BANI. Cât timp mai au la dispoziție românii pentru a solicita amânarea ratelor la bănci

Redactor:
Ioana Tudorascu
BANI. Cât timp mai au la dispoziție românii pentru a solicita amânarea ratelor la bănci
Foto: Pixabay

Persoanele fizice și companiile mai pot cere amânarea ratelor la creditele bancare până la data de 15 iunie, potrivit actului normativ oficializat luna trecută.

Persoanele fizice și firmele mai au la dispoziție o săptămână pentru a cere amânarea ratelor, în baza OUG nr. 70/2020, publicată în 14 mai în Monitorul Oficial și ale cărei măsuri se aplică deja, până pe 15 iunie 2020, scrie avocatnet.ro.

Amânarea ratelor presupune scutirea datornicilor care îndeplinesc anumite condiții de plata imediată a datoriilor bancare. E vorba atât de ceea ce privește principalul, cât și de dobânzi și comisioane.

Amânarea poate fi obținută pentru cel mult nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În același timp, cei care vor să profite de prevederile OUG 37/2020 trebuie să ia în calcul faptul că există și anumite dezavantaje. Unul dintre ele este capitalizarea dobânzilor pentru toate tipurile de credite în afară de cele imobiliare.

Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa

În raport cu veniturile, românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa.

Ponderea datoriilor gospodăriilor în PIB este în regulă, sub 20%, dar ponderea datoriilor în venitul disponibil este deja la media europeană, pentru că venitul este mic. Dacă mergem la serviciul datoriei în venitul disponibil, deja situația este total invers. Gospodăriile din România stau cel mai prost în context european (cu 20% – n.r.)”, a arătat Valentin Lazea, economistul șef al BNR, la un seminar privind modelul de afaceri al băncilor organizat de Finanțiștii la Banca Națională a României.

Potrivit studiilor, românii care au atras credite plătesc lunar la bancă aproape de două ori mai mult din veniturile încasate decât un francez, italian sau spaniol, și de trei ori mai mult decât un neamț.

Băncile ar trebui să se orienteze mai mult către finanțarea companiilor, unde perspectivele sunt mult mai bune, mai spune economistul Valentin Lazea.

Inchide