BCE intensifică monitorizarea băncilor europene, pe fondul riscurilor /”Supravegherea este esențială pentru stabilitatea financiară”

BCE intensifică monitorizarea băncilor europene, pe fondul riscurilor /”Supravegherea este esențială pentru stabilitatea financiară”
Publicat: 08/12/2023, 07:30

Banca Centrală Europeană va intensifica acțiunile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeană, în cadrul eforturilor de asigurare a stabilității financiare, afirmă Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al BCE, avertizând că grupurile bancare care nu aplică politici prudente, expunându-se riscurilor, inclusiv celor generate de schimbările climatice, vor fi sancționate.

Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al BCE și vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere din cadrul instituției, a amintit că în martie 2023 au fost ”probleme” care au generat ”unde de șoc în mediile financiare”, notând că începuseră să fie făcute asocieri cu falimentele unor bănci britanice și americane, precum Northern Rock și Lehman Brothers, și existau temeri privind o criză financiară internațională.

În martie 2023, ”au fost implicate și companiile start-up și investitorii de pe piețele de capital care depuseseră bani la Silicon Valley Bank (SVB). Oamenii se temeau că ar putea apărea probleme și la alte bănci. Încrederea investitorilor s-a erodat rapid, iar valoarea acțiunilor băncilor scădea. Prăbușirea SVB și preluarea Credit Suisse au devenit cel mai puternic factor de presiune pentru bănci începând din 2008”, a declarat Frank Elderson, într-un discurs rostit la Bruxelles, subliniind că acest ”episod de criză” evidențiază ”importanța supravegherii eficiente a băncilor”.

”Supravegherea puternică și intruzivă este esențială pentru asigurarea stabilității financiare. (…) În contextul în care sistemele financiare sunt interconectate și întrucât eșecul unei instituții financiare poate avea efecte-cascadă asupra altora, este esențial să fie menținută stabilitatea financiară la nivel general”, a precizat Frank Elderson, subliniind că Banca Centrală Europeană, care are mandatul garantării siguranței instituțiilor de creditare și stabilității sistemului financiar, are sarcina de a detecta riscuri și de a aplica măsuri de corectare a vulnerabilităților.

”În anumite circumstanțe, trebuie să fim pregătiți să forțăm băncile să facă lucruri pe care nu vor neapărat să le facă și să le oprim să facă lucruri pe care ar vrea să le facă”, eventual prin aplicarea de ”sancțiuni”, a subliniat oficialul BCE.

”Există aspecte pe care băncile amână să le respecte. Este vorba despre managementul intern, despre gestionarea riscurilor și despre sustenabilitatea modelului de afaceri, iar prea multe concluzii ale sistemului de supraveghere nu au fost abordate deplin de prea mult timp”, a explicat Frank Elderson, avertizând că există și riscuri asociate modificărilor climatice și dezastrelor naturale.

”Încă din 2019, evaluările inițiale sugerau că, deși cele mai multe bănci supravegheate de noi luau în considerare riscurile climatice și asociate mediului înconjurător, mai puțin de un sfert analizaseră modul în care crizele climatice și asociate mediului le afectau strategia și gestionarea riscurilor. (…) Din nefericire, anumite bănci nu au realizat progresele așteptate până în martie 2023. (…) În acest context, nu trebuie să fie nicio surpriză că am acționat în sensul informărilor noastre și am început să aplicăm măsuri de respectare a reglementărilor”, inclusiv prin sancțiuni, a subliniat Frank Elderson.

În noiembrie, Frank Elderson a cerut ca riscurile climatice și privind catastrofele naturale să fie integrate în analizele privind politicile economice ale zonei euro și ale Uniunii Europene. Frank Elderson a amintit că Tratatul UE prevede ”integrarea protecției mediului în definirea și implementarea politicilor UE”.

Conform unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), companiile bancare din zona euro prezintă ”primele semne de presiuni” asociate întârzierilor și eșecurilor în recuperarea creditelor. ”Deși riscurile asupra stabilității financiare ar putea părea mai puțin acute, se mențin ridicate. Atenția s-a mutat asupra impactului pe care condițiile financiare și de creditare stricte și perspectivele economice slabe îl au asupra capacităților de îndatorare, asupra corecțiilor de pe piețele imobiliare și riscurilor cu care se confruntă băncile și intermediarii financiari non-bancari”, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene pe tema Stabilității Financiare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Summit UE-CHINA | Xi Jinping cere evitarea ”confruntărilor”, iar Charles Michel așteaptă ”predictibilitate” în relația cu Beijingul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Trupul lui Aleksei Navalnîi a fost „abuzat” după moarte, acuză văduva lui
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Momente cumplite la Craiova! Răpus de durere, tatăl adolescentei ucise în Grădina Botanică a trecut...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită