EXCLUSIV VIDEO | Președintele Comisiei pentru energie: “Cel puțin 10 ani, România o să aibă posibilitatea să folosească gazele naturale”

Conceptul de independență energetică a României, respectiv capacitatea de a-și acoperi nevoile din producția internă, nu mai poate fi privit la fel ca în anii `90. Cu energia nucleară, declarată energie curată, precum și cu gazele, ca resursă de tranziție, țara noastră poate însă să-și asigure aproape tot necesarul, a spus senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal, președintele Comisiei pentru energie, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Independența energetică a României nu poate fi analizată decât în context european, în condițiile în care criza pe care am traversat-o cu toții a afectat în mod diferit statele membre UE, a afirmat Istvan-Lorant Antal.

“Eu cred că, sută la sută, (n.r. – despre) independență energetică se putea vorbi chiar înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, poate era independentă înainte de 1990.

Sistemele energetice în fostul bloc sovietic, chiar în vestul Europei, erau altfel construite, iar un lucru este cert: după 1990, și nu numai, pentru că și înainte de 1990 statele erau interconectate, dar, mai ales după ce România a aderat la Uniunea Europeană, clar că această independență a prins un altfel de contur”, a explicat conceptul Istvan-Lorant Antal, la Gândul Exclusiv.

”Este nevoie de independență europeană energetică”

Parlamentarul UDMR susține că independența energetică a România trebuie înscrisă în independența energetică europeană.

“Eu aș zice că e nevoie de independență europeană energetică, dar cum am spus mai devreme, nici criza energetică nu era una generală la nivelul Uniunii Europene, pentru că fiecare stat avea altfel de challenge-uri ca să spun așa, mai englezesc, în această criză energetică, tot așa și România.

România are multe resurse, avem gazele naturale. Trebuie să fac mențiunea că, anul trecut, Comisia Europeană, slavă Domnului, prin taxonomie, a declarat nuclearul energie curată, iar gazele naturale, ca și resurse de tranziție. Asta înseamnă că, cel puțin 10 ani, România încă o să aibă posibilitatea să folosească gazele naturale”, a mai spus senatorul UDMR.

România a avut acel rol extrem de important și în războiul din Ucraina, pentru că, practic, și Moldova, și Ucraina, prin Transelectrica, au fost ajutate și susținute tehnic să fie conectate la ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică – n.r.) , adică să nu mai depindă de energia din Rusia. Ceea ce iar prezintă că Transelectrica este o companie importantă cu capacități extrem de importante tehnice. Iar prin faptul că și România este interconectată deja cu șase state, tehnic și fizic, energia electrică a putut să fie transportată”, a precizat președintele Comisiei pentru energie din Senat.

”Trebuie să avem o gândire de independență sustenabilă”

Senatorul UDMR a mai spus că sustenabilitatea în acest domeniu, susținută economic și social, pleacă de la gândire.

“Eu cred că este important să avem o gândire de independență sustenabilă. Și, încă o dată, această independență un pic și la nivel național, dar și la nivel european. România, deja din 2021 este interconectată cu șase state, deci în total șapte state sunt interconectate în ceea ce privește piața energiei electrice.

Eu cred că trebuie să găsim echilibrul în această gândire și tot ceea ce facem să fie sustenabil. Dar, încă o dată, eu mă simt mult mai bine dacă știu că suntem aproape independenți, decât să știu că avem o problemă și depindem de altcineva, ce se întâmplă cu noi. Este clar că independența energetică nu mai înseamnă acea independență care a însemnat înainte de 1990”, a conchis Antal.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Senatorul Istvan Antal: ”Fără măsurile din energie, inflația nu mai era 16,4% în 2022, ci poate 30%”

VIDEO | Senator UDMR, despre rotativă: „Lucrurile sunt foarte clare. Avem trei ministere și termenele sunt bine definite”

EXCLUSIV VIDEO | Încă doi ani de așteptare până când Autostrada Moldovei va deveni realitate

VIDEO | 1.000 km de autostradă, niciuna finalizată. Șeful CNAIR: ”Constructorul grec de pe lotul 3 al A0 Sud n-a avut capacitatea să se mobilizeze”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului