În anul 2021, Iulian Fentzel, considerat cel mai periculos violator în serie din România, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. După ce a fost trimis în spatele gratiilor, deținutul poreclit „Frențer”, care s-a specializat în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală, pune pe jar instanțele de judecată, iar statul român suportă cheltuielile pentru acțiunile prădătorului sexual, care se folosește de căi legale, deși acestea nu îi pot aduce acum o scăpare din spatele gratiilor.
Pornit încă de tânăr pe drumul infracțiunilor grave care l-au dus diret în pușcărie, Iulian Fentzel a învățat să se reprezinte singur în instanță și s-a transformat într-un procesoman veritabil.
Deținutul „Frențer” a devenit, de-a lungul timpului, un „musafir” constant al instanțelor de judecată. (alte informații AICI). A deschis mai multe procese împotriva Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și a făcut chiar și o cerere de eliberare condiționată pe motive medicale, după ce a invocat o boală incurabilă.
Gândul prezintă, în exclusivitate, noi detalii dn această adevărată „epopee judiciară” în centrul căreia se află Iulian Fentzel.
În luna octombrie a anului trecut, „Frențer” a făcut o contestație la executare. Numai că, ulterior, și-a retras acțiunea, iar magistrații de la Judecătoria Galați au luat act de această retragere în data de 7 februarie 2025.
Pentru acțiunea sa, care a consumat timpul și resursele instanței, Iulian Fentzel a fost obligat să plătească 200 de lei cheltuieli de judecată.
”Ia act de retragerea cererii privind contestația la executare formulată de către petentul-condamnat Fentzel Iulian. În temeiul art. 275 alin. (2) C.proc.pen., obligă petentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate către stat. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare, a decis instanța de la Judecătoria Galați.
Chiar dacă își retrăsese contestația la executare, Iulian Fentzel a reconsiderat propria decizie după două săptămâni. A făcut o nouă contestație, numai că judecătorii i-au respins-o ca „nefondată”, la începutul lunii aprilie.
Deținutul procesoman a fost obligat la plata a încă 300 de lei cheltuieli de judecată. Statul a plătit însă pentru acțiunea lui Fentzel un avocat din oficiu, plus toate cheltuielile implicate de acțiunea sa, care depășesc suma pe care el este obligat să o achite cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
„În temeiul art. 425 ind. 1 alin 7 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de petentul Fentzel Iulian împotriva sentinţei penale nr. 191/07.02.2025 a Judecătoriei Galaţi. În temeiul art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală obligă petentul Fentzel Iulian la plata sumei de 300 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală onorariul apărătorului din oficiu (…), în sumă de 360 lei, rămâne în sarcina statului şi se va înainta din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Galaţi. Definitivă”, au decis judecătorii de la Tribunalul Galați.
Potrivit surselor judiciare contactate de Gândul, aceste acțiuni repetate și nefondate ale lui Iulian Fentzel nu au ca rezultat decât cheltuieli suplimentare pentru statul român.
„Acțiunile «nefondate» ale lui Iulian Fentzel, într-un final, reprezintă cheltuieli pentru statul român. Doar pentru acțiunea de pe rolul celor două instanțe s-au cheltuit câteva mii de lei, pentru avocații din oficiu și pentru toate resursele plătite cu transportul lui de la penitenciar la instanță, cu mașini și gardieni însoțitori”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.
De-a lungul timpului, nefiind vizitat de membrii familiei sale, Iulian Fentzel s-a transformat nu numai într-un procesoman, dar și într-un adevărat avocat al deținuților.
În schimbul unor beneficii, „Frențer” le redacta acestora solicitările către conducerea penitenciarului sau cererile de liberare condiționată.
CITEȘTE ȘI: