Crescătorii de porci primesc o mână de ajutor de la Guvern

Redactor:
Nelu Dorobantu
Crescătorii de porci primesc o mână de ajutor de la Guvern
Crescătorii din sectorul suin vor beneficia de o schemă de ajutor de stat, în valoare de 119,5 milioane de lei / sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

În vederea compensării pierderilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în perioada 1 martie – 1 iulie 2020, crescătorii din sectorul suin vor beneficia de o schemă de ajutor de stat, în valoare de 119,5 milioane de lei.

Potrivit anunțului făcut vineri, 28 august 2020, de vocile autorizate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin a fost aprobată joi printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

„Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe)”, se menționează într-o informare a ministerului de resort.

Beneficiarii acestei măsuri de sprijin sunt crescătorii care deţin animale din specia suine, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor.

Ce trebuie să facă fermierii crescători de suine pentru a încasa ajutorul

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să deţină exploataţie cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar și să desfăşoare activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane.

De asemenea, potențialii beneficiari trebuie să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene, respectiv să nu se afle în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la data de 31 decembrie 2019.

MADR precizează că fermierii au la dispoziţie 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentaţiei. De asemenea, banii vor fi viraţi în conturile acestora până la data de 31 Decembrie 2020.

Piața cărnii de porc se confruntă cu mari probleme

În nota de fundamentare care susţinea acest proiect se preciza că piaţa cărnii de porc, pe lângă efectele generate de pesta porcină africană, se confruntă cu mari probleme respectiv scăderea preţului cărnii de porc, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare şi procesare, creşterea preţului de achiziţie a purceilor şi furajelor şi scăderea cantităţilor de carne comercializată prin vânzare directă pe piaţă şi HoReCa.

Totodată, din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de COVID-19, sectorul creşterii porcinelor din România a suferit pierderi substanţiale care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducţie şi a efectivelor pentru abatorizare, precum şi la perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

De aceea, conform datelor raportate de Comisia de Clasificare a Carcaselor în perioada 29 martie – 31 mai 2020, preţul în viu al cărnii de porc a scăzut de la 7,53 lei/Kg la 5,41 lei/Kg reprezentând o scădere a preţului de 28,1%.

În plus, în perioada 29 martie – 26 aprilie 2020, numărul de animale sacrificate din specia porcine a scăzut de la 61.869 cap/săptămână la 46.892 cap/săptămână, reprezentând o scădere de 24,2%.

Imagini bombă. Un fotbalist de la Dinamo, petrecere în jacuzzi, cu femei şi şampanie: ”Astea...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Ce imagini! Cum arată fiica Anamariei Prodan: a făcut senzație cu un Maybach de...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Magaye Gueye, în jacuzzi cu două femei! Filmare bombă cu mulatra Laurette. Declarație șocantă: `Nu...
BOMBĂ! Bianca Brad, dezvăluiri incendiare despre Ștefan Bănică Jr: M-a prins flama
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Reacţii după vaccinarea lui Iohannis. Explozie de glume pe internet: „Brand naţional”
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Veste GENIALĂ de la DIGI pentru toți clienții. Ce se întâmplă începând cu acestă lună
Noua taxă care va apărea în România în 2021. Ministrul Mediului a făcut anunțul azi
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Reinventaţi de pandemie. Cum a reuşit o româncă să îşi multe businessul pe Zoom şi...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide