Bani pentru sectorul avicol. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar

Redactor:
Nelu Dorobantu
Bani pentru sectorul avicol. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar
Bani pentru sectorul avicol. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Guvernul României a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru sectorul avicol, în valoare de 109,8 milioane lei, sprijinul fiind acordat în contextul pierderilor suferite de crescătorii de păsări din România, în perioada 1 martie – 1 iulie 2020, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

„Prin acest sprijin se doreşte susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice din perioada actuală, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de speciile şi categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele şi pui eclozionaţi.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM (n.r. – unitate vită mare) pentru pui de carne, pui de curcă şi pui eclozionaţi, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare şi găini rase grele”, se precizează într-un anunț al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Prin intermediul vocilor sale autorizate, MADR a precizat despre cuantumul ajutorului că va fi de 100 euro/UVM, echivalent în lei, iar valoarea totală a schemei de ajutor este de 109,8 milioane de lei.

Conform precizărilor oficiale, beneficiarii acestei măsuri sunt: crescătorii de păsări, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă.

Ce trebuie să facă potențialii beneficiari pentru a încasa ajutorul

Potrivit MADR, pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie deţină exploataţie autorizată sanitar veterinar. De asemenea, o altă condiție astea aceea să desfăşoare activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor în semestrul I al anului 2020, respectiv să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile şi să respecte prevederile de la punctele 20 şi 23 din Comunicarea Comisiei Europene

O altă condiție impusă de guvernanți este și aceea de a nu se fi aflat în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la data de 31 decembrie 2019.

Fermierii au la dispoziţie 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentaţiei. De asemenea, banii vor fi viraţi în conturile acestora până la data de 31 Decembrie 2020.

Ordonanţa de Urgenţă privind schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol a fost aprobată joi de Executiv.

Potrivit notei de fundamentare care susţinea acest proiect, sectorul creşterii păsărilor din România a suferit pierderi substanţiale care au condus la diminuarea efectivelor pentru abatorizare, precum şi la perturbarea lanţurilor de aprovizionare din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de COVID-19 .

Datele prezentate de MADR arătau că efectivul total de păsări a scăzut de la 73,20 milioane capete în luna aprilie 2019 la 70,14 milioane capete în luna aprilie 2020, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,17 %. În ceea ce priveşte producţia de carne de pasăre, aceasta în luna aprilie 2019 a fost de 199.600 tone, iar în aceeaşi lună a anului curent a fost de 169.300 tone, însemnând o scădere cu 15,17%.

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide