Cea mai mare despăgubire în baza unei asigurări facultative pentru locuință a fost aproape 2% din totalul pe țară. Suma uriașă primită după incendiu

Cea mai mare despăgubire în baza unei asigurări facultative pentru locuință a fost aproape 2% din totalul pe țară. Suma uriașă primită după incendiu
Publicat: 13/05/2024, 15:07
Actualizat: 13/05/2024, 15:36

O companie de asigurare a plătit anul trecut peste 2,5 milioane de lei, respectiv peste o jumătate de milion de euro, unui român a cărui locuință, inclusiv bunurile din interior, a fost mistuită într-un incendiu, potrivit datelor Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Este o sumă-record achitată în ultimii cinci ani, care înseamnă aproape 2% din totalul indemnizațiilor brute plătite, pe o piață cu peste 1,6 milioane de clienți.

Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut de către una dintre cele 21 de companii membre ale UNSAR, în baza poliței de asigurare facultativă pentru locuință, a depășit 2,5 milioane lei (514.000 euro), conform reprezentanților organizației care reprezintă peste 90% din piață.

Suma reprezintă cea mai mare despăgubire înregistrată în ultimii 5 ani, fiind de două ori mai mare decât cea achitată în anul 2022 și chiar de patru ori mai mare față de cea din 2021.

Suma a fost achitată pentru acoperirea prejudiciilor generate de producerea unui incendiu, conform analizei efectuate la nivelul asociației, care nu a putut comunica date despre suprafața sau localizarea locuinței, nici despre amploarea catastrofei.

Incendiul a fost riscul care a produs cele mai mari daune locuințelor și în anii trecuți, iar acesta nu este acoperit prin polițele obligatorii de locuințe.

„Incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români, iar nivelul despăgubirilor crește într-un mod alarmant de la un an la altul. Astfel, este important să nu mai amânăm decizia de a ne asigura complet locuința, pentru binele nostru și al familiilor noastre”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

Proprietarii de locuințe primiseră, în anul 2022, despăgubiri de peste 43,3 milioane lei din partea companiilor membre UNSAR doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuințelor, conform unei analize realizate la nivelul asociației. Totalul despăgubirilor pe segmentul de asigurări facultative în 2022, potrivit realizat de autoritatea de reglementare în domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), era de 100,4 milioane de lei.

Cât au încasat și cât au plătit asiguratorii anul trecut

Potrivit raportului anual al ASF, subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, în anul 2023, au înregistrat o valoare mai mare cu aproximativ 24% comparativ cu anul precedent, situându-se la circa 572 milioane lei, în timp ce indemnizațiile brute plătite au crescut cu circa 44% până la valoarea de 145 milioane lei.

Numărul de contracte noi, încheiate în perioada de raportare, a fost de circa 1,7 milioane, în creștere cu 18,5% față de anul 2022, iar la finalul lui 2023 erau în vigoare 1,68 de milioane.

Astfel, despăgubirea-record de 2,5 milioane de lei de anul trecut reprezintă 1,7% din totalul indemnizațiilor brute plătite.

Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în anul 2023, s-a înregistrat o creștere a primelor brute subscrise cu aproximativ 22% comparativ cu anul precedent, până la 777,5 milioane de lei, iar numărul contractelor noi încheiate în 2023 a crescut cu 14%, până la 3,7 milioane

Cum te asiguri pentru incendiu

În România, riscul de incendiu este acoperit de asigurările facultative emise pentru locuințele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, menită să acopere trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

În prezent, prima de asigurare PAD este, pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 100.000 lei, de 130 de lei/an.

  • O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Pentru locuința tip B, având o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei/an.

  • O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

Conform statisticilor PAID În prezent, doar 2.146.587 de locuințe au încheiate polițe de asigurare obligatorie, 95,7% fiind de tipul A, iar 74,9%, fiind din mediul urban, potrivit celor mai recente statistici, de la 30 aprilie, ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

„Deși doar 17% din locuințe sunt protejate și printr-o poliță facultativă, companiile de asigurări despăgubesc zilnic peste 73 de dosare de daună doar în baza acestor tipuri de asigurări. Depinde de noi dacă alegem să trecem singuri prin momente mai puțin fericite sau având alături sprijinul specialiștilor în gestionarea riscurilor”, a completat Alina Bărbulescu, specialist asigurari bunuri & proprietăți în cadrul UNSAR.

Potrivit organizației, membrii plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică, pe toate clasele de asigurări.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citiți și

Asigurătorii au avizat 49 de dosare de daună în urma incendiului din Craiova. Ce fel de polițe încheiaseră proprietarii

Numărul locuințelor din România afectate de incendii a crescut cu peste 74%. La cât s-a ridicat valoarea despăgubirilor și cum se pot obține

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
O nouă metodă de vindecare a leucemiei! Ce au descoperit cercetătorii elvețieni?
×