt localități, nu este ca și când pe Cheia sau pe Valea Doftanei o să mergi cu nu știu cât la oră. În primul rând că pe Valea Doftanei, pe la țurcădău, și pe serpentinele de acolo, nu o să poți să bagi tiruri. Bine, teoretic ai putea să bagi, dar mai bine nu. Și atunci o să fie în continuare aglomerat DN 1, prin simplul fapt că aceste rute ocolitoare traversează localități și nu faci economie la timp”, a mai spus directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

Singura soluție pentru descongestionarea traficului pe Valea Prahovei rămâne autostrada, care însă nu ar putea fi gata până în 2030.

”Fie că o facem pe bucăți, adică întâi centurile stațiunilor, pentru că acolo este dopul cel mai mare, fie că o să mergem pe un contract mare, depinde cum o să fie scoasă la licitație, putem să scoatem secțiuni mai mici, indiferent ce constructor nimerim, să avem ceva, să avem la Bușteni, să avem la Sinaia, Comarnic, fie facem toate stațiunile un lot mare și-l dăm”, a precizat Ionuț Ciurea.

Un constructor puternic, cu resurse, și financiare și de forță de muncă, ar putea face posibilă finalizarea autostrăzii Comarnic-Brașov până în 2030.

“Dacă intră cineva serios și puternic, avem o șansă, dacă nu, ne ducem dincolo de 2030. Este greu de spus. În mod normal, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pe contractele astea la cheie, să vorbim de licitarea lucrărilor, dar deocamdată noi nu avem nici traseul aprobat”, a mai spus Ionuț Ciurea, la Gândul Exclusiv.

Interviul integral AICI: 


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Autostradă ca în Alpi între Sibiu și Pitești. ”70 de kilometri prin creierii munților, Valea Oltului, tuneluri peste tuneluri”

EXCLUSIV VIDEO | De ce întârzie lucrările pe Autostrada de Centură A0 Sud? Ionuț Ciurea: ”Nu s-a făcut ceea ce trebuie în teren”

EXCLUSIV VIDEO | Autostrada A0 Nord, gata până în 2026? Ionuț Ciurea: ”S-au dat în două rânduri constructori diferiți, s-au contestat unii pe alții”

EXCLUSIV VIDEO | De când se va putea circula pe primii kilometri din Autostrada Moldovei. ”Să faci 255 de kilometri este o provocare enormă”

EXCLUSIV VIDEO | Încă 32 de kilometri din Drumul Expres Craiova – Pitești vor fi terminați anul acesta

EXCLUSIV VIDEO | Din 2024 am putea scăpa de cozile de pe Valea Prahovei. Ce soluții au autoritățile în lipsa autostrăzii Ploiești-Brașov, estimată la 8,5 miliarde de euro

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial