Pensiile private plătite în România au depășit pragul de un miliard de lei. Cum s-au împărțit banii

Pensiile private plătite în România au depășit pragul de un miliard de lei. Cum s-au împărțit banii
Pensiile private facultative, o alternativă profitabilă pentru economisirea pe termen lung | Foto - Shutterstock
Publicat: 18/11/2021, 10:33

Peste 100.000 de contribuabili la fondurile de pensii private – obligatorii sau facultative – sau moștenitorii lor au primit în total peste un miliard de lei. Sumele cuvenite pot fi primite, în contextul legislației actuale, într-o tranșă unică sau în rate pe cel mult cinci ani.

 Fondurile de pensii private, Pilonul II, obligatoriu și Pilonul III, facultativ –  au realizat plăți în valoare de peste un miliard de lei, adică aproximativ 200 de milioane de euro, la aproximativ 13 ani de la startul colectării contribuțiilor, au anunțat, joi, reprezentanții Asociației pentru pensiile administrate privat din România (APPR). Până la sfârșitul lunii septembrie 2021, aproape 115.000 de participanți și mostenitori au primit sumele cuvenite în urma participării, obligatorii sau facultative, la fondurile de pensii private.

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, la sfârșitul lunii octombrie, la Pilonul II de pensii erau 7.743.470 de participanți, iar la Pilonul III, 556.834 de persoane înscrise, respectiv un total de peste 8,3 milioane de participanți. Numărul lor este în creștere față de datele din ultimul raport al ASF privin piața, la sfârșitul semestrului 1. Sistemul pensiilor private din România a cumulat active în cuantum de 87,70 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, în creștere cu 28% comparativ cu luna iunie a anului anterior și cu 5% comparativ cu martie 2021. La 30 iunie 2021, erau înscriși 8,25 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul lunii iunie 2020 fiind înregistrați un număr de 8,07 milioane participanți, arată raportul ASF.

Structura plăților

Potrivit APAPR, cea mai mare parte din sumă a fost platita de fondurile de pensii private obligatorii, respectiv 605 mililioane de lei, restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative –  respectiv 397 mililioane de lei. În ceea ce privește numărul plăților efectuate, diferența este destul de mică – 59.000 la Pilonul II, față de 55.000 la Pilonul III.

„Depășirea unui volum de plăți de un miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveștii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăților făcute și ritmul în crestere al acestora pe măsură ce populația înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcțional, a lichidității fondurilor și al performanței investiționale avute de la înființare”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.

În prezent, conform legislației în vigoare – ca dispoziție tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, participanții și/sau moștenitorii acestora pot primi plătile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

Mult așteptata lege pentru plata pensiilor private a fost finalizată și va intra în curând pe circuitul legislativ, spunea recent Daniel Armeanu, vicepreședintele Autoritățății de Supraveghere Financiară, la conferința „Pensii private, soluția pentru viitor”, organizată de Gândul, în parteneriat cu autoritatea de reglementare. „Plățile în acest moment sunt la un nivel redus, dar în următorii cinci – șapte ani probabil că vom avea plăți semnificative și în acest sens ASF a definitivat legea de plată a pensiilor, iar în perioada următoare o vom lansa pe circuitul legislativ astfel încât tot acest eșafond al pensiilor private să fie compet, toată această arhitectură va fi completă pentru că în acest moment practic avem un sistem de economisire, elementul care lipsea să fie transformat într-un veritabil sistem de pensii private îl vom avea în curând”, a detaliat Daniel Armeanu, la începutul lunii octombrie.

Reprezentanții APAPR precizează că, potrivit Codului fiscal in vigoare, singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depășesc o bazî neimpozabilă de 2.000 de lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel din sistemul public (Pilonul I).

„Suma de un miliard de lei plătită deja de fondurile Pilon II și Pilon III marchează tranziția sistemului de pensii private către etapa de maturizare. Bineînțeles, tranzitia va fi completă odată cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plată, unde mizăm pe susținerea tuturor autorităților implicate. Prin plătile realizate, în volume din ce în ce mai semnificative, sistemul își pune în aplicare misiunea socială, oferind românilor o sursă suplimentară de venit în momentul ieșirii la pensie”, a declarat Andreea Pipernea, vicepreședintele APAPR.

În ce situații fac plăți fondurile private de pensii

APAPR a trecut în revistă prevederile legale cate reglementează situațiile în care fondurile de pensii private (Pilonul II și III) fac plăți:

  • 1) Decesul participantului. În această situație, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia. (Spre deosebire de sistemul public, unde se merge pe redistribuire, nu acumulare de drepturi).

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani. Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, moștenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere și dupa completarea documentației specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

  • 2) Invaliditate. În aceasta situație, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectueaza strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțina precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.
  • 3) Pensionare. La Pilonul II, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, nu contează vârstra legale de pensionare, participanții care au împlinit vârsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Pentru a ajuta beneficiarii, APAPR derulează în prezent, pentru al patrulea an consecutiv, o amplă campanie de informare la nivel national, pe TV si online, de data aceasta despre cum pot participanții la fondurile de pensii private să acceseze online situația la zi a contului lor personal de pensie privată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
FOTO. O gimnastă a renunțat la sport și s-a apucat de OnlyFans! Face o avere...
Lipsa de calciu se vede pe piele și unghii. Semnele că ai carență de calciu
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Mașinile pe motorină au o problemă majoră când vine iarna. Iată rezolvarea
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Afacerile cu deșeuri, sparte de procurorii constănțeni! S-a lăsat cu percheziții! Video
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
Secretul lui Nicolae Ciucă! Unde locuieşte, de fapt, premierul României. Vecinii săi au spus totul
A ajuns de urgență la spital! Gabriela Cristea a primit vestea cu lacrimi în ochi....
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...