Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/09/2021, 10:26
Actualizat: 14/09/2021, 10:30

Cifra de afaceri din industrie în luna iulie, per ansamblu, pe piaţa internă şi piaţa externă, a scăzut față de luna precedentă cu 1,7%, în termeni nominali, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 13,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date publicității marți. Și producția a scăzut în iulie, față de iunie, cu 1% ca serie ajustată, iar comenzile din industria prelucrătoare au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%.

Operatorii economici din industrie au avut vânzări lai mici în iulie, comparativ cu iunie, per total, atât pe piața internă, cât și externă, cu 1,7%, cea mai mare scădere fiind înregistrată în industria prelucrătoare (-2,0%). La polul opus, cea mai mare creștere a fost la industria extractivă, de 10,2%.

Industria energetică a crescut cu 7,2% față de anul trecut

Pe marile grupe industriale, în iulie au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (-7,5%), dar și în industria energetică (-7,1%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,6%). Creșteri au înregistrat operatorii economici din industria bunurilor de uz curent (+5,4%) și industria bunurilor intermediare (+1,0%), arată datele centralizate de INS.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 13,6%, în principal datorită creșterii înregistrate în industria extractivă (+26,2%) și în industria prelucrătoare (+13,3%).

Pe marile grupe industriale au fost creșteri ale vânzărilor în industria bunurilor intermediare (+23,7%), industria bunurilor de uz curent (+10,5%), industria bunurilor de capital (+8,8%) și industria energetică (+7,2%). În iulie 2020 față de iulie 2019, industria energetică scăzuse, pe fondul pandemiei de COVID-19 cu aproape 40%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,0% în acest interval.

Luând în calcul primele șapte luni din 2021 față de perioada similară a anului trecut, puternic afectată de apariția noului cornoavirus, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 23,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+24,2%) și industriei extractive (+13,9%).

În acest interval, pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+31,3%), industria bunurilor de capital (+30,2%), industria bunurilor intermediare (+28,4%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) şi industria energetică (+7,7%)

Și producția, și comenzile sunt în scădere

Potrivit datelor INS, producţia industrială a scăzut în luna iulie 2021, faţă de luna precedentă, cu 0,6% ca serie brută și cu 1,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Comparativ cu iulie 2020, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+3,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+5,9%).

Creșteri mai mari sunt când e comparată producție din primele șapte luni din 2021 față de intervalul similar din 2020, respectiv cu 14% ca serie brută și cu 15,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Mai mult, operatorii economici din industria prelucrătoare  au avut în luna iulie mai puține comenzi noi, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali. Acestea au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%, dar faţă de luna iulie din 2020, au crescut cu 20,9%.

Per ansamblu, sunt semne de revenire, în primele șapte luni din 2021, comparativ cu cele simmilare din 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare crescând, în termeni nominali, cu 27,8%, potrivit datelor centralizate de INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”