Zborurile interne ale aleșilor au costat aproape trei milioane de lei. La cât s-au ridicat deplasările parlamentarilor în 2021

Zborurile interne ale aleșilor au costat aproape trei milioane de lei. La cât s-au ridicat deplasările parlamentarilor în 2021
Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 28/12/2021, 09:00

Cheltuielile cu deplasările deputaților și senatorilor au fost de peste 2,8 milioane de lei numai pentru transportul aerian intern, și nu pentru tot anul care se termină în câteva zile, conform contractelor publice. La acestea se adaugă biletele gratis de tren și contravaloarea combustibilului pentru drumurile uzuale în țară, dar și cheltuielile pentru zborurile și cazările externe.

Zborurile interne ale deputaților în opt din cele 12 luni ale anului 2021 și pe șase dintre cele 12 rute incluse în anunțul inițial pentru participare la licitația deschisă au costat peste 2,2 milioane de lei. Pentru deplasările externe, s-au contractat servicii de transport aerian de 3 milioane de lei, plus un milion de lei pentru cazare. Deci un total de 6,2 milioane de lei, fără TVA.

Cele mai scumpe rute

Anunțul de participare la licitația privind serviciile de transport aerian pentru deputați, curse regulate, pe rutele naţionale interne, operabile de către companii aeriene, defalcate pe 12 loturi, pentru perioada 1 mai – 31 decembrie a fost publicat în decembrie anul trecut. După finalizarea procedurii, contractul a fost atribuit, în martie 2021, pentru șase dintre cele 12 loturi, respectiv rute, cu o valoare de 2.202.215, 96 lei, fără TVA.

Câștigătoare a fost Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Valoarea totală estimată a contractului pentru toate cele 12 loturi fusese cuprinsă între 2.665.768,07 lei și 3.983.652,10 lei (fără TVA).

Dintre cele șase loturi atribuite, cele mai scumpe sunt pentru deputații din Cluj și din Timișoara, conform estimărilor publicate pe SEAP. Cifrele detaliate finale nu au fost incluse în contractul vizibil pe plaformă.

Rutele „câștigătoare”, cu valoarea estimată fără TVA a loturilor, sunt:

  • Bucureşti – Oradea şi retur (9 deputați de Bihor): 263.189,08 – 394.783,61 lei
  • Bucureşti – Iaşi şi retur (12 deputați de Iași): 299.078,15 – 448.617,23 lei
  • Bucureşti – Baia Mare şi retur (7 deputați de Maramureș): 71.778,99 – 107.668,49 lei
  • Bucureşti – Suceava şi retur (10 deputați de Suceava): 191.410,08 – 287.115,13 lei
  • Bucureşti – Cluj-Napoca şi retur (10 deputați de Cluj): 693.862,18 – 1.040.793,27 lei
  • Bucureşti – Timişoara şi retur (10 deputați de Timiș): 681.897,48 – 1.022.846,22 lei

Valorile maxime însumate depășesc 3,3 milioane de lei, fără TVA. Loturile pe rutele spre Târgu Mureș, Sibiu, Satu Mare, Arad, Constanța, Bacău (și retur) au fost anulate fie administrativ, fie, în cazul Satu Mare, pentru că au fost depuse oferte inacceptabile sau neconforme.

Deplasări și cazări în străinătate

Pentru rutele externe, Camera Deputaților a scos la licitație și a atribuit contracte atât pentru serviciile de transport aerian, cât și pentru cazare.

Astfel, acordul-cadru pentru servicii de transport aerian internațional de pasageri are valoarea de 3 milioane de lei, fără TVA, iar cel pentru servicii de cazare, de 1 milion de lei, tot fără TVA. Anunțul de participare a fost publicat în februarie 2021 și atribuit în mai 2021.

Conform datelor publicate în SEAP, cantitățile minime și maxime de bilete de avion care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord-cadru se situează între un minim de 100, respectiv un maxim de 1.150 de bucăți, iar alocarea celui mai mare contract subsecvent care ar putea să fie atribuit pentru Lotul 1 – Servicii de transport aerian internaţional de pasageri se estimează la valoarea de 30.000 de euro.

La capitolul cazare, cantitățile minime și maxime de vouchere de cazare care ar putea fi solicitate pe durata întregului Acord-cadru se situează la valorile de minimum 100, respectiv maxim 600. Valoarea celui mai mare contract subsecvent care ar putea să fie atribuit pentru Lotul 2 – Servicii de cazare la hoteluri în străinătate se estimează la valoarea de 15.000 de euro, se arată în descrierea Acordului-cadru.

Numai pentru luna octombrie, totalul cheltuielilor de transport pentru deputați, care includ și contravaloare combustibililor pentru drumurile uzuale, rutiere, a ajuns la 819.683 lei, conform informațiilor publice de pe site-ul camerei inferioare a Parlamentului. La un calcul simplu, generic, pe tot anul, aceste cheltuieli ar ajunge la peste 9,8 milioane de lei.

Peste 10,8 milioane de lei, deplasările pentru senatori

La Senat, contractul inițial din anunțul de participare cu invitație la negociere fără publicare prealabilă pentru „Servicii de transport aerian de persoane pe curse regulate interne TAROM” avea o valoare estimată de 572.860,50 lei.

Contractul a fost atribuit în martie 2021, pentru „Servicii de transport aerian de persoane pe curse regulate interne TAROM, pentru senatori, secretar general si secretari generali adjuncți, în perioada martie – decembrie 2021”, iar valoarea acestuia a ajuns la 682.104,2 lei fără TVA, conform datelor din SEAP. Pe site-ul Senatului sau pe SEAP nu a fost publicat un contract pentru rutele externe.

Totuși, bugetul actualizat al Senatului pentru 2021 are prevăzută, la capitolul deplasări, detașări, transferări, suma de 10.058.000 lei pentru cele interne și 750.000 de lei pentru cele externe, deci un total de peste 10,8 milioane de lei, potrivit informațiilor publice.

Facilități și după „concedierea” din Parlament

Parlamentul are în prezent 330 de deputați și 136 de de senatori, deci un total de 466 de aleși care beneficiază de facilități la servicii de transport, printre altele, conform legii.

Și Administrația Prezidențială are aceste cheltuieli acoperite din buget. Președintele Klaus Iohannis a făcut anul acesta 16 deplasări în străinătate, împreună cu delegațiile sale, cheltuielile cu acestea ridicându-se la peste șapte milioane de lei.

Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicată, prevede, la articolul 45, care sunt drepturile aleșilor în privința transportului. Mai mult, beneficiile se extind și la o lună după pierderea calității de parlamentar, cu încă șase călători decontate – cu trenul sau autoturismul personal – pentru a face lichidarea.

Astfel, deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimației de deputat sau de senator.

Parlamentarii pot beneficia, în cazul în care renunță la dreptul la autoturism pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe baza de declarație pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ.

Deputații și senatorii care nu au domiciliul în București și se deplasează în Capitală pentru a participa la lucrările Parlamentului, precum și parlamentarii care au domiciliul în București și se deplasează în circumscripția electorală în care au fost aleși beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne, pentru o călătorie dus-întors pe săptămână.

Cei care nu aleg nici trenul, nici avionul vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 kilometri parcurși, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal. Facilitatea se acordă și pentru drumul până în localitatea de unde transportul este gratuit.

Beneficiază de facilitățile amintite parlamentarii care efectuează deplasări în țară, ca urmare a hotărârilor birourilor permanente ale celor două Camere, deciziei președinților Camerei Deputaților și Senatului, a liderilor de grup și a președinților comisiilor permanente, pentru activități legate de exercitarea mandatului, indiferent de domiciliul lor.

În plus, deputații și senatorii beneficiază de un număr de călătorii cu avionul, decis de conducerea Camerelor, și când se deplasează în timpul vacanțelor parlamentare în cadrul circumscripțiilor electorale în care au fost aleși sau în Bucuresti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, conform legii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer