Christine Lagarde afirmă că BCE va reduce DOBÂNZILE în zona euro în scurt timp, dacă nu apar șocuri ”majore”

Publicat: 16/04/2024, 22:17

Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să reducă dobânda de referință în zona euro într-un termen ”rezonabil destul de scurt”, dacă nu vor apărea șocuri ”majore” în procesul de stabilizare a inflației, afirmă președintele instituției, Christine Lagarde.

Întrebată, într-un interviu acordat postului CNBC, dacă intenționează să reducă dobânda de referință în iunie, Christine Lagarde, președintele BCE, a semnalat că politica monetară va fi relaxată dacă nu apar șocuri ”majore” din cauza tensiunilor internaționale.

”Asistăm la un proces dezinflaționist, care evoluează în conformitate cu așteptările noastre. Așa cum am spus în cea mai recentă conferință de presă, după decizia de politică monetară prin care dobânzile au fost menținute, avem nevoie să obținem puțin mai multă încredere în acest proces dezinflaționist, dar, dacă evoluțiile vor fi conforme cu așteptările noastre, dacă nu avem vreun șoc major în aceste evoluții, ne îndreptăm spre un moment în care va trebui să moderăm politica monetară restrictivă pe care am aplicat-o începând din septembrie, când am stabilit să menținem nivelul dobânzii și politica monetară restrictivă”, a afirmat Christine Lagarde.

”Va fi momentul, cum am spus, în funcție de evoluții, cu excepția șocurilor suplimentare, de a modera politica monetară restrictivă, într-un timp rezonabil destul de scurt”, a subliniat președintele BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, săptămâna trecută, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor au rămas de 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile au avut cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.

Însă Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, a afirmat că politica monetară strictă va fi menținută ”cât timp va fi necesar”, semnalând că, ”în pofida tendinței generale de scădere a inflației, creșterile tarifelor pentru servicii rămân mari, la circa 4,0%”.

”Actuala fază a procesului dezinflaționist este dificilă. În mod special, fluctuațiile prețurilor la energie din 2023 vor genera oscilații ale efectelor de bază ale valorilor lunare ale inflației”, a subliniat Philip Lane, avertizând și că inflația în domeniul serviciilor riscă să rămână relativ ridicată pe parcursul anului.

În schimb, Gediminas Simkus, președintele Băncii Centrale a Lituaniei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, s-a declarat încrezător că vor exista cel puțin trei decizii de reducere a dobânzii de referință în zona euro anul acesta.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia globală va avea o creștere CONSTANTĂ în următorii ani /FMI recomandă reforme fiscale, în contextul amplificării datoriilor suverane

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
„S-a dezlănțuit iadul”. Pasagerii avionului care n-a mai ajuns la Singapore descriu coșmarul trăit. Imagini...
Surpriza anului la Pro TV! S-au sărutat și s-au logodit la Survivor All Stars. Avem...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Un britanic s-a mutat într-un hotel de lux din Turcia pentru că era mai ieftin decât...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât câștigă o stewardesă la una dintre cele mai bine plătite companii aeriene: „Nu se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
Vești despre Florin Piersic. Medicii nu mai au niciun dubiu
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Decizia luată de Xonia, după ce testele Poliției Române au indicat un rezultat fals pozitiv...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Un gel pe bază de lapte ar putea reduce efectele nocive ale alcoolului
×