Numele lui Liviu Dragnea, vehiculat în interceptările DNA din dosarul „Trafic de influență la CAB”: „El e pe toată zona… cu Dragnea, cu toţi”

Numele lui Liviu Dragnea, vehiculat în interceptările DNA din dosarul „Trafic de influență la CAB”: „El e pe toată zona... cu Dragnea, cu toţi”
Publicat: 21/03/2024, 08:00

Unii dintre magistrații Curții de Apel București (CAB) au fost vizați într-un scenariu pus la cale de un avocat din Ialomița, George Bala, și de alte două persoane care promiteau că ar putea influența o sentință într-un dosar de tentivă de omor. Un tânăr de 17 ani se afla în arest preventiv, iar tatăl acestuia a intrat în contact atât cu avocatul din baroul Ialomița, cât și cu un polițist pensionat și cu un apropiat său. Potrivit planurilor, tânărul urma să scape de arestul preventiv – în urma trafic de influență promis – plus mita de 26.000 euro – și să fie plasat în arest la domiciliu.

Cercetările demarate de Direcția Națională Anticorupție au fost efectuate și prin interceptări spectaculoase, iar cei care se lăudat că au „trecere” la magistrați CAB se află, acum, în arest preventiv.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, detalii punctuale din acest dosar întocmit de procurorii anticorupție și depus pe masa magistraților. Tatăl tânărului arestat preventiv a fost, de altfel, martor-colaborator al DNA.

  • Avocatul ialomițean George Bala îi transmitea tatălui celui arestat preventiv cum se pot face „aranjamente” la CAB, insistând că acolo este punctul central unde o viitoare sentință le putea fi favorabilă. (informații AICI)
  • Același avocat dorea să impună și „legea tăcerii”, cerându-i martorului-colaborator al DNA să evite chiar și discuțiile telefonice, tocmai pentru a nu fi interceptați. (detalii surprinzătoare AICI)
  • Intrat, la rândul său, în acest scenariu care, totuși, nu s-a materializat, polițistul (încă în activitate în anul 2023, aflat în pragul pensionării) era prezentat ca fiind un om cu multe relații și se lăuda că i-a fost bodyguard, timp de mai mulți ani, lui Nuțu Cămătaru. (alte informații AICI).

Gândul continuă dezvăluirile, în exclusivitate, din acest dosar în care au fost vizați magistrați CAB, iar interceptările efectuate de procurorii anticorupție au adăugat noi „tușe” sumbre în întreg infracțional.

„Să vorbim şi cu partea vătămată neapărat, că e bine să-şi re… să nu aibă nicio pretenţie”

Numele de „scenă” al polițistului Panait Liță era „Sorin”, iar un prieten de-al său – Ionel Romeo Piteșteanu – a depus toate eforturile pentru a-l convinge pe tatăl tânărului arestat preventiv să se simtă ca și „rezolvat” și să fie sigur că unii magistrați de la CAB puteau fi „convinși” să dea o sentință favorabilă fiului său.

În timpul unei dintre întâlnirile care au avut loc pentru a stabili toate detaliile planului, Ionel Romeo Piteșteanu intervine în discuție și încearcă să îi creeze bărbatului interesat să cumpere influență „o stare de confort și siguranță” – precizează procurorii anticorupție – cu privire la relațiile și cunoștințele pe care le avea „Sorin”, dar și în ceea ce privește rezultatele pozitive ale demersurilor ce urmau a fi întreprinse. Mai mult, în discuție este vehiculat și numele lui Liviu Dragnea.

„Vrei să-ţi spun ceva? Frate, treburile aici, în Turnu ăsta, îl… (expresie obscenă)… El (n.red. – „Sorin”) e pe toată zona… cu Dragnea, cu toţi. Aici e…”, spune Ionel Romeo Piteșteanu.

„Te p…i pe ei de bani! Dar e vorba de o viață…”

În acest moment, „Sorin” anticipează rezultatul procesului penal și le transmite celor prezenți la masă că ar trebui să se ia legătura și cu „partea vătămată” în cauză.

„Eu ţi-am zis ce pot să-ţi fac. Mai departe, e cam greu să nu-i dea cu condamnare. (…) Măcar… ar fi bine… aia zic. Să vedem care e treaba, să vedem încadrarea şi să vedem dacă trebuie să vorbim şi cu partea vătămată neapărat, că e bine să-şi re… să nu aibă nicio pretenţie, că s-au înţeles, cutare, cutare… Ai înţeles? Cade şi aia. …(…) Deci, cu condamnare îi dă ceva, da’ să… măcar să-i dea subţire. Ai înţeles? Sau… nu știu… (…) Aia zic. Înţelegi? Altceva n-am ce să zic. Dar, haide să vedem şi cu ce scrie acolo negru pe alb. (neinteligibil) Că, ia ascultă-mă! Te p…i pe ei de bani! Te p…i pe ei de bani! Iau de la tine 10, 15 mii, 20 de mii, 30, 50, 100. Ce … (expresie obscenă)… Dar e vorba de o viaţă, să-i distrugă un copil, care a greşit, de…(…)…”, se lansează „Sorin” în aprecieri.

„Eu am venit că am auzit că ești puternic și că ai blat…”

În același timp, tatăl celui condamnat – susținut de Ionel Romeo Piteșteanu – pare a fi destul de nemulțumit de motivele invocate și expuse de Panait Lița „Sorin” și își exprimă, din nou, dezamăgirea față de răspunsurile date de acesta.

„Eu am venit că am auzit că ești puternic și că ai blat… (…) Că ai cu judecători…(…)…Că ai cu grefieri, că ai cu procurori, cu cine ai …(…) Și că ești puternic. Bun! Eu n-am venit pentru avocat, domnul Sorin. Ca să mă înțelegi matale. (…) Așa! Matale mi-ai spus așa. Reiau. «Bă, …, eu vin cu 3, 5, 4 variante, da? (…) Ți-o alegi pe…». Eu am zis c-o aleg pe cea mai simplă. Matale mi-a zis: «Bă, e cea mai ieftină!» (…) Eu am zis așa: «Bă, cea mai bună!» «Cea mai bună înseamnă cea mai scumpă!» (…) Dacă crezi că poți s-o duci la cap, du-o la cap…spune-mi cât mă costă, eu ți-am dat banii și te-am pupat. Nu mă interesează”, spune martorul-colabotor al DNA.

Și, după ce îi atrage atenția lui „Sorin”, tatăl celui arestat preventiv continuă:

„Ia fii atent! Nu vreau să știi ce… să știu ce faci matale, adică cu cine, cui îi dai, cum îi dai. Da? Deci, normal… e normal că-ți dau banii, tre’ să-mi spui și mie: «Bă, vezi că îi dau lu’ ăla, îi dau lu’ ăla, îi dau lu’ ăla!». Dar nu vreau eu să te verific pe matale, și nu mă interesează pe mine”.

Totuși, auzind ce i se reproșează, Panait Lița „Sorin” aduce propriile argumente pe masa „negocierilor”.

„Eu nu pot să-i dau variantele de i-am spus lui, eu nu pot să spun eu ție sau… spun vorbe… Păi, da᾿ ăsta nu se uită în dosar și să-mi spună: «Bă, putem să facem asta, putem să facem asta!», cum ți-am spus eu ție. Nu pot să mă pronunț eu că …(…)… Băi, el îl studiază și se uită într-o zi, două… până ce se pune și la cap cu ăla, ăla, cu ăla, cu ăla… adică cu cine l-a trimis. Spune: «Uite ce avem aici! Cutare, cutare…». Că îți dai seama că…”, spune cel care se lăuda că are relații și poate influența o sentință.

„Eu vreau să te întreb cam cât mă duce toată socoteala asta” / „5.000 mie, 20.000 lor…”

Dialogul a continuat, iar martorul-denunțător al DNA i-a cerut lui Panait Lița „Sorin” să-i spună comunica sumele de bani pe care trebuie să le plătească pentru obținerea unei soluții judiciare favorabile fiului său.

„Da, bosule, eu vreau să te întreb cam cât mă duce toată socoteala asta”, spune tatăl celui arestat preventiv, iar Panait Lița „Sorin”, împrejurare față de care – așa cum arată procurorii anticorupție în referatul din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate – „inculpatul Lița Panait transmite explicit sumele de bani la care s-a gândit, respectiv atât sumele de bani reprezentând ,,comisionul” său pentru intervenția directă asupra magistraților, cât și sumele de bani ce urmează a fi remise judecătorilor din cadrul Curții de Apel București pentru desfășurarea activității infracționale”.

„Bă, eu cu ce pusesem…(…) Nu! Cu ce pusesem eu… partea mea …(…) Cu 25.000. 5.000 mie, 20.000 lor (n.red. – euro)”, a răspuns „Sorin”, cu precizarea că această conjunctură este posibilă „doar în tandem cu implicarea avocatului, persoană care urmează să discute cu magistrații și după ce, în prealabil, a desfășurat activitatea de studiere a dosarului de urmărire penală în care este cercetat bărbatul arestat preventiv pentru tentativă la omor”.

„Ascultă-mă! Asta nu poți să-mi dai mie acuma, mânca-ți-aș gura ta… bani, 20.000, că n-am ce să fac cu ei, că nu știu ce-mi sp… ă… eu trebuie să vorbesc cu el… și cu ăla de la instanță. El se bazează pe ăștia, ți-am zis, ei sunt 3 procurori, și 2 procurori, și un judecător la Curtea de Apel, care ei îl fac, toți fac treaba asta, înțelegi? Ă… până nu îmi spune el când discută cu ăia, în 3 – 4 zile să spună asta, asta, asta și asta, nu am ce să spun ăsta… N-am ce să spun, că tot ce spun… Bă, te mint pe tine că… Ți-am zis, îmi dau un șervețel cu … (neinteligibil)… atât! Și când mă duc să-l iau e atât.«Păi, n-ai zis că are 2 metri și are un metru, ce-ai făcut?». Nu pot să mă pronunț până ei nu… până nu se uită în dosar el și discută cu ei …(…)”, le-a spus „Sorin” interlocutorilor, fără a bănui că este interceptat de procurorii anticorupție.

Eu îți dau mia, pe dosar. Eu am încredere în el, ți-am zis, am încredere în el că-mi face treabă bună, deci, îți dau mia, asta răspund eu, adică nu răspund în mie ă… răspund că 51% face bine în dosar… (…) Dar îi dă… îi dau mia în momentul în care spune: «Îmi dai mia, m-am angajat avocat la el și merg mai departe!». Și eu vorbesc cu el mai departe… avem așa …(…) Și el vede dosarul, studiază, a luat hârtia, s-a dus la ăla și i-a zis: «Uite, bă, astea! Ia zi, cum facem așa?» și el notează «Asta, asta, asta, asta». Fii atent! …(…) să îi dăm 1.000 cum a zis el, că e omu’ lu’ ăla și eu spun… eu… adică, eu garantez pentru el că face treabă, el avocat, înțelegi?”.

„Dacă merge pân’ la capăt, îi dau mia, dacă nu, nici nu mai i-o dau!”

La finalul acestei discuții, potrivit interceptărilor realizate de procurorii anticorupție, sumele de bani care urmau să asigure o sentință favorabilă la CAB sunt stabilite cu precizie.

În același timp, este întocmit și un calendar al pașilor viitori, iar „Sorin” urma să primească și o copie a dosarului în care era cercetat tânărul acuzat de tentativă la omor. Totodată, sunt stabilite și etapele pe care trebuie să le parcurgă Panait Liță cu avocatul și cu magistrații din cadrul Curții de Apel București, condiționând primirea inițială a sumei de 1.000 euro de furnizarea ulterioară a unui răspuns în vederea obținerii soluției judiciare favorabile

„… nu, hai să punem joi, hai să punem joi. Joi, de azi într-o săptămână. Dacă eu mă duc… ă… duminică după ma… luni după masă, mă duc luni după masă, îi dau bănișorii, «Ia-ți bănișorii, du-te și ia-le!». Și joi, să zicem joi, cel târziu, îți spun ce și cum …(…) Nu-i dau nimic! Nu, nu, nu! Nu-i dau nimic, nu-i dau eu lu’ ăla hârtii pe vorbe, degeaba așa! Nu fac d-astea, nu! Îi spun: «Am un copil, am copilul pe dosar, tot dosarul. Ăsta e dosarul! Asta e mia! Merge pân’ la final?». Zice «Da!», i-am dat mia, i-am dat dosar!”, îl asigură „Sorin” pe martorul-colaborator al DNA.

„Te hotărăști. Dacă vreți să mă duc la el, luni după masă când vin de la Slatina, am luat mașina, am venit încoace, trec pe la tine, îmi dai dosarul, îmi dai mia și pe ai mei ce trebuia să-i dai, că deja am două curse de Alexandria și una de București, ă… și am plecat la drum! (…) Ă… mie, ce-mi zisă prima dată, să mor, mi-a zis «S-ar putea să fie puțini, ăia 20!». Dar, hai să mergem pe ei. …(…)…Da, mă, da! Ia ascultă-mă! Gata! Gata! E… e 27 (n.red. – 27.000 euro), cu totu’. Cu totu’! …(…)… 27, cu totu’!

Nu, nu, nu, nu, asta îmi trebuie mie luni, ca să mă duc, să vorbesc cu ăsta. Și-l întreb dacă merge pân’ la capăt, îi dau mia, dacă nu, nici nu mai i-o dau! …(…)… Când o veni ăla cu hârtia și îmi spune, cum ți-am spus atuncea la masă, la… (neinteligibil) … «Pot să fac asta, pot să fac asta, pot să fac asta, tu îți alegi din astea ce vrei să faci! Asta costă atât, asta costă atât, asta costă atât». Înțelegi? Cum ți-am spus prima dată. (…) Atunci… E! Atunci vii și-mi dai banii! (…)… 26, 26! Sari mia asta, de… (…) Și ne auzim luni și îmi spune… (…) Eu, luni, când vin de la R.A.R, am luat mașina, am plecat… am venit la el, am luat dosarul, am luat mia…(…) … 27. Aia e, da!… (…) Da, și nu mai dai nimic înainte de…(…) Când vine ăla și mi-a dat «Uite, mă ce mi-a zis: asta, asta, asta. Adu cash-ul și la revedere», a încheiat „Sorin”, așa cum reiese din interceptările DNA din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.


Citește și:

Frământările din interiorul PNL Prahova, pe masa procurorilor! + Suspiciuni de corupție | Reacția deputatului Mircea Roșca

DNA a ridicat documente de la primăria lui Nicușor Dan și de la Poliția Locală după dezvăluirile GÂNDUL

Cum a „epurat” Nicușor Dan Poliția Locală pentru a impune amenda ABSURDĂ de 35 mil. € în cazul IOR. „Ce sunteți voi, polițiști sau căcăcioși?“

Culisele vastei operațiuni “Roșia Montană”, de la implicarea lui George Soros împotriva proiectului până la jocul pe bursă al lui Cătălin Drulă

Procurorul militar care i-a „albit” pe șefii ISU Prahova vrea să îl trimită la MUNCĂ pe un condamnat cu coloana vertebrală deformată, INAPT medical

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Devine interzis în România! Anunțul făcut de Guvern: Am interzis prin ordin
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro