ANRE a verificat inopinat distributorii de energie electrică în cazul facturilor uriașe. Ce sancțiuni au primit

ANRE a verificat inopinat distributorii de energie electrică în cazul facturilor uriașe. Ce sancțiuni au primit
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 21/09/2022, 14:12

După ce tot mai mulți români – inclusiv vedete și persoane de notorietate – s-au plâns de facturile enorme la curent pe care le-au primit, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a demarat acțiuni de control inopinate la operatorii de distribuție a energiei electrice și i-a sancționat pe cei unde au fost descoperite nereguli cu milioane de lei.

Specialiștii ANRE au demarat controale în contextul în care, recent, și cunoscut avocat Adrian Cuculis s-a alăturat listei deja lungi de persoane de notorietate care și-au publicat factura de patru cifre la energie electrică, după o regularizare, și anunța că ia în considerare posibilitatea de a iniția un proces colectiv și invita consumatorii români să se revolte, legal, și să conteste facturile „nesimțite”.

Anterior, filosoful Mihai Șora a primit sute de sfaturi din partea internauților după ce a scris miercuri pe Facebook că a primit o factură de peste 6.000 de lei la energie electrică deși nu are televizor, nici aer condiționat, și îi întreaba pe internauți cum să procedeze în acest caz.

Și actorul Marius Manole a avut un șoc când a primit factura la curent. El spune că „plătește pentru Casa Poporului”, având în vedere că, potrivit estimărilor companiei de energie, el a consumat 7.000 de kilowați.

Până în prezent, în anul 2022, ANRE a primit 615 petiții în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuție a energiei electrice.

Amenzi de milioane de lei

„În contextul actual în care tot mai mulți clienți finali se plâng de valorile mari ale facturilor de energie electrică, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligației legale privind citirea indexului grupului de măsurare al clienților casnici la un interval de maximum trei luni, în vederea emiterii facturilor de regularizare, ANRE a demarat acțiuni de control inopinate la următorii operatori de distribuție a energiei electrice”, au anunțat reprezentanții autorității de reglementare.

Este vorba de:

 • Distribuție Energie Electrică România
 • Distribuție Energie Oltenia
 • Delgaz Grid
 • E-Distribuție Muntenia
 • E-Distribuție Banat
 • E-Distribuție Dobrogea

Potrivit ANRE, importanța citirii indexului aparatului de măsură de către operatorul de distribuție și transmiterea acestuia furnizorului este esențială întrucât furnizorul are obligația facturării cantităților reale de energie electrică consumate, pe baza acestui index.

ANRE  a mai efectuat acțiuni de control, având aceeași tematică, aplicând operatorilor de distribuție de energie electrică, pentru fapte săvârșite în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2021, sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4,86 de milioane de lei.

Mai concret:

 • Distribuție Energie Electrică România – 1.070.000 lei
 • Distribuție Energie Oltenia – 590.000 lei
 • Delgaz Grid- 800.000 lei
 • E-Distribuție Muntenia- 800.000 lei
 • E-Distribuție Banat- 800.000 lei
 • E-Distribuție Dobrogea – 800.000 lei
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult