Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/09/2021, 10:26
Actualizat: 14/09/2021, 10:30

Cifra de afaceri din industrie în luna iulie, per ansamblu, pe piaţa internă şi piaţa externă, a scăzut față de luna precedentă cu 1,7%, în termeni nominali, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 13,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date publicității marți. Și producția a scăzut în iulie, față de iunie, cu 1% ca serie ajustată, iar comenzile din industria prelucrătoare au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%.

Operatorii economici din industrie au avut vânzări lai mici în iulie, comparativ cu iunie, per total, atât pe piața internă, cât și externă, cu 1,7%, cea mai mare scădere fiind înregistrată în industria prelucrătoare (-2,0%). La polul opus, cea mai mare creștere a fost la industria extractivă, de 10,2%.

Industria energetică a crescut cu 7,2% față de anul trecut

Pe marile grupe industriale, în iulie au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (-7,5%), dar și în industria energetică (-7,1%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,6%). Creșteri au înregistrat operatorii economici din industria bunurilor de uz curent (+5,4%) și industria bunurilor intermediare (+1,0%), arată datele centralizate de INS.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 13,6%, în principal datorită creșterii înregistrate în industria extractivă (+26,2%) și în industria prelucrătoare (+13,3%).

Pe marile grupe industriale au fost creșteri ale vânzărilor în industria bunurilor intermediare (+23,7%), industria bunurilor de uz curent (+10,5%), industria bunurilor de capital (+8,8%) și industria energetică (+7,2%). În iulie 2020 față de iulie 2019, industria energetică scăzuse, pe fondul pandemiei de COVID-19 cu aproape 40%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,0% în acest interval.

Luând în calcul primele șapte luni din 2021 față de perioada similară a anului trecut, puternic afectată de apariția noului cornoavirus, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 23,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+24,2%) și industriei extractive (+13,9%).

În acest interval, pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+31,3%), industria bunurilor de capital (+30,2%), industria bunurilor intermediare (+28,4%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) şi industria energetică (+7,7%)

Și producția, și comenzile sunt în scădere

Potrivit datelor INS, producţia industrială a scăzut în luna iulie 2021, faţă de luna precedentă, cu 0,6% ca serie brută și cu 1,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Comparativ cu iulie 2020, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+3,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+5,9%).

Creșteri mai mari sunt când e comparată producție din primele șapte luni din 2021 față de intervalul similar din 2020, respectiv cu 14% ca serie brută și cu 15,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Mai mult, operatorii economici din industria prelucrătoare  au avut în luna iulie mai puține comenzi noi, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali. Acestea au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%, dar faţă de luna iulie din 2020, au crescut cu 20,9%.

Per ansamblu, sunt semne de revenire, în primele șapte luni din 2021, comparativ cu cele simmilare din 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare crescând, în termeni nominali, cu 27,8%, potrivit datelor centralizate de INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Greșeala pe care o fac mulți români când bagă hainele în mașina de spălat. La...
ALO, mai faceți și voi CURĂȚENIE prin WC-urile hipermarketurilor?
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul crunt despre pensiile din România! Raluca Turcan a spus exact: Au avut profund de...
Florin Călinescu a șocat o țară întreagă. S-a aflat, în sfârșit, adevărul. Nimeni nu credea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...