Câte companii vor face angajări în următoarele trei luni

Câte companii vor face angajări în următoarele trei luni
Publicat: 12/03/2013, 11:50
Actualizat: 21/03/2019, 09:34

Climatul de pe piața muncii din România va fi favorabil și în al doilea trimestru al acestui an, 21% dintre companii susținând că vor face angajări noi, cele mai multe în industria prelucrătoare și în comerțul cu amănuntul, potrivit grupului cu activități în domeniul resurselor umane Manpower, informează Mediafax.

Dintre cei 635 de angajatori intervievați în cadrul studiului, 21% se așteaptă să facă angajări, în timp ce majoritatea respondenților își vor păstra efectivele de personal în trimestrul al doilea.

Conform rezultatelor prezentate în cel mai recent studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, previziunea netă de angajare este de +13%, în creștere cu două puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Optimismul angajatorilor români va fi probabil temperat de turbulențele financiare care continuă să aibă un impact asupra României, cât și asupra altor piețe ale lumii. Continuăm să ne confruntăm cu o ușoară incertitudine datorită situației curente de pe piața globală și este prea devreme să ne pronunțăm asupra consecințelor pe care aceste incertitudini le vor genera după trimestrul al doilea”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Cererea de personal calificat s-a situat în mod constant la un nivel ridicat atât cu privire la plasarea permanentă de personal, cât și cu privire la angajările temporare. Cu toate acestea, discrepanțele constatate între nivelurile de calificare ale aplicanților și cererea de pe piața forței de muncă creează adesea blocaje în procesul de angajare, arată Manpower.

„În ciuda faptului că angajatorii prezintă intenții de suplimentare a efectivelor de angajați, identificarea talentelor care să le poată susține business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decât aceștia se așteaptă. Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acută în România decât în alte țări”, a explicat Petrof.

Angajatorii se așteaptă la creșteri importante în trimestrul următor privind personalul în toate cele zece sectoare de activitate. Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare raportează cele mai optimiste planuri de angajare cu o previziune netă de angajare de +25%, urmați de cei din sectorul comerțului cu amănuntul, cu +22%.

Un ritm constant al angajărilor este anticipat și în agricultură și transporturi, depozitare și comunicații, cu previziuni de +16%. Perspectivele de angajare pentru sectorul serviciilor financiare, de asigurări, imobiliare și de afaceri se situează la un nivel important de +13%, în timp ce angajatorii din construcții anunță creșteri puțin mai mici, având o previziune de numai +7%.

În șapte din cele opt regiuni analizate, angajatorii se așteaptă ca volumul de personal să crească în trimestrul al doilea. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate în Nord-Vest, cu o previziune netă de angajare de +20%.

Un ritm constant al angajărilor este prognozat și pentru regiunea Sud, cu o previziune de +18%, și regiunea Nord-Est, unde previziunea este de +17%. Intenții de angajare încurajatoare sunt evidente atât în Vest, cât și în Centru, unde previziunile se ridică la +16%. În același timp, angajatorii din Sud-Vest raportează planuri nesigure de angajare cu o previziune de -1%, se mai arată în studiul Manpower.

Planurile privind angajările sunt pozitive în 14 din 24 de țări, iar previziunile se îmbunătățesc sau rămân relativ stabile față de acum trei luni în 18 piețe ale muncii. Cele mai solide perspective privind locurile de muncă sunt raportate în Turcia, Israel și România. La polul opus se află Italia, Spania și Grecia.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forța de Muncă este realizat trimestrial și măsoară intențiile angajatorilor de a crește sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. (Ana Maria Petcana)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult