Numărul locuințelor din România afectate de incendii a crescut cu peste 74%. La cât s-a ridicat valoarea despăgubirilor și cum se pot obține

Numărul locuințelor din România afectate de incendii a crescut cu peste 74%. La cât s-a ridicat valoarea despăgubirilor și cum se pot obține
Sursa foto: ISU Mureș - caracter ilustrativ
Publicat: 18/07/2023, 11:57

Proprietarii de locuințe au primit anul trecut despăgubiri de peste 43,3 milioane lei din partea companiilor membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuințelor, conform unei analize realizate la nivelul asociației. Mai concret, despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de incendii au crescut cu peste 69% în 2022, față de 2021, arată cifrele centralizare. Totodată, numărul dosarelor de daună despăgubite, ca urmare a producerii riscului de incendiu, a înregistrat la rândul său o creștere de 74% față de 2021.

Valoarea despăgubirilor au crescut din cauza creșterii numărului de cazuri de daune. Totalul dosarelor de daună generate de producerea incendiilor a crescut cu peste 74% – de la 884 (în 2021) la 1.539 (2022) – cifră care reprezintă circa 6% din numărul total de dosare achitate anul trecut în baza asigurărilor facultative de locuințe, au transmis reprezentanții UNSAR.

Dacă ne uităm strict la numărul de polițele facultative în vigoare la finalul anului 2022, vorbim de 1.616.705 polițe vs. 1.485.647 – deci o creștere de aproape 9%, conform cifrelor din raportul Autorității de Supraveghere Financiară.

Practic, patru din cele 73 de dosare de daună achitate zilnic de către companiile membre UNSAR în baza asigurărilor facultative de locuințe sunt generate de producerea unor incendii care afectează locuințele. Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, care dețin împreună o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

„Impactul acestor daune, atât asupra locuinței, cât și asupra bugetului unei familii, este unul foarte important. Sunt oameni care riscă să rămână fără un acoperiș deasupra capului. De aceea, dorim să venim în sprijinul proprietarilor de locuințe cu informații utile despre soluțiile de protecție financiară pe care le pot accesa”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

Cât costă o asigurare

În medie, 19 incendii afectează în fiecare zi locuințele din România. UNSAR atrage atenția că, în plus față de soluțiile de prevenție, este important să ne informăm mai bine legat de cum ne putem proteja financiar de consecințele producerii acestor riscuri, prin intermediul unei asigurări facultative.

O asigurarea facultativă se poate încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD – deci cu excepția clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic.

Polița obligatorie PAD acoperă trei riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției.

  • Pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 20.000 euro, prima de asigurare PAD este de 20 euro pe an. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
  • La locuința tip B, având o sumă asigurată de 10.000 euro, prima de asigurare este de 10 euro pe an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, de exemplu chirpici.

Conform celor mai recente statistici ale PAID, la 31 mai 2023 erau asigurate 1.960.480 de locuințe, dintre care 75,1% în mediul urban și 95,7% de tipul A.

În schimb, printr-o asigurare facultativă, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mult mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism, etc.). D„e reținut ar fi și faptul că această asigurare poate fi personalizată prin includerea unor clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le produceți vecinilor), astfel încât protecția oferită de asigurare să răspundă nevoilor și cerințelor fiecăruia dintre noi”, au conchis reprezentanții UNSAR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului