Cât câștigă lunar din salariu un discret miliardar român. EXCLUSIV

Publicat: 10/07/2012, 11:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:35

Miliardarul român Vasile (Frank) Timiș a primit anul trecut, în calitate de președinte executiv al African Minerals Limited, o remunerație de 922.000 de dolari, reprezentând cash, bonusuri și beneficii, reiese din Raportul anual de activitate al African Minerals Limited. Timiș a avut al treilea cel mai mare salariu anual din companie, pe primele două locuri situându-se alți doi directori executivi, remunerați cu 1.600.000 de dolari pe an, respectiv cu 1.219.000 dolari pe an.

Astfel, salariul de bază primit de Frank Timiș în 2011 a fost de 803.000 dolari, la care s-au adăugat beneficii în valoare totală de 119.000 dolari. Rezultă că omul de afaceri român a avut anul trecut un salariu lunar mediu de aproape 77.000 de dolari, în creștere față de 2010, când a primit lunar 55.000 de dolari.

În raportul pe 2011 se arată că politica de remunerare a directorilor executivi ai African Minerals vizează, printre altele, „plata unui salariu competitiv în scopul atragerii și menținerii unui management de înaltă calitate, având în vedere experiența profesională, precum și natura și complexitatea activității”.

Cel mai bine plătiți șefi de corporații din SUA

În topul celor mai bine plătiți șefi de corporații din SUA, publicat de Forbes în martie 2011, pe primul loc se află Stephen J Hemsley, de la UnitedHealth Group, cu un salariu de 101 milioane de dolari, urmat de Edward A Mueller, de la Qwest Communications, cu 65,8 milioane dolari. Calculul sumelor include cash, bonusuri și pachetele de acțiuni deținute.

Pe de altă parte, documentul menționează că politica African Minerals în domeniul salarizării trebuie să reflecte legătura dintre pachetul individual de remunerare și performanța pe termen lung a companiei, prin acordarea de bonusuri și prime constând în pachete de acțiuni, precum și furnizarea altor beneficii corespunzătoare, precum cheltuielile pentru o locuință în cazul directorilor executivi din alte țări.

„Există patru elemente principale ale pachetului de remunerare a directorilor executivi și pentru senior management: salariul de bază anual, bonusuri de performanță, beneficii constând în pachete de acțiuni, precum și alte beneficii”, se arată în raportul companiei.

„Niciun director nu are rol în nicio decizie legată de propria sa remunerare”, se precizează în raport, hotărârile în politica salarială la nivelul conducerii luate de către un comitet de remunerare.

Cine este Vasile (Frank) Timiș

În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiș se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. În clasamentul celor mai bogați români, el ocupa locul al doilea, cu 1,2 – 1,3 miliarde de euro.

Timiș a început să lucreze în industria minieră în Australia, la vârsta de 16 ani. Vasile (Frank) Timiș, 46 de ani, este descris de Forbes ca un investitor în domeniul petrolului și resurselor minerale și având un „trecut controversat”.

A debutat pe lista miliardarilor Forbes datorită acțiunilor la trei companii: African Minerals, African Petroleum Corp și International Petroleum, care extrage petrol și gaze naturale în Kazahstan. Ultimele două companii sunt listate la Bursa de Valori din Australia.

Omul de afaceri Frank Timiș a finalizat în aprilie acest an în Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzacții financiare în care a fost implicat un român.

African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Timiș, a primit în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deținută de statul chinez și unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume.

Foto: African Minerals

În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone. Zăcământul din Sierra Leone este unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone.

Frank Timiș deținea pe 31 mai a.c. un pachet de 12,8% din acțiunile African Minerals, acesta fiind cel mai mare pachet de acțiuni.

În 31 decembrie 2011, Timiș avea prin compania sa Timis Diamond Corporation un pachet de 12,4% din acțiunile African Minerals Limited.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
William Levy, starul telenovelelor sud-americane, apel disperat catre autorități. Actorul nu știe unde se află...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei