EXCLUSIV VIDEO | Câți bani primesc de fapt profesorii după majorarea cu 1.000 de lei. Anca Dragu: “Grila e din 2017, când nu se anticipa 20% inflație”

Publicat: 02/06/2023, 15:53
Actualizat: 02/06/2023, 16:00

Sindicaliștii din învățământ nu acceptă oferta Guvernului și continuă greva pentru că grila de salarizare în baza căreia se fac majorările este din 2017, cu o inflație de două, trei procente, în condițiile în care inflația din ultimii patru ani s-a apropiat de 20%, a spus senatorul USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, la GÂNDUL EXCLUSIV. Anca Dragu a explicat că din majorarea cu 1.000 de lei brut a salariilor cadrelor didactice, acestea ar primi doar 570-580 de lei, iar din cei 400 de lei brut dați în plus la salariile cadrelor nedidactice, creșterea netă ar fi de doar puțin peste 200 de lei.

Sindicaliștii din învățământ au anunțat că vor continua greva, după întâlnirea de la Palatul Victoria ce a precedat aprobarea ordonanței prin care salariile personalului didactic se majorează cu 1.000 de lei de la 1 iunie, respectiv 400 de lei pentru personalul nedidactice, urmând ca diferența solicitată să fie acordată eșalonat, în trei ani.

“Despre această sumă, de 1.000 de lei brut – și vreau să subliniez brut, pentru că, la această sumă, taxele și impozitele, contribuțiile care vor fi plătite sunt undeva la 42,5%, mai depinde puțin de deducerile pe care le are fiecare -, va fi undeva la 570-580 de lei de fapt, nu va fi 1.000 de lei, iar din 400 de lei, va fi undeva la 200 și ceva de lei, puțin, o sumă mică.

Deci, trebuie să vorbim și de sumele nete, despre ce creștere vorbim. Apoi, și despre faptul că aceste sume se aplică în mod egal tuturor este un alt principiu și o a altă idee despre care am putea comenta”, a spus Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, în Guvernul Cioloș.

“Ar trebui să vedem o abordare mult mai serioasă”

Tocmai de aceea, consideră senatorul USR, politicile statului român trebuie să arate că întregul sistem educațional are de câștigat.

“Ar trebui să vedem o abordare mult mai serioasă, care să-i convingă pe profesori că statul român, politicile publice sunt făcute în sprijinul educației și al tuturor participanților la sistemul de educație, vorbim aici și de profesori și de elevi, că nu sunt niciunii dintre aceștia lăsați în urmă”, a afirmat Anca Dragu.

În opinia fostului ministru al Finanțelor, nemulțumirea sindicatelor din educație pentru oferta de majorare primită de la Guvern este legată și de faptul că grila de salarizare din Legea-cadru din 2017 este raportată la inflația din acel an, care a ajuns la 3,3%, în timp ce din 2020, de când a început pandemia, apoi și războiul din Ucraina, inflație a ajuns în 2022 la un nivel record, depășind 16%, iar în aprilie 2023 a fost peste 11%.

“Trebuie să punctăm ceva, dacă tot suntem economiști. Vorbim de grile de salarizare gândite undeva în 2017, când nu se anticipa o inflație de aproape 20 la sută, iar la produsele alimentare este mult peste această sumă. Vorbim de niște grile într-o inflație de două-trei procente, nicidecum ce s-a întâmplat în ultimii 2-3 ani, când puterea de cumpărare a tuturor, și a profesorilor și a celor cu venituri mici, a fost profund afectată”, a afirmat Anca Dragu.

După ce Guvernul a anunțat că a aprobat Ordonanța de Urgență de mărire a salariilor cadrelor didactice și nedidactice de la 1 iunie, liderii de sindicat din învățământ au anunțat că greva generală va continua de marți, când se încheie minivacanța de Rusalii.


CITEȘTE ȘI:

Finalizarea anului școlar, în pericol? Ligia Deca, ANUNȚ despre calendarul examenelor. Reprezentant părinți: „Copiii noștri sunt lăsați în aer”

VIDEO | Ligia Deca, ANUNȚ despre salariile dascălilor. Ce spune ministrul despre prelungirea anului școlar. „Rugăm profesorii să ne ajute”

VIDEO | Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori! „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”

Marius Nistor, reacție după declarația lui Iohannis: „Negocierile se fac prin intermediul liderilor de sindicat. TREBUIE să înțeleagă”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă