AVERTISMENT DE LA BNR. Băncile din România strâng robinetul creditării, în contextul pandemiei COVID-19

AVERTISMENT DE LA BNR. Băncile din România strâng robinetul creditării, în contextul pandemiei COVID-19
Publicat: 23/06/2020, 20:26

Băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR).

După cum a arătat în exclusivitate GÂNDUL.RO, într-o analiză publicată recent, unele bănci au luat deja decizia înăspririi condițiilor de creditare, iar altele au adoptat o strategie complet diferită și au „absorbit” clienții care nu se mai califică pentru credite la alte bănci.

„În contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditului a înregistrat modificări importante în T1 2020. Aşteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinţe, dar într-o manieră mult mai pronunţată. În T1 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus. Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM”, se spune în raportul BNR.

Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung.

Pentru T2 2020, instituţiile de credit (în procent net de peste 54%) estimează că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură.

Creditele pentru populație, pe roșu

Sursele Gândul.ro au precizat, din experiența directă a lucrului cu dosarele de credit în această perioadă, că sunt mai multe categorii de clienți care au dificultăți în a accesa un credit și că există bănci care au refuzat solicitările de noi credite depuse de către cei care au cerut suspendarea ratelor. Mai mult decât atât, probabilitatea ca cei aflați în șomaj tehnic să primească aprobarea unui credit din partea băncilor este foarte mică. Aceste noi „politici de creditare” rămân însă, momentan, confidențiale. În spatele ușilor închise ale birourilor de analiză a riscului din cadrul băncilor.

Raportul BNR confirmă aceste aspecte pe sectorul populaţiei. În primul trimestru al anului 2020, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de 12,1%), cât şi în cazul împrumuturilor de consum (procent net de 21,4%).

Băncile estimează pentru trimestrul următor (T2 2020) continuarea tendinţei de înăsprire a standardelor de creditare (procent net de 44,9% asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9% asociat creditelor de consum).

În ceea ce priveşte termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar (procent net de 4,1%), în timp ce pentru creditele de consum întărirea condiţiilor de creditare s-a datorat atât termenilor referitori la gradul de îndatorare (procent net de 17,7%), cât şi celor ce vizează plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 17,7%).

Mai multe cereri de credite respinse

Instituţiile de credit au raportat pentru T1 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populaţiei (procent net de -30% pentru creditele imobiliare, procent net de -42% pentru cele de consum).

Aşteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de declin al cererii de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de -88%), cât şi în cazul creditelor de consum (procent net de -86%).

Băncile au raportat o creştere a ponderii solicitărilor de credite respinse în T1 2020, în cazul ambelor categorii de credite acordate populaţiei (procent net de 20,7% pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9% pentru cele de consum).

Riscul de credit aferent companiilor s-a majorat

Cererea de credite din partea companiilor, în ansamblul lor, s-a diminuat în T1 2020. În structură, evoluţiile au fost similare celor la nivel agregat, cu excepţia creditelor pe termen scurt din partea corporaţiilor unde un procent mic de bănci (procent net de 1%) au declarat că cererea pentru acest tip de credite a crescut. Pentru T2 2020, băncile estimează o diminuare a cererii de credite din partea companiilor, în special a IMM.

„În T1 2020, a crescut ponderea instituţiilor de credit care au apreciat că riscul de credit aferent companiilor s-a majorat, atât la nivel agregat, cât şi în structură. Analiza pe sectoare de activitate relevă majorarea riscului de credit pentru toate sectoarele. Băncile au raportat într-o proporţie moderată (procent net de 10%) o creştere a solicitărilor de credit respinse în T1 2020”, se precizează în documentul prezentat de Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase