Cum se vor calcula facturile la energie ale românilor. Decizia urmează să fie luată de coaliția de guvernare

Cum se vor calcula facturile la energie ale românilor. Decizia urmează să fie luată de coaliția de guvernare
Contor de energie electrică - FOTO: Caracter ilustrativ
Publicat: 25/09/2022, 13:36

Liderii coaliției de guvernare urmează să stabilească modul în care se vor calcula facturile la energie ale românilor. La nivelul instituțiilor statului, este destul de clar cum se va face economie la curent. Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să vină cu câte un plan clar de a reduce cu cel puțin 15% consumul de energie electrică în fiecare dintre ministere.

Referitor la consumatorii casnici, există doar o recomandare a autorităților de a reduce consumul de energie electrică și gaze naturale. Cât despre modificarea ordonanței de urgență, aici au fost cele mai multe discuții în coaliția de guvernare, pentru că nu s-a găsit încă o formulă prin care să scadă facturile la electricitate.

Mulți români au primit facturi de câteva mii de lei la electricitate pe baza ordonanței de urgență care prevede că facturile se calculează pe o medie a anului 2021, notează Antena 3.

Cum se vor calcula facturile la energie ale românilor

Pe de o parte, PSD propune modificarea ordonanței de urgență, astfel încât calculul să se facă la factura curentă și nu la media pe anul trecut.

Pe de altă parte, PNL au o altă viziune și ar dori o medie pe fiecare lună din ultimii 3 ani.

Lucrurile se vor tranșa în ședința coaliției de guvernare. Ne așteptăm ca la sfârșitul săptămânii viitoare să fie modificată și ordonanța de urgență, astfel încât facturile să scadă.

Vă recomandăm să citiți și:

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase