Bilanțul pensiilor private în 2021 | Sumele strânse la Pilonul II au ajuns la 18 miliarde de euro, iar numărul celor facultative a avut cea mai mare creștere din ultimii cinci ani

Bilanțul pensiilor private în 2021 | Sumele strânse la Pilonul II au ajuns la 18 miliarde de euro, iar numărul celor facultative a avut cea mai mare creștere din ultimii cinci ani
Foto - Shutterstock
Publicat: 12/01/2022, 17:25

Chiar dacă randamentul celor șapte fonduri de pensii de Pilon II a ușor mai scăzut în medie în 2021 față de 2020, participanții tot au avut un câștig net peste cel din anul anterior, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), transmise miercuri. Per ansamblu, de la lansarea sistemulului, în 2008, românii cu pensii private obligatorii au acumulat în conturi, în plus față de ce au virat, 4,4 miliarde de euro, câștiguri după scăderea comisioanelor. În 2021 s-au înscris și cei mai mulți partipanți, din ultimii cinci ani, la Pilonul III, respectiv pensiile facultative, pentru a veni în completarea sumelor de la stat și din cele private obligatorii.

În cursul anului 2021, fondurile de pensii private și-au continuat evoluția pozitivă, înregistrând câștiguri semnificative pentru participanți prin plasamente diversificate, în condiții de risc redus, au transmis reprezentanții APAPR.

Totuși, spre deosebire de anul trecut, administratorii nu au mai putut anunța randamente cu mult peste rata inflației. La începutul anului trecut, APAPR anunța că pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizau 7,6 milioane de români, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 900 milioane euro, cu un randament anual de 6,19%, de trei ori peste rata inflației.

Situația diferă la acest început de an, și asta pentru că, spun cei de la APAPR, după creșteri robuste în primele nouă luni ale lui 2021, fondurile de pensii au înfruntat în ultimul trimestru provocarile aduse de reaprinderea globală a inflației – cu maxime istorice pentru ultimii 25 de ani în SUA și Zona Euro –  creșterea dobânzilor pe piața internă și turbulențele de pe piețele financiare internaționale cauzate de incertitudinile privind noua variantă Omicron a COVID-19.

Conform indicatorilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, pe baza cărora au fost construite bugetul de stat și al asigurărilor sociale de stat pentru 2022, inflația a ajuns la finalul anului trecut la 7,7%, cu o medie anuală a creșterii prețurilor de consum de 5%.

Cum a evoluat Pilonul II de pensii

APAPR anunță că numărul total de participanți înregistrati în sistem a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021. Dintre aceștia, numărul mediu al participanților cu contribuții virate lunar a fost de 4 milioane, în creștere cu 140.000 față de 2020. Sumele administrate de cele șapte fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde de euro), în creștere cu 18,6% față de finele lui 2020.

Datele administratorilor arată că randamentul mediu ponderat al celor șapte fonduri a fost de 5,88%, în 2021, ușor sub cel de 6,19% din 2020. „Acest randament se traduce într-un câștig net pentru participanți în valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane de euro) în 2021, ușor peste câștigul de 4,4 miliarde de lei (900 milioane de euro) generat în 2020. De la lansare (mai 2008) și până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II au înregistrat un randament mediu anual de 8% , generând pentru participanți un câștig (net de toate comisioanele) în valoare totală de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro)”, au transmis reprezentanții APAPR.

Volumul total al contribuțiilor virate în Pilonul II în 2021 a fost de 9,77 miliarde de lei (2 miliarde de euro), cu 9,6% mai mare decât în 2020. Această evoluție este explicată în principal de creșterea salariilor din economie, dar și de intrările de noi participanți în sistem.

Au fost în 2021, evident, și participanți care au ieșit din sistem, pentru care administratorii au efectuat plăți – lor sau moștenitorilor – în valoare totală de circa 278 de milioane de lei, cu 56% mai mare decât în 2020.

Valoarea totală a plăților efectuate din Pilonul II, de la lansare și până în prezent, este de 675 milioane de lei.

Înpreună cu cele din Pilonul, plățile totale depășiseră un miliard de lei, încă din noiembrie 2021.

Câți români au pensii facultative

Numârul total de participanți la fondurile de pensii private facultative a ajuns la circa 565.000 la finele anului 2021, în creștere cu 37.000 față de 2020. „Este el mai semnificativ spor din ultimii cinci ani”, anunță APAPR.

Participanții la Pilonul III au virat în 2021 contribuții totale de aproximativ 420 milioane de lei, cu 13% mai mult decât în 2020 și o valoare maximă istorică în termeni anuali.

Contribuția medie lunară pentru participanții activi a ajuns în cursul anului 2021 la 150 de lei, adică exact plafonul de deductibilitate fiscală, respectiv 400 de euro pe an, beneficiu stipulat atât pentru salariați, cât și pentru angajatori.

„Aceste evoluții arată pe de-o parte interesul și încrederea participanților în sistemul de pensii facultative, precum și necesitatea creșterii plafonului de deducere fiscală, rămas neactualizat de 12 ani, în pofida creșterii în această perioadă a salariului mediu net pe economie cu 144%. Aceasta face ca în termeni relativi facilitatea fiscală acordată Pilonului III are o semnificație mai mică de jumătate decât atunci când a fost introdusă în legislație”, argumentează reprezentanții APAPR.

În ceea ce privește randamentul mediu ponderat al celor 10 fonduri, acesta a fost de 5,5% în 2021, iar de la lansare (mai 2007) și până în prezent, fondurile de pensii de Pilon III au înregistrat un randament mediu anual de 6,3%.

La sfârșitul anului trecut, sumele administrate de Pilonul III au depăsit 3,4 miliarde de lei (690 milioane de euro), cu 16,5% mai mult decât în 2020. Plățile realizate de fondurile de pensii private facultative au atins 100 milioane de lei în 2021, cu 30% mai mult decât în 2020, iar per ansamblu, valoarea totală a plăților efectuate din Pilonul III (de la lansare și până în prezent) este de 420 milioane de lei.

Digitalizare: Doar 1 din 10 români din Pilonul II își verifică online contul de pensie privată

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), promotoare a creșterii gradului de digitalizare în sistem, arată că, în prezent, doar 780.000 de români își verifică online contul personal de pensie privată obligatorie (Pilonul II), adica 10% din numărul total de 7,78 milioane de participanti înregistrați.

Asta se întâmplă deși toți cei șapte administratori existenți pe piață oferă această facilitate încă de startul sistemului, pe portalurile proprii de Internet.

Din acest motiv, APAPR derulează în prezent o amplă campanie națională de informare (TV și online) pentru conștientizarea acestei opțiuni. În cursul anului 2021, așa cum detalia pentru GÂNDUL FINANICAR, Radu Crăciun, presedintele APAPR, precedenta campanie APAPR s-a concentrat pe posibilitatea participanților de a primi pe e-mail scrisoarea anuală de informare, în locul formatului pe hârtie, pentru a stimula digitalizarea și eficientizarea comunicării dintre fondurile de pensii private și participanți.

„Accesarea în online a informatiilor legate de conturile individuale de pensie privată este un beneficiu pe care dorim să îl promovăm în perioada următoare, având în vedere avantajele de transparență și accesibilitate pe care le oferă. Îi încurajez pe toți cei care a o pensie administrată privat să își deschidă un cont online la administratorul fondului lor”, a declarat Radu Crăciun, presedintele APAPR.

În ce situații fac plăți fondurile private de pensii

Recent, APAPR a trecut în revistă prevederile legale cate reglementează situațiile în care fondurile de pensii private (Pilonul II și III) fac plăți, dar mult așteptata lege pentru plata pensiilor private a fost finalizată, așa cum a anunțat Daniel Armeanu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la GÂNDUL, și urmează să intre pe circuitul legislativ.

În prezent, se fac plăți:

1) Decesul participantului. În această situație, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia. (Spre deosebire de sistemul public, unde se merge pe redistribuire, nu acumulare de drepturi).

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani. Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, moștenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere și dupa completarea documentației specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. În aceasta situație, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectueaza strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțina precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, nu contează vârstra legale de pensionare, participanții care au împlinit vârsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul de campanie, www.proprietardepensie.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...