Comisia Europeană a trimis o scrisoare la Ministerul Transporturilor. Reacția a fost imediată: „Este o prioritate zero”

Comisia Europeană a trimis o scrisoare la Ministerul Transporturilor. Reacția a fost imediată: „Este o prioritate zero
Publicat: 09/04/2015, 14:42
Actualizat: 09/04/2015, 17:02

Ministerul Transporturilor a anunțat joi că autostrada Sibiu-Pitești a devenit „prioritate zero”, figurând în actuala variantă a Master Planului de Transport pe primul loc între proiectele de autostrăzi. Ministerul a precizat într-un comunicat că „întreprinde toate demersurile necesare” pentru ca autostrada Sibiu-Pitești să fie gata până în 2020.

„Ministerul Transporturilor întreprinde toate demersurile necesare în vederea finalizării proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești până în anul 2020, acesta fiind prioritar pentru infrastructura rutieră din România, urmând să deservească în condiții bune, traficul de tranzit internațional, de mărfuri și persoane”, se arată în comunicatul de la Ministerul Transporturilor.

După observațiile de la Comisia Europeană, autostrada Sibiu – Pitești figurează în Master Planul General de Transport pe primul loc la proiectele de autostrăzi cu un punctaj general de 112,22, precizează aceeași sursă.

„Ministerul Transporturilor precizează că autostrada Sibiu – Pitești figurează în MPGT ca prioritate zero, urmând a fi construită în perioada de implementare a proiectelor 2014-2020. Autostrada are o lungime de 120 km din care 20 de km sunt în zona de munte. Proiectul este evaluat la 1,6 miliarde Euro (fără TVA) iar execuția lucrărilor este prevăzută în perioada 2017-2020”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, sindicaliștii automobile Dacia au anunțat miercuri că pe 16 aprilie, în centrul orașului Mioveni, vor organiza un miting de protest față de întârzierea construirii autostrăzii Sibiu-Pitești. Reprezentanții Automobile Dacia au atras atenția în mai multe rânduri că autostrada Sibiu-Pitești trebuie să fie tratată drept o prioritate.

Pe 11 februarie CNADNR a desemnat câștigătorul pentru contractul „Revizuirea/Actualizarea Studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Pitești”, acesta fiind Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala București – Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

„În urma desfășurării procedurii de achiziție publică „Revizuire/Actualizare Studiu de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești”, a fost formulată o contestație în data de 23.02.2015 la rezultatul procedurii emis de către CNADNR SA. Contestația se află în soluționare la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).După finalizarea contractului de revizuire a Studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești, CNADNR SA va demara procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări aferent autostrăzii Sibiu-Pitești”, a anunțat Ministerul Transporturilor.

Contractul va fi împărțit pe loturi, fiecare lot având câte un antreprenor, astfel încât demararea și executarea lucrărilor să fie una progresivă, cu condiționarea firmelor care vor efectua lucrările de construcție de finalizarea loturilor de autostradă până în anul 2020.

„Autostrada Sibiu-Pitești este unul din proiectele prioritare pentru România, susținut prin Master Planul General de Transport. Știu că astfel de proiecte de amploare durează destul de mult, știu și că nivelul de așteptare al nostru, al tuturor, este destul de ridicat, dar am intrat pe făgașul normal care nu poate duce decât la finalizarea acestui proiect”, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase